3 partijáték meghitt szilveszteri bulikra

Idén valószínűleg mind letettünk a hetedhét országra szóló szilveszteri bulikról, lakodalmi hevületű mulatozásokról és zsúfolt összejövetelekről. Ez persze még nem jelenti azt, hogy nem is szórakozhatunk jól az év utolsó napján. Például egy remekbe szabott társasjáték felett.

Vágtál-e már valaha egy burritót a kebelbarátodhoz? Harcoltál-e már rémséges fenevadakkal? Vadásztál-e már unikornisra, hogy aztán a feketepiacon pástétomot daráltass belőle? Ugye hogy nem! Látod, nincs is szükséged másra egy igazán felejthetetlen szilveszterhez, mint egy jó társasjátékra. 

1. Burritóhajító

Hétfő délután hat óra. Odakint vaksötét, idebent lehangoló lámpafény. A nap utolsó e-mailjei fel-felvillannak a mellőzött mobiltelefon kijelzőjén. A kutya az asztal alatt lapít. Mindketten a szőnyegen ülünk, és őrült tempóban húzzuk fel és hajítjuk el a kártyákat. Aztán valaki felkiált: „Burritóbunyó!”. A két szivacsburritó szinte ugyanabban a pillanatban repül át a szobán, de csak az egyikük pattan vissza egy széles mellkason feszülő gyapjúpulóverről. A másik a sarokban a porcicák és az elfeledett kutyajátékok között landol. A játék folytatódik. 

Burritóhajító társasjáték
Burritóhajító társasjátékJakab Csaba

Azok, akiknek már volt szerencséjük A robbanó cicák nevezetű játékhoz, valószínűleg nem fognak meglepődni az alkotók legújabb fejlesztésének bizarrba hajló, speciális humorérzéket igénylő ötletén és kivitelezésén. A szabályok mérhetetlenül egyszerűek. A játékosok fordulók és körök nélkül húznak fel és dobnak el kártyákat úgy, hogy a kezükben mindig csak öt maradjon, és lehetőleg minél több hármas kombinációt gyűjtsenek össze, ha pedig ez a kombináció a bunyó, a párbaj vagy a háború közül az egyik, akkor bizony az viszi a pontot, aki előbb vágja a másikhoz a keze ügyében heverésző, gyanútlan burritót. 

Hogy a Burritóhajító társasjáték-e? Nem vagyok benne biztos. Hogy szórakoztató elfoglaltság-e? Határozottan! Ha valamihez hasonlítanom kellene, azt mondanám, olyan, mint a sörpong és a Fekete Péter szerelemgyermeke: kártyák landolnak az asztalon, és egy beltéri viszonyok között szokatlan tárggyal jól kell tudni célozni. De valljuk be, az év utolsó napjának ünnepi mámorában nincs is szükség bonyolultabb játékra, ráadásul azokat is bizonyosan leköti majd, akik másodmagukkal kénytelenek tölteni a szilvesztert. 

Burritóhajító – partijáték 2–6 fő részére

Korosztály: 7 éves kor felett

Játékszabály: végtelenül egyszerű

Elérhetőség: Gémklub webáruház

Ár: 8990 forint

2. Here to Slay

„Játsszunk vele még egyet, aztán írok róla” – napok óta ezt hajtogatom, és újra és újra elővesszük a Here to Slay dobozát, mert nem tudom megfogalmazni, hogy mi az, ami annyira tetszik benne. Más játékokban is küzdöttem már kártyaszörnyetegekkel, vetettem kockát pontokért, játszottam ki menő képességekkel bíró karaktereket – mondhatni, nincsen benne semmilyen forradalmi fordulat. Könnyű és könnyed, izgalmas partijáték. Összességében ebben a mondatban minden benne van, ami miatt annyira élvezhető: nem kell hosszú órákat tölteni a játékszabály silabizálásával, ezért az új játékosokat is egyszerűen be lehet avatni a rejtelmeibe, nem nehéz eljutni a győzelemig, mégis szükség van mind a szerencsénkre, mind a stratégiai érzékünkre, ráadásul a játék állása egyik pillanatról a másikra változhat. 

No de kezdjük az elejéről! Mindenekelőtt fontos megjegyezni, hogy a Here to Slay angol nyelvű játék – a játékszabály és a kártyák alján található hatások és különleges képességek is angolul íródtak –, de a nyelvezete nagyon egyszerű, ezért azoknak sem kell aggódniuk, akik nem tették le a gamer szakmai nyelvvizsgát. A játék képi világa különben azoknak is ismerős lehet, akik játszottak már A rémes ménessel, ugyanis az alkotók ugyanazok, de a tündibündi bébikornisok és egyszarvú narválok helyett a dobozban rémséges szörnyetegekkel és megemberesedett nyuszikkal, mackókkal és pónikkal találkozhatunk. 

Here to Slay társasjáték
Here to Slay társasjátékJakab Csaba

A szabályok nem túl bonyolultak: különböző hősöket, tárgyakat, varázslatokat és pontmódosító kártyákat kell gyűjtögetnünk, amelyek segítségével legyőzhetjük az utunkba kerülő bestiákat. (A kártyákat húzzuk, a támadások és a hősképességek bevetésének sikerességéről kockadobással döntünk.) Az nyer, aki először állít hatféle hőst vagy szörnyeteget a szolgálatába. Az eredeti szabályt viszont érdemes egy kicsit gyúrni, ha szeretnénk jobban kibontakozni a játékban, erre sok-sok példát lehet találni a társasjátékos fórumokon, az egyik ilyen módosítás, hogy a győzelemhez mindkét feltételnek teljesülnie kell. 

Here to Slay-t azoknak ajánlanám, akik nem csak piros betűs napokon ülnek le társasozni, és akik szívesen ütik el az időt a barátokkal egy pörgős játékkal. Ha pedig megtetszett a játék, és szívesen bővítenéd, az Unstable Games oldalán megalkothatod a saját Party Leaderedet. Én Kiwi kutyánkat kártyásítottam egy Anubisz-forma varázslóvá. (Itt megnézheted az eredményt.)

Here to Slay – angol nyelvű partijáték 2–6 fő részére

Korosztály: 10 éves kor felett

Játékszabály: egyszerű

Elérhetőség: Metagame webáruház

Ár: 9990 forint

3. Kill the Unicorns – Táltosból szalonna

„Micsoda? Unikornispástétom?” Nem eszem húst, legszívesebben a világ összes gazdátlan kutyáját örökbe fogadnám, és tavaly karácsonykor elsírtam magam az egyik hipermarketben a pontyos akvárium előtt. Szeretem az állatokat, és mélységesen felháborít, amikor az emberiség méltatlanul bánik velük. De a jó humort sem vetem meg, és a Kill the Unicornsban valójában nem létező teremtményeket kell levadászni. 

Kill the Unicorns társasjáték
Kill the Unicorns társasjátékJakab Csaba

Amik elszaporodtak a királyságban, és telepukkantották a légkört üvegházhatású gázokkal, ezért megváltozott a birodalom mikroklímája, és eső helyett ragacsos édességek kezdtek hullani az égből. Egy szó mint száz, a helyzet tarthatatlanná vált. A dühbe gurult Hercegnő négy napon át tartó vadászidényt hirdetett meg, hogy messziről érkezett hősökkel orvosoltassa a problémát. A vadászat pedig az unikornistestrészekkel üzérkedő, illegális feketepiacot működtető gnómoknak is kapóra jött. 

Kill the Unicorns egykettőre belophatja magát azoknak a szívébe, akik nem ódzkodnak a morbid humortól; akik pedig szerették a A rémes ménest és a Robbanó cicákat, biztosan odalesznek ezért a könnyed partijátékért. A szabályok egyszerűek: minél több pontot érő unikornist vagy kártyakombinációt kell bezsebelnünk, vagy ügyesen vásárolnunk a feketepiacon, hogy nyerhessünk. Előre tervezni teljesen felesleges, mert könnyen lehet, hogy a stratégiánkat áthúzza egy balszerencsés pillanat, hiszen óhatatlanul nemcsak az ellenfeleinkkel, hanem akár magunkkal is kiszúrhatunk. Ha szeretsz nevetni, és az a fajta ember vagy, aki nem hordozza magában hosszú évekig a társasjátékos vereségek sebeit, akkor ennek a végtelenül mulatságos játéknak mindenképpen ott a helye a szűk körű szilveszteri bulidon.

Kill the Unicorns – Táltosból szalonna – partijáték 3–6 fő részére

Korosztály: 10 éves kor felett

Játékszabály: egyszerű

Elérhetőség: Reflexshop webáruház

Ár: 6990 forint

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra