A szó jelentése „füstölt paprika”, ami elsősorban mexikói és mexikói ihletésű receptekben gyakori. A hozzá használt zöld jalapeñóból végül úgy lesz piros füstölt paprika, hogy a termést sokkal tovább hagyják a növényen, majd ebben az állapotban füstölik fel. A chipotle így nemcsak édes paprikaaromáját és csípősségét adja át az ételnek, hanem kellemes, egészen enyhe füstösséget is. Na ezt nyilván nehéz itthon kivitelezni, de tudunk valamit mutatni, amitől az eredetihez nagyon hasonló végeredményt kapsz.
Majonézzel tudsz belőle klassz hamburgerszószt keverni.PamelaJoeMcFarlane
Hozzávalók
- 50
deka
vörös csili és pritaminpaprika vegyesen
- 1
deci
olívaolaj
- 2.5
deka
tengeri só
- 2
nagy evőkanál
füstöltpaprika-por
- 1
fej
vöröshagyma felkockázva
- 1
teáskanál
barna cukor
- ízlés szerint
római kömény, oregánó
- 0.5
darab
lime leve
- Elkészítési idő: 35 perc
- Előkészítési idő: 10 perc
Elkészítés:
Ha teheted, füstöld meg a paprikákat, vagy faszanes grillen süsd puhára, ha pedig nem, akkor jön a képbe a füstöltpaprika-por. Tedd egy aprítógépbe a feldarabolt zöldségeket és pürésítsd, amennyire csak tudod. Főzd legalább 20 percen át az ízesítőkkel, majd szűrd le és töltsd steril üvegekbe. Majonézzel tudsz belőle klassz hamburgerszószt keverni.