Vidámság és halottak napja – így ünnepelt Mexikó a koronavírus árnyékában

November első két napja Mexikóban az ünneplésé. Az évnek ebben a szakaszában errefelé is a halottaikra emlékeznek az élők – igazán különleges körülmények között. A mexikói halottak napjában ugyanis egyszerre van meg az itthon is ismert gyertyafényes nosztalgia és az angolszász halloweennel is rokonítható elemek, mindezt pedig az azték időkig visszavezethető halottkultusz foglalja keretbe. Ebben az évben még egy új elem jelent meg az ünnepi dekorációban: a dia de los muertos 2020-as kiadása is covidos.

Békeidőben november elsején és másodikán a családok, kisebb-nagyobb közösségek, közintézmények oltárokat állítanak halottaiknak, összejöveteleket tartanak, ahol halottjuk kedves ételeit és italait fogyasztják, felvonulásokat, karneválokat rendeznek, hogy az elmúlás feletti kesergés helyett az újjászületést ünnepeljék.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

2020 azonban a világ túlsó felén is rendhagyó év: a szokásos karneváli hangulat helyét idén Mexikóban is a kicsit csendesebb ünneplés vette át, és az elmaradhatatlan oltárok, színes koponyák és poncsóba öltöztetett csontvázak mellé jött még egy attribútum: a vírusvédelmi maszk.

A képre kattintva galéria nyílik.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek