Vidámság és halottak napja – így ünnepelt Mexikó a koronavírus árnyékában

November első két napja Mexikóban az ünneplésé. Az évnek ebben a szakaszában errefelé is a halottaikra emlékeznek az élők – igazán különleges körülmények között. A mexikói halottak napjában ugyanis egyszerre van meg az itthon is ismert gyertyafényes nosztalgia és az angolszász halloweennel is rokonítható elemek, mindezt pedig az azték időkig visszavezethető halottkultusz foglalja keretbe. Ebben az évben még egy új elem jelent meg az ünnepi dekorációban: a dia de los muertos 2020-as kiadása is covidos.

Békeidőben november elsején és másodikán a családok, kisebb-nagyobb közösségek, közintézmények oltárokat állítanak halottaiknak, összejöveteleket tartanak, ahol halottjuk kedves ételeit és italait fogyasztják, felvonulásokat, karneválokat rendeznek, hogy az elmúlás feletti kesergés helyett az újjászületést ünnepeljék.

A cikk az ajánló után folytatódik

A KEVESEBB TÖBB. A MENTES JOBB. – MEGJELENT MENTES ANYU SZAKÁCSKÖNYVE

 

„Mentesen táplálkozó családnak főzni nagy kihívás. Ezt a lányaim mellett megtanultam. Ebbe a kötetbe olyan recepteket válogattam, amelyekből akár többhetes menü is összeállítható, gyorsan elkészíthető, így bőven jut idő a családra is. A könyvvel elsősorban a sorstárs mentes anyukák életét szeretném megkönnyíteni, de mindenki sok hasznos ötletet meríthet belőle."

Nemes Dóra újságíró, a Dívány szerzője, a Mentes Anyu megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Mentes receptekkel először „csak” meggyőződésből kísérletezett, majd a családban felbukkanó inzulinrezisztencia és gluténérzékenység óta kötelezően és elszántan foglalkozik.

Mentes Anyu szakácskönyve ide kattintva már rendelhető!

Promóció

2020 azonban a világ túlsó felén is rendhagyó év: a szokásos karneváli hangulat helyét idén Mexikóban is a kicsit csendesebb ünneplés vette át, és az elmaradhatatlan oltárok, színes koponyák és poncsóba öltöztetett csontvázak mellé jött még egy attribútum: a vírusvédelmi maszk.

A képre kattintva galéria nyílik.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.