Ha kevesebb húst ennél, itt egy egészséges tipp: céklás-kecskesajtos rizottó

Jó sok frissen őrölt borssal érdemes tálalnod ezt az olasz főételt, ami nálunk kivételesen fehérbor helyett rozéval, parmezán helyett egy kevés kecskesajttal készült. Ha van otthon rozmaring, abból is érdemes adnod hozzá.

A kecskesajtot ne hagyd ki a tetejéről.
A kecskesajtot ne hagyd ki a tetejéről.Fotó: Alleko

Hozzávalók:

  • 300 g arborio rizs
  • 1 deci fehér- vagy rozé bor
  • ízlés szerint só, frissen őrölt bors
  • 2 kisebb darab főtt cékla pürésítve
  • 6 deka kecskesajt (a tetejére)
  • 1 liter alaplé
  • 1 teáskanál vaj
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál zúzott fokhagyma
  • friss petrezselyem vagy kapor a tetejére
Recept idők

Elkészítés:

A forró zsiradékok keverékén forgasd néhány percig a rizst és a fokhagymát, majd öntsd fel a borral. Ha elpárolgott, folyamatos keverés mellett, adagonként főzd készre az alaplében, majd ízesítsd és keverd el benne a céklát. A tetejére mozsolt kecskesajttal és friss kaporral vagy petrezselyemmel tálald. 

A savanyított cékla vörös és fehér húsok mellett is finom
A savanyított cékla vörös és fehér húsok mellett is finom

Rozmaringgal, de akár vaníliával is készülhet a savanyított cékla, mindkettő egyedi, különleges aromát ad neki. A mellé kínált húst már nem is nagyon kell fűszerezned, elég, ha sózod és borsozod, majd narancsot, rukkolát és egy egyszerű öntetet halmozol mellé a tányérra.

Tovább »

Még több recept

Tipp a legocsmányabb őszi estékre: tészta lazaccal, bazsalikommal és kapribogyóval

Ha egy unalmas szerda estét dobnál fel egy olyan fogással, amitől egy elegáns étteremben érezhetitek magatokat, válaszd ezt a lazacos tésztát, dobd fel néhány levél friss bazsalikommal, és ha szereted, bonts mellé egy üveg fehérbort.

október25., 06:04

Nyári vörösboros céklaleves – ezt akár jéghidegen is tálalhatod

Ne csak ősszel főzz a gyökérzöldségekből, klasszul illenek a nyári fogásokba is!

július31., 06:04

Ez az egyszerű tökös rizottó az egyik legnagyobb őszi kedvencünk

Rizottóból millióféle van, és ha igazán egészséges változatban szeretnénk elkészíteni, néhány szezonális, kertben termett zöldséggel érdemes feldobnunk minden évszakban. Zöldborsóval, cukkinivel és naná, hogy sütőtökkel is remek.

október7., 06:08

Próbáld ki a céklahummuszt zöldségekkel, rösztivel és pirítós tetején!

Céklás hummusz sok van, bármelyik változat lehet finom, ám az összes között a legelegánsabb ez a szarvasgombaolajjal készült változat. Vendégvárásra is alkalmas, csak néhány keksz, zellerszár és friss zöldalma kell hozzá.

október16., 06:04

Ezt a 4 összetevős, sütőtökös brownie-t akár a gyerekekkel is összedobhatod

Na majd biztos mi nem oldjuk meg, hogy az érkező sütőtökszezonban ne legyen az asztalon valami egészségesnek gondolt édesség, amit néhány perc alatt dobhatunk össze. Klassz gyerekbarát fogás, főleg azt alapul véve, hogy ha nem velük készül, a kicsik nem tudják majd, hogy tök is van benne. A tetejére olvasztott csokival, mandulával, vagy akár szarvasgombaolajjal teheted még izgalmasabbá.

október25., 06:04

A mentaszósz minden vörös hús mellett príma, így készítheted el a legegyszerűbben!

Ne gondold, hogy csak a bárány mellett lesz finom, nyugodtan tálald bármelyik sült mellé egy kevés burgonyapürével és gravyvel.

október23., 06:04

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.