Franciás halleves – tárkonnyal készült ez a gyors klasszikus

Sokkal több halat kellene ennünk, ebben segít ez a könnyű francia hangulatú fogás, ami mellé már csak néhány szelet fűszervajas bagett és egy pohár fehérbor kell a tökéletes francia hangulathoz.

Ha kagylóhoz jutsz, ezt dobd össze belőle.
Ha kagylóhoz jutsz, ezt dobd össze belőle.Fotó: Madzia71

Hozzávalók 4 személyre:

  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 nagy fej hagyma apróra vágva
  • 1 kisebb darab édeskömény apróra vágva
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 púpozott evőkanál paradicsompüré
  • 1 deci száraz fehérbor
  • 750 ml halalaplé
  • 6 darab hámozott paradicsom összevágva
  • ízlés szerint só, bors, sáfrány, bazsalikom, narancshéj
  • 1 kiló fésűkagyló
  • 350 g tőkehal szeletekre vágva
  • 350 g tengeri sügér szeletekre vágva
  • 250 g tisztított garnélafarok
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsd fel az olajat egy nagy, mély serpenyőben. Add hozzá a hagymát és az édesköményt, és főzd 5 percig, vagy amíg meg nem puhul. Add hozzá a fokhagymát és a paradicsompürét, és 30 másodpercig keverd. Öntsd bele a bort is, majd az alaplét és a paradicsomot. Forrald fel, szórd bele a sáfrányt, a bazsalikomot és a narancshéjat. Letakarva 10 percig párold.

Ezek után tedd bele a kagylókat, és főzd körülbelül 4 percig, vagy amíg az összes kagyló kinyílik. (Dobd el azokat, amik nem nyíltak ki.) Vedd le az edényt a tűzről.

Óvatosan kanalazd ki a megfőtt kagylókat. Tarts meg 18 kagylót, majd vedd ki a maradék kagylót a héjából, és tedd egy kis tálba. Dobd el a bazsalikom szárát. A levest turmixold teljesen simára, tedd egy serpenyőbe, és fedő nélkül párold 10 percig. 

Fűszerezd sóval és borssal, add hozzá a tőkehalat és a tengeri sügért, rakj rá egy fedőt és óvatosan párold 3-4 percig, majd tedd vissza a főtt kagylókat és a rákfarkakat, és melegítsd további 2-3 percig. Végül kanalazd tálkákba, és szórd meg aprított bazsalikomlevelekkel.

A körte mindenféle kéksajttal finom, de igazi koronája a valódi Roquefort. Nem olcsó sajt, kilója közel tízezer forint, de nem is az a fajta, amiből húsz dekát reszelek a melegszendvics tetejére.

Tovább »

Még több recept

Cukkini-édeskömény leves – még egy recept kedvenc zöldségünkkel

Ha te is szereted a leveseket, van egy tippünk, amit mi legjobban egy szelet olvadt mozzarellával tálalt pirítós tetején szeretünk a legjobban. Hidegen és melegen is finom, csak győzd elkészíteni.

május12., 12:52

Ünnepekkor és egyszerű hétköznapokon is remek ez a gyors halleves

Ha idén a halászlé helyett valami mást készítenél, dobj össze egy gyors hallevest, amiben az a legklasszabb, hogy minden tengeri herkentyű remekül illik bele. Lime-szeletekkel és pirított, vajas kaláccsal érdemes tálalnod ezt a pofonegyszerű fogást.

2020. december18., 06:08

Mogyoróvajas-eperlekváros brownie mikróban? Gyors édesség, ha nincs sok időd a desszertre

Nem minden mikrós süti lesz igazán finom, de ha nem túl sűrű a tészta, ami belekerül, és valami gyorsra vágysz, próbálkozz meg ezekkel a gyors édességekkel. Egyadagos szilikontepsiben, vagy akár kisebb porciókban is készítheted, és ne fejtsd el a hideg vaníliafagyit a tetejéről.

május17., 12:52

Tejfölös tarja citrommal és tárkonnyal – egy adag snidlinges burgonyasalátával érdemes tálalnod

Ha szereted a nem hagyományos megoldásokat, ez a tejfölös-tejszínes szósz biztosan tetszeni fog a fokhagymás tarjaszeletek tetején. Citromhéjjal és snidlinggel megszórva, hideg burgonyasaláta mellett nincs is ennél finomabb tavaszi-nyári fogás.

május17., 10:24

Diétás cukkinilasagne – kétféle sajttal dobtuk fel aktuális kedvencünket

Ha már a szénhidrátokat kihagytuk, és pulykahússal készítettük ezt a finomságot, akkor a sajtokból nem engedünk. Egy nagy adag olvadt mozzarellával és parmezánnal dobtuk fel ezt a fogást – utóbbi csak akkor került rá, amikor kivettük a sütőből. Ha van otthon friss bazsalikom, azzal is szórd meg a tetejét.

május15., 10:24

Extra gyors, parmezános cukkinifasírtok – vargányás gyúrt tészta mellett a legfinomabbak

Ha egy fogás úgy vega, hogy nem hiányzik belőle a hús, akkor felőlünk bármikor jöhet. Ezek a cukkinipogácsák épp ilyenek, és talán mondanunk sem kell, hogy bármelyik kedvenc fűszerednek jó helye lesz benne. Ha megunod ebben a változatban, készítsd magyarosan: fokhagymával, füstölt paprikával és őrölt köménnyel.

május13., 10:44

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.