A savanyított cékla vörös és fehér húsok mellett is finom

Rozmaringgal, de akár vaníliával is készülhet a savanyított cékla, mindkettő egyedi, különleges aromát ad neki. A mellé kínált húst már nem is nagyon kell fűszerezned, elég, ha sózod és borsozod, majd narancsot, rukkolát és egy egyszerű öntetet halmozol mellé a tányérra.

A rozmaring, bevállalósabbaknak a vanília is szuper mellette.
A rozmaring, bevállalósabbaknak a vanília is szuper mellette.jeangill

Hozzávalók:

  • 1 kg friss cékla
  • növényi olaj
  • 4 ek tengeri só
  • 1 ek fekete bors
  • 1 ek koriandermag
  • 1 ek mustármag
  • 10 darab szegfűszeg
  • 2 db babérlevél
  • 100 g kristálycukor
  • 700 ml fehérborecet
Recept idők

Elkészítés:

Kend meg a megtiszított céklát 1-1 evőkanál növényi olajjal, majd külön-külön fóliába csomagold be. Süsd egy tálcán 200 °C hőmérsékleten 1 órán át, vagy amíg meg nem puhul. Hűtsd le, hámozd meg, majd vágd kockákra.

A levének elkészítéséhez a fűszereket tedd egy közepes serpenyőbe. Pirítsd kis lángon, amíg aromás illatuk lesz, majd add hozzá a folyadékokat, öntsd bele az összes ecetet és cukrot, hagyd feloldódni, és forrald fel a levet.

Töltsd a céklát sterilizált üvegekbe, adj mindegyikhez 1 teáskanál durva kristályos tengeri sót, majd önts minegyikre a forró léből. 

kapcsolódó Mit eszik a világ ősszel? Válogatás a föld legizgalmasabb ételeiből
Mit eszik a világ ősszel? Válogatás a föld legizgalmasabb ételeiből

Az ősz nem mindenhol sütőtököt és gesztenyét jelent!

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Egy kis mandulalikőrrel még érdekesebb ez a lazacos-céklás főétel

Egy kevés likőr különleges aromát ad ennek a köretnek, ami akkor lesz igazán ünnepi, ha pirított mandulával a tetején tálalod. Egy kevés erdeigomba-ragut is készítesz mellé aszalt szilvával, még több izgalmas íz lesz az ünnepi tányérokon.

2020. november26., 06:16

Télen is készíthetsz csatnit, ez a karácsonyi céklás-narancsos változat jól feldobja a sülteket

Nem csak nyáron érdemes belevágnod egy gyors csatni készítésébe, télen is megéri, mert vajas pirítóson, csirkemellszeleteken és akár egzotikus ragukban és salátaöntetek hozzávalójaként is finom lesz.

2020. december27., 06:04

Imádod a bolognai ragut? Levesként is próbáld ki, egy nagy csokor friss bazsalikommal!

Kevésbé nehéz fogás lesz így, mint klasszikus párja, főleg, ha egy adag friss, felkockázott koktélparadicsom és rengeteg zöldfűszer is kerül a tetejére tálaláskor.

július27., 10:44

Maradt egy kis torma? Ebbe a finom és egészséges céklasalátába érdemes felhasználnod!

Egy gyors saláta, ami télen melegen, nyáron pedig a grillezésekhez is tökéletes. A céklától egészséges, a tormás öntettel pedig igazán különleges lesz. Elegáns változatban pirított tökmaggal hintsd meg a tetejét és tálalj mellé pirított, kovásszal készült kenyeret egy kevés tökmagolajjal.

április5., 10:24

Még tart a szezon: cékla-narancs-mogyoró salátával izgalmasabbak a grillezett húsok

Vegáknak grillezett sajttal, húsevőknek egy-egy szelet kacsacomb mellett lesz igazán finom ez a saláta, ami vérnarancsos-mandarinos változatban még izgalmasabb.

január27., 06:04

Kevert süti lime-mal és fekete ribizlivel – máklikőrrel elkevert erdeigyümölcs-lekvárral még izgalmasabb

Nem kellenek különleges technikák és eszközök ahhoz, hogy különleges édességeket készíts. Egy-egy rusztikus fogás egy jól eltalált ízkombinációban pont elég a sikerhez.

július25., 10:24

Mustra