A savanyított cékla vörös és fehér húsok mellett is finom

Rozmaringgal, de akár vaníliával is készülhet a savanyított cékla, mindkettő egyedi, különleges aromát ad neki. A mellé kínált húst már nem is nagyon kell fűszerezned, elég, ha sózod és borsozod, majd narancsot, rukkolát és egy egyszerű öntetet halmozol mellé a tányérra.

A rozmaring, bevállalósabbaknak a vanília is szuper mellette.
A rozmaring, bevállalósabbaknak a vanília is szuper mellette.Fotó: jeangill

Hozzávalók:

  • 1 kg friss cékla
  • növényi olaj
  • 4 ek tengeri só
  • 1 ek fekete bors
  • 1 ek koriandermag
  • 1 ek mustármag
  • 10 darab szegfűszeg
  • 2 db babérlevél
  • 100 g kristálycukor
  • 700 ml fehérborecet
Recept idők

Elkészítés:

Kend meg a megtiszított céklát 1-1 evőkanál növényi olajjal, majd külön-külön fóliába csomagold be. Süsd egy tálcán 200 °C hőmérsékleten 1 órán át, vagy amíg meg nem puhul. Hűtsd le, hámozd meg, majd vágd kockákra.

A levének elkészítéséhez a fűszereket tedd egy közepes serpenyőbe. Pirítsd kis lángon, amíg aromás illatuk lesz, majd add hozzá a folyadékokat, öntsd bele az összes ecetet és cukrot, hagyd feloldódni, és forrald fel a levet.

Töltsd a céklát sterilizált üvegekbe, adj mindegyikhez 1 teáskanál durva kristályos tengeri sót, majd önts minegyikre a forró léből. 

Mit eszik a világ ősszel? Válogatás a föld legizgalmasabb ételeiből
Mit eszik a világ ősszel? Válogatás a föld legizgalmasabb ételeiből

Az ősz nem mindenhol sütőtököt és gesztenyét jelent!

Tovább »

Még több recept

Mártogatósként és köretként is finom: egzotikus céklapüré zabkorpával és friss petrezselyemmel

Egyszerű pirítóssal is kiváló, de néhány szál köményes, sült fehérrépa mellett tökéletes köret lesz ebből a céklapüréből, amit halak és csirke mellett akár a krumplipüréhez hasonlóan is tálalhatsz.

január20., 11:20

Fetával és gránátalmával töltött padlizsánhajók

Egy kevés petrezselyem és kuszkusz lesz az alapja ennek a klassz vega fogásnak, amiben a kifejezetten sós feta mellé egy kevés édeskés-fanyar gránátalma is került a tökéletes végeredményért.

október24., 06:04

Fokhagymával sült cékla balzsamecettel – vörös húsok mellett tökéletes

Ha elkészült, az sem árt neki, ha rukkolaágyon tálalod és néhány friss málnaszemet is keversz a körethez. Ilyenkor már nem kell túlfűszerezi a húst: egy sóval, frissen őrölt borssal, sült, kissé vajas szték vagy néhány szűzérme tökéletes mellé.

augusztus29., 06:04

Ezt a sütőtökös kenyeret imádni fogod a reggeli tejeskávéd mellett

Nem túl édes, nem is sós, egy kevés vajjal, szilvalekvárral, de akár napon szárított sonkaszeletek mellett is tökéletes. Ha nem fogy el, szeletenként fagyaszd le, és fogyasztás előtt néhány órával vedd ki a fagyasztóból.

október24., 06:04

Céklából is készíthetsz csatnit, már mutatjuk is, hogyan!

Amiben cékla van, annak nemcsak gyönyörű színe lesz, de egy kicsit egészségesebb fogás is válik belőle. Egyik kedvenc fura lekvárunk a húsok és grillzöldségek mellett, de egy egyszerű, rántott sós palacsinta tetején is tökéletesen megállja a helyét.

szeptember20., 06:04

Bolondos céklafőzelék zellerrel és kókusszal, tej-, tojás- és gluténmentes recept

Végre kapható a sok finom idényzöldség. Megmutatjuk, hogy a céklából kókusszal és egy kis zellerrel megbolondítva hogyan készíthetsz izgalmas, vitaminokban gazdag, színes, illatos főzeléket tej-, tojás- és gluténmentesen.

április27., 06:00

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.