Tudtad, hogy Hawaii minden évben 7,5 centivel közelebb kerül Alaszkához?

A tudományos érdekességeket felsorakoztató cikkekben gyakran esik szó Hawaiiról: állítólag Honolulu és környéke valamiképpen Alaszka felé közelítenek, ha nem is sebesen, de elég céltudatosan. Na de pontosan melyik sziget közelít Alaszka felé, és vajon miért?

A nyolc nagyobb és számtalan kisebb vulkáni szigetből álló Hawaii-szigetek a 19. század vége óta tartoznak az Egyesült Államok fennhatósága alá, és több érdekesség is kapcsolódik hozzájuk: a Big Island, Hawaii államának legdélibb és legnagyobb kiterjedésű szigete például minden évben nagyjából 0,17 négyzetkilométerrel lesz nagyobb a Kilauea vulkán folyamatos kitörései miatt. Vajon a vulkánok okozzák azt is, hogy a sziget Alaszka felé közelít?

Valóban mozognak a Hawaii-szigetek?

Az egészhez azt érdemes tudni, hogy léteznek geológiai forrópontok, amelyek alatt intenzív magmaáramlások vannak. Ezek a forró köpenycsóvák – vagy köpenyhőoszlopok – évmilliók alatt sem változtatják a helyüket, és a felettük mozgó kőzetlemezek újabb területeit kezdik el olvasztani, melegíteni. Így jönnek létre olyan vulkáni szigetsorok, mint a Hawaii-szigetek. 

Hawaiin öt nagyobb vulkán működik jelenleg is. A vulkanikus szigetlánc idővel lefűződik a forrópontról, ahogy a felette lévő óceáni kőzetlemez elmozdul. Ez az elmozdulás akár évi 9 centi is lehet. Hawaii a csendes-óceáni térség közepén helyezkedik el, és a fenti tevékenységek nyomán valóban lassan északnyugat felé sodródik az észak-amerikai lemez irányába, Alaszka felé – magyarázza a SomeScienceStuff.

Elméletben tehát igaz, még ha nem is ezer százalékig pontos a feltételezés, hogy Hawaii minden évben 7,5 cm-rel mozdul közelebb Alaszkához. A forrópont a legnagyobb, legkeletebbi sziget, a névadó Hawaii alatt van, és itt találjuk a hatalmas, a 4-5000 méter mély tengerfenék fölé 9 kilométerre emelkedő vulkánokat is. A többi szigetet is ez a forrópont hozta létre, miközben az óceáni aljzat lassan elmozdult, és ma is mozog északkelet felé.

Le tudnál érettségizni földrajzból? – Kvíz!
Le tudnál érettségizni földrajzból? – Kvíz!

Az elmúlt évek középszintű feladatsoraiból válogattunk.

Tovább »
Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.