Akkor most vörös vagy fehér húsnak számít a kacsa?

Nagyon nem mindegy: míg a fehéret általában ajánlják, a vörös már nem akkora barátunk. Jó lenne tudni, hogy kedvenc kacsasültünk vajon jöhet-e nyakló nélkül, vagy érdemesebb az ünnepnapokra tartogatni.

Míg a köztudatban a fehér húsok egészséges fehérjeelixírként vannak számon tartva, a vörösről általában azt hallani, hogy inkább betegségek kialakulásához segít hozzá, ha gyakran kerül belőle az asztalunkra. A vörös húsból készült sültek, pörköltek, hamburgerpogácsa vagy bacon telítettzsírsav-tartalma kifejezetten magas, márpedig ezekből alakulnak ki a koleszterinmolekulák, amelyek az érfalon letapadnak és növelik a szívinfarktus, a stroke kockázatát.

Akkor mi a helyzet a kacsahússal?

Ennek igyekezett utánajárni a Healthline, amelynek cikke ezzel kapcsolatban először is a mioglobint említi, ami az emlősök izomszövetében található fehérje, ami az oxigénhez kapcsolódik, és éppen az oxigén miatt vörössé válik, ezzel hozzájárul a hús sötétebb színéhez. A magasabb mioglobintartalom olyan húsokra jellemző, mint a marha- vagy bárányhús, ezért tekintjük őket vörös húsnak. A csirke nem tartalmaz annyi mioglobint, ezért fehér húsnak minősül.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Mindezeken túl más tényezők is befolyásolhatják a hús színét. Az idősebb állatok húsa és az oxigénnek kitett húsok, amelyeket nem tároltak vákuumcsomagolásban, általában szintén sötétebbek, de a több oxigént használó izmok húsrészei is vörösebbek lehetnek – ezért van, hogy a csirkecombok és -lábak sötétebbek, mint a mellek. 

Mindezeket figyelembe véve az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) szerint a kacsahús fehérnek minősül, lévén hogy a kacsa baromfiként van besorolva. Ne tévesszen meg senkit, hogy a húsa láthatóan sötétebb, mint a legtöbb csirkéé és pulykáé – ez annak köszönhető, hogy a kacsák jobban használnak bizonyos izmokat (például többet repülnek, mint egy csirke vagy egy pulyka, akik ezzel ritkán próbálkoznak). Ettől a hús mioglobintartalma is magasabb, de közel sem éri el a marháét vagy a bárányét.

És ha már ennyit beszéltünk a kacsahúsról, beszéljünk arról is, hogy mitől lesz igazán jó egy kacsasült:

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek