Teszt: A banánfagyasztás legfurább módja egyben a legjobb is

Az éppen vállalhatatlanul megbarnulni készülő banánok lefagyasztása nagyon is megéri, a kérdés már csak az, melyik módszerrel járunk a legjobban.

Nemcsak arról van szó, hogy a zero waste jegyében igyekezzünk megmenteni mindenféle félig romlott alapanyagot, hanem arról is, hogy a fagyasztott banán millióképpen felhasználható, így csak jól járhatunk, ha a kuka helyett a fagyasztóba kerülnek. Kiolvasztva nem lesz olyan, mint a friss, de mogyoróvajjal tökéletes jeges shake, melegen gazdag zabos-vaníliás vagy epres smoothie készülhet vele, és persze ott a muffin vagy a banánkenyér, amiknek tök mindegy, hogy állt-e a banán egy hónapot a fagyasztóban sütés előtt. 

Hogyan érdemes a banánt lefagyasztanod?

A TheKitchn csapata tesztjében annak járt utána, melyik a legjobb módszer a banánok hidegben való tartósítására. Az talán egyértelmű, hogy karikákra vágva érdemes eltennünk, darabokban, így nem kell minden adag turmixhoz egy egész, kiolvadt gyümölcsöt felhasználnunk, de van vajon ennél jobb módszer is?

Spoiler: nem ez a tökéletes módszer a banánfagyasztásra.
Spoiler: nem ez a tökéletes módszer a banánfagyasztásra.Tomjac80 / Getty Images Hungary

A szabályok szerint 5 népszerű banánfagyasztási módszert vettek sorra, pontosan betartva ugyanazt a fagyasztási időt, majd összekeverték turmixban, és egy gyors banánsütiben elkészítve is tesztelték a gyümölcsöket. Mind az öt adagot ugyanabból a boltból vásárolták, ugyanazon a napon, és mindegyik gyümölcsöt egyszerre, egy nagy függőleges fagyasztóba tették.

Miután 24 órán át hűltek a banánok, elkészültek a turmixok és a sütemények. Ekkor kiderült, hogy egyetlen módszer sem változtatta meg a banán ízét, de az előkészítési időben, a tárolás egyszerűségében és a keverési vagy felolvadási idő szempontjából is akadtak különbségek.

A banánokat a következő módszerekkel fagyasztották le:

  • egészben fagyasztózacskóban;
  • karikákra vágva fagyasztózacskóban;
  • villával összetörve fagyasztózacskóban;
  • karikákra vágva tálcán;
  • csíkokra vágva tepsiben.

A végeredmény szerint a legrosszabbul a meghámozott, egészben fagyasztott banánok teljesítettek. Rájuk az volt a panasz, hogy az összes többinél lassabban olvadtak fel. Előnyös viszont ez a módszer akkor, ha gyakran készítesz olyan recepteket, amik hozzávalóinak listáján a banánokat darabra adják meg. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

A dobogó első helyét az elfelezett, majd hosszában csíkokra vágott, vagy szakított banánok kapták meg, amiket a tesztelők papírral kibélelt tálcákra téve fagyasztottak. Azért szerették ezt leginkább, mert ezekkel készültek a legkrémesebb fagyik és smoothie-k, ráadásul az is jól látszott, hogy mennyi ad ki egy egész banánt, ha véletlenül arra lenne szükség a receptben. Mindezeken túl gyorsan kiolvadt, ezért nem volt kérdés, hogy ez a módszer kapja majd az első helyet. 

Az tehát már egyértelmű, hogy hogyan fagyasszuk le a banánt, de vajon azt tudod-e, hogy miért görbe? 

Oszd meg másokkal is!
Mustra