7 mindent elrontó hiba, amit kerülj el a zöldségek grillezésekor

Egyszerűnek tűnő feladat zöldségeket sütni a grillen, de csak akkor lesz tökéletes a végeredmény, ha elkerülöd a legtipikusabb hibákat. Így nem lesz az egészből égett, íztelen, belül még kemény zöldségköret.

Zöldségeket grillezni nemcsak azért jó ötlet, mert így egyből megvan a köret a húsok mellé, hanem mert nagyon kevés időráfordítással lehet belőlük balzsamecetes-parmezános tésztasaláta, hideg, citromos majonézes köret vagy sültpaprika-krémleves. Ezerféleképpen finomak, és most azt is megmutatjuk, mi az a néhány hiba, amit grillezéskor el kéne kerülnöd. 

A grillezéstől minden zöldségnek gazdag, füstös aromája lesz, és olyan finom végeredmény tud születni, hogy még a legkeményebb húsfogyasztók is zöldségbarátokká válnak. A növényi alapanyagok grillezése azonban sokkal egyszerűbbnek tűnik, mint amennyire könnyű a gyakorlatban.  Időnként a külső felületek megégnek, mielőtt a zöldségek belül megpuhulnának, máskor nincs íze a végeredménynek, de ezeken kívül is akad még pár hibalehetőség. Már mutatjuk is, melyek ezek!

#1 Előfőzés nélkül grillezni a kemény zöldségeket

Az olyan zöldségek, mint a cukkini, a hagyma és a paprika, a legmegfelelőbb választást jelentik arra az esetre, ha közvetlenül a grillrácsra tennénk az alapanyagokat, erre azonban nem minden zöldség alkalmas. A keményebbeket, mint például a burgonyát és a sütőtököt egy kissé trükkösebben érdemes grillezni. Ezeknek a fajtáknak az elkészülése hosszabb időt vesz igénybe, ami azt jelenti, hogy a külső részek megéghetnek, miközben belül még kemények, így ha ezeket grilleznéd, egy kicsit érdemes előfőzni a darabokat. Ha ezt mégis kihagynád, inkább alufóliában süsd őket parázson. 

#2 Kevés fűszer

Csakúgy, mint a húsnak, a zöldségeknek is megfelelő fűszerezésre van szükségük a tökéletes végeredményhez. A só alapvető fontosságú, de ezen túl nyugodtan pácolhatod is a szeleteket, ahogy a húsokat. 

#3 Cukros mártások használata

A cukros mártásokkal készülő zöldség (például boltokban vásárolt barbecue-szósz, balzsamecetes máz vagy édes-savanyú mártás) hajlamos túlkaramellizálódni és megégni, amikor grillen készül. Ahelyett, hogy ezeket a magas cukortartalmú mártásokat használnád, válaszd az olajos vagy az ecetes alapú ízesítőket. Cukortartalmút használni sem tilos, de elég akkor megkenni velük a falatokat, amikor már megsültek. 

#4 Az olajozás elmaradása 

A grillrács olajozása a legfontosabb dolog, amit megtehetsz annak érdekében, hogy meggátold azt, hogy a zöldségek odaégjenek. Csak meríts bele egy összegyűrt papírtörlőt néhány evőkanál növényi olajba, és húzd át a grillrácsokon. Ez a legegyszerűbb technika, és ha biztosra akarsz menni, a zöldségeket is kend át egy kevés olajjal. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

#5 Túl kicsi zöldségek grillezése a rácson 

Azok a kisméretű zöldségek, amelyek hajlamosak beesni a rostélyok közé (például spárga és karfiol, vagy akár a kelbimbó), azok be is fognak esni. Ha nem is az összes, de néhány darab jó eséllyel belegurul. Csábító ezeket is csak úgy rátenni a rácsra, de jobb a békesség: inkább vásárolj pár grilltálcát, vagy húzd fel nyársra a rizikós alapanyagokat. Ha van ilyened, a tengeri herkentyűk, erdei gombák és a gyümölcsfalatok sem okoznak majd gondot.

#6 Végig magas hőfok használata

Noha csábító lehet a zöldségeket egész idő alatt magas hőmérsékleten sütni, mégsem ajánlott ezt a gyorsabb módszert választani. Legtöbbjüknél nagy hővel érdemes indítani, majd egy-két perc után közepesre csökkenteni a lángot, vagy olyan területre húzni őket a rácson, ami nem olyan forró. 

#7 Túlsütés

Mivel a grillen kifejezetten gyorsan elkészülnek a zöldségek, könnyű véletlenül túlfőzni őket. Vigyázz a zöldségekre, és ne feledd, hogy a sütőben eltöltött idő töredékére van csak szükségük. Ha aggódsz, hogy még nem tökéletesek, felezz el egyet, így azonnal kiderül, hogy megpuhult-e már. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra