A hagyományos zakuszka erdei gombákkal még finomabb

A gombás zakuszkánál legtöbbször a padlizsán vagy a bab helyett előre megfőzött vagy nyers, ledarált gombát használnak. Az extra hozzávaló lehet csiperke, rókagomba és erdeigomba-keverék is, ami még finomabb, ha egy kevés murok, vagyis sárgarépa is kerül mellé.

Így a legfinomabb, de húsos fogásokba is érdemes tenned belőle.
Így a legfinomabb, de húsos fogásokba is érdemes tenned belőle.Fotó: Moussa81

Hozzávalók:

  • 1.5 kiló paradicsompaprika
  • 1 kiló vöröshagyma
  • 6 deci étolaj
  • 1 kiló rókagomba vagy erdei gomba
  • ízlés szerint só, bors és majoránna
  • 2 darab babérlevél
  • 4 deci (házi) paradicsomlé
Recept idők

Elkészítés:

A gombákat daráld le, a felaprított hagymát és a paprikát fele-fele arányban elosztott olajban külön lábasban dinszteld meg az ízesítőkkel. A gombákkal együtt főzd össze az összes hozzávalót, majd öntsd hozzá a paradicsomlevet, és főzd még addig, amíg besűrűsödik és az olaj feljön a tetejére. Töltsd steril üvegekbe, majd száraz dunsztban hagyd kihűlni.

Ha szeretnéd tartósítani, önts egy kevés olajat vagy egy-egy késhegynyi szalicilt dobj a tetejére.

A bab egyik legérdekesebb arca: zöldséges babragu almával
A bab egyik legérdekesebb arca: zöldséges babragu almával

Ünnepnap a vegáknak és azoknak, akik gyakrabban ennének valami egészségeset.

Tovább »

Még több recept

Ez a gyors, gombás csirke a vargányától és egy kevés citromhéjtól lesz igazán isteni

A vargánya a gombák között az egyik legfinomabb – ha van esély rá, hogy hozzájutsz, mindenképpen szerezz be belőle egy adagot. Tökéletes párolt kelkáposzta mellett köretként tejszínnel, krémlevesként és persze hogy ebben a csirkés fogásban is. Ha mégsem találsz a boltokban az aromás fajtából, akkor bármelyik gomba remek lesz ehhez a fogáshoz.

március24., 10:44

Jön a cseresznye szezonja, dobd össze ezt a gyors, isteni likőrt belőle!

Ha te is szeretsz kísérletezni a házi likőrökkel és krémlikőrökkel, ezt a cseresznyéset mindenképpen próbáld ki. Később koktélokban, fagyi tetején, de akár kókusztejjel készült lattéban is remek helye lesz.

május7., 10:24

Készíts tejfölös pizzát erdei gombákkal és sajttal

Nagyon egyszerű, mégis gyakran választjuk, ha épp olyasmit ennénk, ami a pizza és a langalló között van félúton.

február14., 06:00

Idén nyáron ne maradjon ki az erdélyi zakuszka

A zakuszkát sok nemzet a magáénak tudhatja: egyes források szerint balkáni eredetű, mások szerint örmény, gondolhatjuk székelynek, és valójában román eredetűnek is. Mindegy is, honnan ered, a legfontosabb, hogy ebben a receptben az egyik leggyakoribb változatot, a padlizsánost készítettük el.

2020. augusztus19., 06:04

Kóstold meg a zakuszkát egy nagy adag babbal is!

Elkészítésekor fontos, hogy a zöldségféléket alaposan mosd meg, a konyhaeszközök legyenek tiszták, a befőttesüvegeket és üvegtetőket alaposan fertőtlenítsd, így sokáig eláll majd a zöldségkrémed. Már ha marad belőle egyáltalán.

2020. augusztus20., 06:04

Így használd fel a zakuszkát: melegszendvicsben, kétféle sajttal és friss rukkolával

Nem mintha ne tudnánk kikanalazni egy adag zakuszkát üvegből mindenféle szégyenérzet nélkül, de azért az sem árt neki, ha egy nagy rozskenyér tetején, egy kicsit feltuningolva kerül az asztalra.

2020. augusztus20., 06:04

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.