Idén nyáron ne maradjon ki az erdélyi zakuszka

A zakuszkát sok nemzet a magáénak tudhatja: egyes források szerint balkáni eredetű, mások szerint örmény, gondolhatjuk székelynek, és valójában román eredetűnek is. Mindegy is, honnan ered, a legfontosabb, hogy ebben a receptben az egyik leggyakoribb változatot, a padlizsánost készítettük el.

Ebből is van millió változat, a legfinomabb akkor lesz, ha a saját recepted fejleszted ki a neked legfinomabb arányokkal és fűszerezéssel. Duplázhatod, felezheted is a mennyiséget attól függően, hogy csak egy-két heti kóstolót készítesz, vagy épp későbbre is eltennél belőle. 

Duplázd a mennyiséget, ha télre is tennél el belőle.
Duplázd a mennyiséget, ha télre is tennél el belőle.vladispas

Hozzávalók

  • 2 kiló paradicsompaprika
  • 2 kiló padlizsán
  • 0.5 kiló vöröshagyma
  • 3 deci napraforgóolaj
  • 3 deci paradicsomlé
  • 1 ízlés szerint só, bors
  • 2 darab babérlevél
  • 2 gerezd fokhagyma
Recept idők

Elkészítés:

Süsd meg sütőben a padlizsánt és dinszteld meg a hagymát az olajban. Ha a hagyma elkészült, kanalazd ki és süsd meg benne a felaprított paprikát is. Ha megpuhult, a hagymával és padlizsánnal együtt daráld le. Add hozzá a paradicsomlét, zúzott fokhagymát és fűszereket, majd egy lábosban addig főzd, ameddig jól besűrűsödik. Tedd steril üvegekbe, és önts olajat a tetejére. Hagyd száraz dunsztban másnapig. 

Szezonja van: rakott padlizsán Szezonja van: rakott padlizsán

A rakott padlizsán olcsó és kiadós étel, rengeteg ízzel, és ekészíteni sem ördöngősség, fakezűek is bátran nekiláthatnak.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Mai kedvencünk: hidegen készülő barackleves téli fűszerekkel

Néhány kekszet tálalj mellé, és már el is készült ez a remek finomság. Csirkehús mellett, baconbe tekert májfalatkák oldalán is remek, de egy csípős indiai elé is jól illik.

2022. február24., 11:12

Gombás csirkeragu magasabb szinteken: barna sörrel és krémes szósszal

Egy adag krumplipüré tetején is remek, de tésztával, párolt rizzsel és akár egy-egy frissen pirított, fokhagymás bagettszelettel is tálalhatod.

2022. február16., 06:24

Heti retró kedvencünk: krumplileves füstölt kolbásszal

Imádjuk, mert nemcsak finom, de olyan fogás is, ami mellett nem kell ott állnunk, csak hagyni, hogy kis lángon megfőzze magát ez a finomság. Jó köményes, házi rozskenyérrel szeretjük a legjobban.

2022. február22., 10:08

Padlizsán-gránátalma saláta – egy adag csicseriborsóval teheted még izgalmasabbá

A padlizsán és a gránátalma jól összeillő alapanyagok, és ha elkészült a meleg ragu, kínáld kuszkusszal, csicseriborsóval és rengeteg zöldfűszerrel a tetején.

2021. május24., 12:52

Fetával és gránátalmával töltött padlizsánhajók

Egy kevés petrezselyem és kuszkusz lesz az alapja ennek a klassz vega fogásnak, amiben a kifejezetten sós feta mellé egy kevés édeskés-fanyar gránátalma is került a tökéletes végeredményért.

2020. október24., 06:04

Valentin-napi desszertet keresel? Készíts epres-mandulalikőrös tiramisut pohárban!

Amilyen egyszerű, olyan finom, ráadásul kora reggel, munka előtt 10 perc alatt is összedobhatod, így este már csak a hűtőből kell kivenned.

2022. február14., 06:24

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek