Idén nyáron ne maradjon ki az erdélyi zakuszka

A zakuszkát sok nemzet a magáénak tudhatja: egyes források szerint balkáni eredetű, mások szerint örmény, gondolhatjuk székelynek, és valójában román eredetűnek is. Mindegy is, honnan ered, a legfontosabb, hogy ebben a receptben az egyik leggyakoribb változatot, a padlizsánost készítettük el.

Ebből is van millió változat, a legfinomabb akkor lesz, ha a saját recepted fejleszted ki a neked legfinomabb arányokkal és fűszerezéssel. Duplázhatod, felezheted is a mennyiséget attól függően, hogy csak egy-két heti kóstolót készítesz, vagy épp későbbre is eltennél belőle. 

Duplázd a mennyiséget, ha télre is tennél el belőle.
Duplázd a mennyiséget, ha télre is tennél el belőle.Fotó: vladispas

Hozzávalók:

  • 2 kiló paradicsompaprika
  • 2 kiló padlizsán
  • 0.5 kiló vöröshagyma
  • 3 deci napraforgóolaj
  • 3 deci paradicsomlé
  • 1 ízlés szerint só, bors
  • 2 darab babérlevél
  • 2 gerezd fokhagyma
Recept idők

Elkészítés:

Süsd meg sütőben a padlizsánt és dinszteld meg a hagymát az olajban. Ha a hagyma elkészült, kanalazd ki és süsd meg benne a felaprított paprikát is. Ha megpuhult, a hagymával és padlizsánnal együtt daráld le. Add hozzá a paradicsomlét, zúzott fokhagymát és fűszereket, majd egy lábosban addig főzd, ameddig jól besűrűsödik. Tedd steril üvegekbe, és önts olajat a tetejére. Hagyd száraz dunsztban másnapig. 

Szezonja van: rakott padlizsán
Szezonja van: rakott padlizsán

A rakott padlizsán olcsó és kiadós étel, rengeteg ízzel, és ekészíteni sem ördöngősség, fakezűek is bátran nekiláthatnak.

Tovább »

Még több recept

A tojásos nokedlit csalánnal és olvadt sajtokkal is érdemes kipróbálnod

A csalán szuperegészséges, remek smoothie-k alapanyagaként és pestókban is elrejthető, de még jobb, ha bazsalikommal elkeverve a nokedli tésztájába forgatod.

április13., 10:24

Ezt a joghurtos panna cottát barackkal és karamellás pop-cornnal dobtuk fel

Fura, de finom, és naná, hogy már semmi köze a hagyományos panna cottához, de a lényeg ugyanaz: a savanykás ízek az édes, ropogós pattogatott kukoricával tökéletes ízharmóniát hoznak össze.

április13., 12:52

Vega ételekben is finom a zakuszka főleg sajttal és édesburgonyával

Naná, hogy brokkolival, vagy karfiollal is helyettesítheted az édesburgonyát, és ha egyiknek sem vagy a rajongója, még mindig ott a klasszikus, burgonyás változat. Ha néhány kocka bacont és egy kevés füstölt kolbászt is adsz hozzá, húsevőknek is tökéletes lesz a végeredmény.

2020. augusztus23., 06:04

Köret és főétel is lehet: gesztenyés kuszkusszal töltött padlizsán

Húsok mellé keleti hangulatú köret, vega és diétázó vendégek számára remek karácsonyi finomság ez a gesztenyével és áfonyával tálalt, jó sok fűszeres kuszkusszal megtöltött finomság.

2020. december18., 06:08

Ezt a perzsa marharagut a padlizsán és az egzotikus fűszerek dobják fel

Ha valami gazdag, mégsem unalmas húsos fogást készítenél, ezt a ragut főzd meg, és készítsd jó fűszeresre és csípősre.

2020. július23., 06:04

Padlizsán fahéjas paradicsomraguval – előételként és köretként is remek

A paradicsomos ragu szuper egy adag fahéjjal, és jól illik hozzá a viszonylag semleges ízű padlizsán. Ha van egy kontaktgrilled, percek alatt elkészül ez a köret.

február5., 06:04

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.