9 teljesen haszontalan, mégis érdekes tény a vodkáról

Most leszel vodkaprofi.

A Useless Daily – ahogy neve is utal rá – egy rakás olyan érdekességet gyűjtött össze, amikre jó eséllyel soha nem lesz szükségünk, mégis érdekes átböngészni őket. Ebben a cikkükben a vodkát vették górcső alá, és írtak meg néhány olyan infót róla, amit érdemes olvasgatni abban az értékes időben, amikor munkatársaink cigiszünetet tartanak, és igazságtalannak éreznénk közben, ha nem várnánk meg őket a munka nagy részével.

Alább 9 haszontalan, mégis érdekes vodkainfó a gyűjtésből:

1. Ha valaki véletlenül fagyállót fogyasztott, a vodka annak ellenszereként használható. Háziállatoknál is működik, egy cicamentés ismert is, amit épp a vodka oldott meg. A macska ugyanis mérgező fagyálló folyadékot ivott, aminek az ellenszere az etanol, a világhírű orosz ital pedig nagyrészt víz és etanol keverékéből tevődik össze.

2. Az orosz férfiak 25 százaléka hal meg, még mielőtt elérné az 50-es éveit, aminek jórészt a vodkázás az oka.

3. Oroszország betiltotta a vodka értékesítését az első világháború alatt. II. Miklós cár rendelete azért született, hogy a hadserege erősebb legyen. A cári hadseregbe besorozott újoncok ugyanis rendszerint hatalmas italozással indították szolgálatukat. Ám az új szabály bevezetése nem ment épp zökkenőmentesen: az őrjöngő tömegek a hír hallatán országszerte több száz kocsmát vertek szét, majd egészen alternatív hozzávalókból kezdtek vodkát készíteni: új italaik alapját gyakran a fűrészpor és a cukorrépa szolgáltatta. 

4. A vodka őshazája valójában Lengyelország.

5. A szovjet kormány azt tanácsolta a csernobili katasztrófa után a helyszínen dolgozóknak, hogy kétóránként igyanak fél pohár vodkát. A sugárzásról hamar elterjedt, hogy felhalmozódik a pajzsmirigyben, és a vodkáról úgy tartották, segít megtisztulni.

6. Bruce Willis a legnépszerűbb lengyel vodkaféle, a Sobieski résztulajdonosa.

7. A világ legdrágább vodkája nagyjából 340 millió forintot ér. Három kiló aranyat és három kiló ezüstöt használtak fel a palackja elkészítéséhez. 

8. A szó eredete a voda, ami oroszul azt jelenti: víz.

9. A gin és a vodka voltaképpen testvérek: ugyanabból az alapanyagból készül(het)nek, ám a gint borókabogyóval tuningolják, és más fűszereket is felhasználhatnak a készítése során, például citromot, keserű narancshéjat, fahéjat vagy szerecsendiót.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.