Nyári burger gombával és zsályás-fokhagymás majonézzel

Egy kis lila hagyma is került nálunk ebbe a klasszikus hamburgerbe, aminek lelke a házi, fűszeres majonéz.

Az otthon készült majonézt összedobni nem egy nagy meló: két tojássárgáját kezdj el verni kézi habverővel, majd vékonyan, fokozatosan csorgass hozzá 3 deci olívaolajat, és ha összeállt, ízesítsd egy kevés sóval, porcukorral, mustárral és citromlével.

Bármilyen gombát használhatsz hozzá, a lényeg, hogy kapjon egy kis füstös aromát.
Bármilyen gombát használhatsz hozzá, a lényeg, hogy kapjon egy kis füstös aromát.pictafolio

Hozzávalók 2 darabhoz:

A szószhoz

  • 4 evőkanál majonéz
  • 1 nagy gerezd fokhagyma összetörve
  • 4 darab zsályalevél apróra vágva

A húspogácsákhoz

  • 25 deka darált marhahús (kb. 25 százalékos zsírtartalommal)
  • só és bors ízlés szerint

A hamburgerhez

  • 2 darab édes hamburgerzsömle
  • 1 darab paradicsom felszeletelve
  • 1 nagyobb darab csemegeuborka felszeletelve
  • 2 nagyobb darab fejessaláta-levél
  • 2 szelet érett cheddar
  • 1 nagyobb darab portobello gomba beolajozva, felszeletelve
  • 2 vékony szelet lila hagyma
Recept idők

Elkészítés:

Formázz a húsból nem túl vékony pogácsákat, alaposan sózd és borsozd meg mindkét oldalukat, majd mehetnek a grillre a gombával együtt. Ahogy elkészült, tedd rá a két szelet sajtot, hogy egy kicsit ráolvadhasson. A majonézt fűszerezd a zsályával és fokhagymával, majd ezzel kend meg a kissé megpirított hamburgerzsömléket. Arra mehet a húspogácsa, a gomba felszeletelve, majd annak a tetejére a zöldségek. 

kapcsolódó Fartő, uszály, rostélyos - marhahús egyszeregy
Fartő, uszály, rostélyos - marhahús egyszeregy

Miért van a marhának uszálya? És rostélya? Vese-e a vesepecsenye? Marhahús egyszeregy, melyik darab mire való.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Ünnepeljünk szerbül egy jó kis csiperkegombás steakkel!

Az egyik legjellegzetesebb szerb ünnepi fogás, melyet a helyiek profi szakácsa Lepi Brka főzött.

2018. december15., 12:11

Céklaszószos tészta fetamorzsákkal – a tökéletes őszi vacsora pillanatok alatt

Szeretjük a céklát köretként, de ha már lassan itt a szezonja, miért ne tehetnénk süteményekbe vagy ilyen remek, tésztás fogásokba. Ha húsosan készítenéd, sült csirkemellcsíkokkal vagy baconkockákkal dobd fel.

szeptember17., 10:24

Thai sült rizs bazsalikommal és csirkével

Ha többségében hagyományos alapanyagokból készítenél valami nagyon különlegeset, ezt az egyszerű thai fogást próbáld ki!

szeptember12., 11:20

Vegán szingapúri tészta – ha egy könnyű, húsmentes fogásra vágysz

Egy könnyű, tésztás fogásra bármikor vevők vagyunk, és bár a grízessel és a sajtos-tejfölössel sincs semmi baj, néha az ember inkább egy-egy izgalmas és pofonegyszerűen összerittyenthető különlegességre vágyik. Íme az egyik ilyen kedvencünk!

szeptember16., 11:24

Ez a nyári pulykaburger kapros joghurttal és csípős szósszal lesz a legfinomabb

Mi szeretünk mindent, ami finom és gyorsan elkészül, ezért rajongjuk ezt a könnyű pulykaburgert, ami hamburgerzsömlében és kalácsba töltve is nagyon finom.

július19., 10:24

Csirkeburger kapros-joghurtos szósszal – itt a grillszezon, adj neki egy kis füstös aromát!

Csirkével is készülhet klassz hamburger, ahogy remek szendvics is. Mi hideg uborkaszeletekkel, fokhagymás görög joghurttal és egy kis Srirachával készítve szeretjük a legjobban.

június3., 10:44

Mustra