Nyári burger gombával és zsályás-fokhagymás majonézzel

Egy kis lila hagyma is került nálunk ebbe a klasszikus hamburgerbe, aminek lelke a házi, fűszeres majonéz.

Az otthon készült majonézt összedobni nem egy nagy meló: két tojássárgáját kezdj el verni kézi habverővel, majd vékonyan, fokozatosan csorgass hozzá 3 deci olívaolajat, és ha összeállt, ízesítsd egy kevés sóval, porcukorral, mustárral és citromlével.

Bármilyen gombát használhatsz hozzá, a lényeg, hogy kapjon egy kis füstös aromát.
Bármilyen gombát használhatsz hozzá, a lényeg, hogy kapjon egy kis füstös aromát.Fotó: pictafolio

Hozzávalók 2 darabhoz:

A szószhoz

  • 4 evőkanál majonéz
  • 1 nagy gerezd fokhagyma összetörve
  • 4 darab zsályalevél apróra vágva

A húspogácsákhoz

  • 25 deka darált marhahús (kb. 25 százalékos zsírtartalommal)
  • só és bors ízlés szerint

A hamburgerhez

  • 2 darab édes hamburgerzsömle
  • 1 darab paradicsom felszeletelve
  • 1 nagyobb darab csemegeuborka felszeletelve
  • 2 nagyobb darab fejessaláta-levél
  • 2 szelet érett cheddar
  • 1 nagyobb darab portobello gomba beolajozva, felszeletelve
  • 2 vékony szelet lila hagyma
Recept idők

Elkészítés:

Formázz a húsból nem túl vékony pogácsákat, alaposan sózd és borsozd meg mindkét oldalukat, majd mehetnek a grillre a gombával együtt. Ahogy elkészült, tedd rá a két szelet sajtot, hogy egy kicsit ráolvadhasson. A majonézt fűszerezd a zsályával és fokhagymával, majd ezzel kend meg a kissé megpirított hamburgerzsömléket. Arra mehet a húspogácsa, a gomba felszeletelve, majd annak a tetejére a zöldségek. 

Fartő, uszály, rostélyos - marhahús egyszeregy
Fartő, uszály, rostélyos - marhahús egyszeregy

Miért van a marhának uszálya? És rostélya? Vese-e a vesepecsenye? Marhahús egyszeregy, melyik darab mire való.

Tovább »

Még több recept

Céklából is készíthetsz csatnit, már mutatjuk is, hogyan!

Amiben cékla van, annak nemcsak gyönyörű színe lesz, de egy kicsit egészségesebb fogás is válik belőle. Egyik kedvenc fura lekvárunk a húsok és grillzöldségek mellett, de egy egyszerű, rántott sós palacsinta tetején is tökéletesen megállja a helyét.

szeptember20., 06:04

Édes zsömlében az igazi: kecskesajtos-hagymalekváros burger

Egyszerű és az irodába is elviheted, ha valami izgalmasat ennél.

2019. november12., 11:24

Rozmaringos paszternákleves – szarvasgombás krutonnal és aszalt szilvával a legfinomabb

A legjobb, ha van otthon egy kissé száraz kenyérszelet vagy kifli, amit megpiríthatsz és új értelmet adhatsz a létezésének egy kevés szarvasgombaolajjal és szerecsendióval. Ha egy kevés aszalt gyümölcsöt is találsz, azokból is érdemes a levesbe szórnod.

szeptember23., 06:08

Ünnepeljünk szerbül egy jó kis csiperkegombás steakkel!

Az egyik legjellegzetesebb szerb ünnepi fogás, melyet a helyiek profi szakácsa Lepi Brka főzött.

2018. december15., 12:11

A karfiolleves szerintünk szerecsendiós-vajas kenyérkockákkal és mazsolával a legfinomabb

Talán furán hangzik, de a sós, markáns aromák közé egy-egy kanál gránátalmamag is nagyon jól illik. Ebben a változatban már simán jó lesz karácsonyi kímélő levesnek is az ünnep valahányadik napján. Addig is gyakorlásképp érdemes vacsorára összedobnod.

szeptember20., 06:04

Marhahúsos-uborkás saláta 5 összetevőből – néhány perc alatt különleges fogást dobhatsz össze

Ha épp van otthon egy kevés marhahús és friss uborka, nem érdemes kihagynod ezt az egyszerű fogást, ami ráadásul a napi kalóriák számát sem dobja meg túlságosan.

június18., 06:00

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.