Nyári burger gombával és zsályás-fokhagymás majonézzel

Egy kis lila hagyma is került nálunk ebbe a klasszikus hamburgerbe, aminek lelke a házi, fűszeres majonéz.

Az otthon készült majonézt összedobni nem egy nagy meló: két tojássárgáját kezdj el verni kézi habverővel, majd vékonyan, fokozatosan csorgass hozzá 3 deci olívaolajat, és ha összeállt, ízesítsd egy kevés sóval, porcukorral, mustárral és citromlével.

Bármilyen gombát használhatsz hozzá, a lényeg, hogy kapjon egy kis füstös aromát.
Bármilyen gombát használhatsz hozzá, a lényeg, hogy kapjon egy kis füstös aromát.Fotó: pictafolio

Hozzávalók 2 darabhoz:

A szószhoz

  • 4 evőkanál majonéz
  • 1 nagy gerezd fokhagyma összetörve
  • 4 darab zsályalevél apróra vágva

A húspogácsákhoz

  • 25 deka darált marhahús (kb. 25 százalékos zsírtartalommal)
  • só és bors ízlés szerint

A hamburgerhez

  • 2 darab édes hamburgerzsömle
  • 1 darab paradicsom felszeletelve
  • 1 nagyobb darab csemegeuborka felszeletelve
  • 2 nagyobb darab fejessaláta-levél
  • 2 szelet érett cheddar
  • 1 nagyobb darab portobello gomba beolajozva, felszeletelve
  • 2 vékony szelet lila hagyma
Recept idők

Elkészítés:

Formázz a húsból nem túl vékony pogácsákat, alaposan sózd és borsozd meg mindkét oldalukat, majd mehetnek a grillre a gombával együtt. Ahogy elkészült, tedd rá a két szelet sajtot, hogy egy kicsit ráolvadhasson. A majonézt fűszerezd a zsályával és fokhagymával, majd ezzel kend meg a kissé megpirított hamburgerzsömléket. Arra mehet a húspogácsa, a gomba felszeletelve, majd annak a tetejére a zöldségek. 

Fartő, uszály, rostélyos - marhahús egyszeregy
Fartő, uszály, rostélyos - marhahús egyszeregy

Miért van a marhának uszálya? És rostélya? Vese-e a vesepecsenye? Marhahús egyszeregy, melyik darab mire való.

Tovább »

Még több recept

Tipp egy klassz darált húsos fogásra: a mexikói tostadasszal percek alatt elkészülsz

Mi nagyon csípősen, egy adag hideg tejföllel és Srirachával szeretjük a legjobban, és téged is arra biztatunk, hogy találd meg a kedvenc verziód a minden finomsággal megpakolt tortillalapokból.

május14., 10:52

Csirkemelles szendvics olívás fetakrémmel – hamburger görög hangulatban

Minden hamburger és szendvics tökéletes fogás akkor, ha az ember kísérletező kedvű és kreatív hangulatban van. Ebbe a görög változatba nálunk egy kis csokor, apróra vágott citromfű is került.

2020. augusztus5., 06:04

Alpesi tarja – egy adag almával párolt káposzta mellett minden évszakban finom

Egy adag tarjával még a legválogatósabb gyerek és vendég is meggyőzhető, és ha nem szeretnéd mindig ugyanúgy készíteni, bővítsd a házi szakácskönyvet ezzel a remek recepttel.

május18., 10:24

Még egy ötlet marhahúsos receptekre: klasszikus sajtburger a titkos szósszal

És mindjárt nem is lesz akkora titok, ha elmondjuk, mire bukkantunk az internet sűrűjében a legfinomabb darált húsos recepteket kutatva. Ha egy hagyományos hamburgert összedobsz, egészen más íze lesz vörös pestóval és olvadt mozzarellával, mint kéksajttal vagy kapros, uborkás mascarponéval. Nálunk ez a változat nyert, de mini változatban szívesen tálalunk mindegyikből egyet-egyet.

május15., 10:44

Grillezett halloumis burger savanykás, mentás paradicsomraguval

Ettől minden vega szíve ellágyul. A nem vegák pedig csak simán megeszik.

2020. augusztus6., 06:04

Ünnepeljünk szerbül egy jó kis csiperkegombás steakkel!

Az egyik legjellegzetesebb szerb ünnepi fogás, melyet a helyiek profi szakácsa Lepi Brka főzött.

2018. december15., 12:11

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.