Tudod, mire jó a lestyán? Ezer dologra!

A gyógynövények népszerűségi listáján szegény lestyán maximum egy jobbfajta zellerutánzat szerepét kapná, miközben nagyon is érdemes egy kicsit jobban megismerkednünk ezzel a klassz gyógy- és fűszernövénnyel. Már mutatjuk is, miért.

A lestyán íze és zamata jellegzetes, ha kóstoltál már erdélyi csorbát, nem is nehéz felidézni. A népgyógyászat általában úgy emlegeti, hogy gyomorégésre nincs is nála hatékonyabb gyógynövény. Mindezeken túl ödémák levezetésére, vesekő és vesehomok kialakulásának megelőzésére használják. Sokan gyomorerősítőként, emésztést serkentő szerként ismerik, és állítólag jó étvágyhozó is. 

A tudomány sem vitatkozik túlságosan azzal, hogy a lestyánt érdemes beillesztenünk étrendünkbe, és elszórni néhány magot a kertben, ugyanis több olyan előnye is van, amikre már komolyan vehető kísérletekkel is találtak bizonyítékot. 

Mire jó a lestyán?

Előnyei között szerepel a húgyúti egészség javítása, mellette gyulladásgátló és antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik. Valóban stimulálhatja a vizelést, a húgyhólyag és a vesék kitisztítását anélkül, hogy közben fontos elektrolitokat veszítenénk.

Bár kevés vizsgálat foglalkozik vele, így nincs elegendő klinikai kutatási adat az egészségügyi előnyeivel kapcsolatos legtöbb állítás alátámasztására, annyi biztos, hogy hasznunkra válik a fogyasztása. Egy tanulmány úgy találta, hogy az illóolaja erősebb antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, mint 25 másik esszenciális olaj, amelyeket a vizsgálatban teszteltek, és étvágygerjesztő hatása sem maradt egyszerű feltételezés. 

Mire jó a lestyán?
Mire jó a lestyán?Fotó: Vaivirga / Getty Images Hungary

Hogyan főzz vele?

A lestyán tökéletes egy frissen készült borsólevesbe, vagy főzelékbe aprítva, de friss idénysalátákban, vagy egy cukkinis-pecorinós gyúrt tészta ízesítésére is. Mehet belőle egy csokorral a pestóba, sült articsóka és kukorica mellett pedig klassz, egészséges köret lehet. Burgonyasalátában tökéletes egy kis rózsaborssal és majonézzel, és ha egy egyszerű baconös fehérbabragut dobsz össze, ahhoz is adj egy keveset. 

Ha a kertben adnál neki esélyt, jó, ha tudod, hogy a lestyán olyan évelő növény, ami napos, félárnyékos helyen érzi jól magát. Az orvosi lestyánnak sok napfényre és jó vízelvezetésű  talajra van szüksége. A legjobb, ha magjait a talaj felszínére ülteted és egy kevés homokkal is megszórod.

Mondd meg te, melyik az ország legjobb fejlesztő kezdeményezése!

 

Mától mindenki számára elérhető az Edison100: az a 100 innovatív és jövőbarát
kezdeményezés, amelyek óvodások és iskolások jövőben kritikus tudását és készségeit
fejlesztik iskolai kereteken túl 2020-ban. Idén szülők jelölték a gyerekeket fejlesztő szervezeteket, és a 440 jelölés feldolgozása és szűrése után végül szakmai zsűri választotta ki azt a százat, akiket most bemutatnak a szülőknek. Az Edisonplatform kiemelt célja, hogy hiteles iránytűként segítsen a szülőknek, akik keresik a lehetőségeket a gyerekeik
fejlesztéséhez, és szeretnének tudatosan készülni a jövőre. 

A lista szereplői közül saját kategóriájában legkiemelkedőbbeket augusztus 26-án díjazzák, emellett augusztus 6-tól közönségszavazás is indul, hogy kiderüljön, a szülők és pedagógusok véleménye szerint, melyik kezdeményezés érdemes a közönségdíjra. Szavazz te is a szerinted legkiemelkedőbb kezdeményezésre!

Tovább a szavazásra!

Promóció

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.