A zsálya 11 bizonyított egészségügyi előnye

A zsálya az egyik legrégebbi gyógynövény, amit az ókori görögök és rómaiak annak idején húsok tartósítására használtak. Erre utal latin neve is, ami a „gyógyítani” (salvare) igéből származik. És hogy mit gyógyít pontosan? Azt is elmondjuk.

A népi gyógyászat szerint a zsálya fogyasztása felfúvódás, emésztési zavarok kezelésére ajánlott, külsőleg pedig rovarcsípések tüneteinek enyhítésére alkalmas. Belsőleg nagyon egyszerű szeretni: szuper pulykával és lassan sült sertés mellett egy adag fehérbabsalátában, de az almás sült csirkének is ő az egyik legtökéletesebb fűszere, sőt egy tökszeletet is feldob a zsályás vajfürdő. 

Emellett zöldséges pitékben, koktélokban és gombás-húsos ragukban is finom, ahogy sült gyökérzöldségek tetején is egy kevés mézzel. Ne sajnáld a tökös tésztaételekből és a gnocchiból sem, ahogy érdemes esélyt adnod neki egy édesburgonyás palacsintában is. 

1. K-vitamin

A zsálya alacsony kalóriatartalmú és tápanyagokban gazdag. Egy teáskanálnyi (0,7 gramm) például a napi K-vitamin-szükségletünk 10 százalékát tartalmazza.

2. Antioxidánsok

A zsálya antioxidánsokkal van tele, amelyek számos egészségügyi előnnyel járnak, ideértve a jobb agyműködést és a rák alacsonyabb kockázatát.

3. Plakk ellen

Antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek elpusztíthatják azokat a mikrobákat, amelyek elősegítik a fogakon a lepedék (plakk) kialakulását.

4. Menopauza

Csökkentheti a menopauza tüneteinek, például a hőhullámoknak és az ingerlékenységnek az intenzitását és gyakoriságát.

5. Cukorbetegség

A közönséges zsálya leveleit a népi gyógyászatban gyógyszerként használják a cukorbetegség ellen, de az emberi és állati tudományos kutatások is azt mutatják, hogy hozzájárulhat a vércukorszint csökkentéséhez.

Rengeteg pozitív egészségügyi hatása van
Rengeteg pozitív egészségügyi hatása vanStieglitz / Getty Images Hungary

6. Memória

A tanulmányok azt mutatják, hogy a zsálya fogyasztása javíthatja a memóriát, az agy működését és az Alzheimer-kór tüneteit.

7. Koleszterin

Kutatások szerint csökkenti a rossz koleszterin (LDL) szintjét, és növeli a jóét (HDL).

8. Rák

Az állatokon és a kémcsövekben végzett vizsgálatok szerint a zsálya bizonyos típusú ráktípusokkal is megküzdhet, beleértve a száj, vastagbél, máj, méhnyak, mell, bőr és vese daganatos megbetegedéseit.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

9. Emésztés

A friss zsálya a hasmenés hagyományos gyógymódja. Állatkísérletek arra engednek következtetni, hogy olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek enyhítik a hasmenést.

10. Csontok

Támogatja a csontok egészségét, a K-vitamin ugyanis, amelyet a zsálya nagy mennyiségben kínál, szerepet játszik a csontok egészségében. Ennek a vitaminnak a hiánya a csontok elgyengüléséhez és esetleges törésekhez vezethet.

11. Öregedés

Több tanulmány szerint a zsályavegyületek segíthetnek az öregedés jelei, például a ráncok kialakulásának megelőzésében. Mindig elég belőle egy kisebb adag: magas tujontartalma miatt az illóolaj hosszan tartó használata nem javasolt.

Ha ezek után kedvet kaptál a zsályához, készítsd el az alábbi receptet:

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek