A népi gyógyászat szerint a zsálya fogyasztása felfúvódás, emésztési zavarok kezelésére ajánlott, külsőleg pedig rovarcsípések tüneteinek enyhítésére alkalmas. Belsőleg nagyon egyszerű szeretni: szuper pulykával és lassan sült sertés mellett egy adag fehérbabsalátában, de az almás sült csirkének is ő az egyik legtökéletesebb fűszere, sőt egy tökszeletet is feldob a zsályás vajfürdő.
Emellett zöldséges pitékben, koktélokban és gombás-húsos ragukban is finom, ahogy sült gyökérzöldségek tetején is egy kevés mézzel. Ne sajnáld a tökös tésztaételekből és a gnocchiból sem, ahogy érdemes esélyt adnod neki egy édesburgonyás palacsintában is.
1. K-vitamin
A zsálya alacsony kalóriatartalmú és tápanyagokban gazdag. Egy teáskanálnyi (0,7 gramm) például a napi K-vitamin-szükségletünk 10 százalékát tartalmazza.
2. Antioxidánsok
A zsálya antioxidánsokkal van tele, amelyek számos egészségügyi előnnyel járnak, ideértve a jobb agyműködést és a rák alacsonyabb kockázatát.
3. Plakk ellen
Antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek elpusztíthatják azokat a mikrobákat, amelyek elősegítik a fogakon a lepedék (plakk) kialakulását.
4. Menopauza
Csökkentheti a menopauza tüneteinek, például a hőhullámoknak és az ingerlékenységnek az intenzitását és gyakoriságát.
5. Cukorbetegség
A közönséges zsálya leveleit a népi gyógyászatban gyógyszerként használják a cukorbetegség ellen, de az emberi és állati tudományos kutatások is azt mutatják, hogy hozzájárulhat a vércukorszint csökkentéséhez.

6. Memória
A tanulmányok azt mutatják, hogy a zsálya fogyasztása javíthatja a memóriát, az agy működését és az Alzheimer-kór tüneteit.
7. Koleszterin
Kutatások szerint csökkenti a rossz koleszterin (LDL) szintjét, és növeli a jóét (HDL).
8. Rák
Az állatokon és a kémcsövekben végzett vizsgálatok szerint a zsálya bizonyos típusú ráktípusokkal is megküzdhet, beleértve a száj, vastagbél, máj, méhnyak, mell, bőr és vese daganatos megbetegedéseit.
A cikk az ajánló után folytatódik

Mentes Anyu szakácskönyvek
„A kevesebb több. A mentes jobb."
Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.
A könyvekbe most betekintést nyerhetsz.
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:
- Tartalomjegyzék
- Előszó
- Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
- + 1 recept is!
Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!
hirdetés
9. Emésztés
A friss zsálya a hasmenés hagyományos gyógymódja. Állatkísérletek arra engednek következtetni, hogy olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek enyhítik a hasmenést.
10. Csontok
Támogatja a csontok egészségét, a K-vitamin ugyanis, amelyet a zsálya nagy mennyiségben kínál, szerepet játszik a csontok egészségében. Ennek a vitaminnak a hiánya a csontok elgyengüléséhez és esetleges törésekhez vezethet.
11. Öregedés
Több tanulmány szerint a zsályavegyületek segíthetnek az öregedés jelei, például a ráncok kialakulásának megelőzésében. Mindig elég belőle egy kisebb adag: magas tujontartalma miatt az illóolaj hosszan tartó használata nem javasolt.
Ha ezek után kedvet kaptál a zsályához, készítsd el az alábbi receptet: