Ez itt a snidling, te pedig nem is tudtad, hányféleképpen javíthatja az egészséged

Ha azt hallod, metélőhagyma, vagy azt, hogy pázsithagymának, pázsitfűnek, fűhagymának, kákahagymának, snittlingnek neveznek valamit, akkor a snidlingre gondolj, róla van szó. És akkor is, ha esetleg valaki Allium schoenoprasumként emlegeti hagymaízű, fűnek látszó kedvencünket.

A metélőhagyma a liliomfélék családjához tartozik, a hagymafélék rokona, a kertből kipusztíthatatlan, és tökéletes egy forró röszti tetején hideg tejföllel. És hogy mire használhatod még? Szinte mindenhez jó, amibe vöröshagymát tennél: a túrós, sajtos és májas házi szendvicskrémek és saláták mellett nagyon finom egy forró, tejszínes burgonyalevesben, kukoricakenyérbe sütve, tengeri herkentyűk tetején, paradicsomos tészták és levesek mellett, de akár pestót is készíthetsz belőle. 

Ezért szeretjük igazán a snidlinget

Néhány kutatás összekapcsolta a zöldségben gazdag étrendet a rák sokféle típusának csökkent kockázatával. Más kutatások eredményei pedig kifejezetten arra utalnak, hogy az alliumtartalmú zöldségeknek, beleértve a metélőhagymát is, rákellenes hatása van.

A metélőhagyma kis mennyiségű kolint is tartalmaz. A kolin fontos tápanyag, bizonyos mennyiségben javítja hangulatot, a memóriát, valamint az agy és az idegrendszer egyéb funkcióit.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

A snidlingben K-vitamin is van, amely fontos a csontok egészségének megtartásában, és a vérrögök kialakulása ellen is tehetsz vele. A K-vitamin egyéb forrásai a leveles zöld zöldségek, növényi olajok és gyümölcsök, beleértve a fekete áfonyát és a fügét.

Egy kisebb adag folsav is akad benne, ami többek között az alábbiak ellen jó:

  • demencia, beleértve az Alzheimer-kórt,
  • rák,
  • szív- és érrendszeri betegségek és stroke,
  • depresszió,
  • koraszülés.

A metélőhagyma luteint és zeaxantint is tartalmaz, amelyek karotinoidok. Néhány kutatás szerint a lutein és a zeaxantin felhalmozódik a szem retinájában, így megelőzve az életkorral összefüggő  makuladegenerációt. Ez azt jelenti, hogy az ezekben az anyagokban gazdag ételek fogyasztása javíthatja a látást.

Ha ezek után kedvet kaptál a snidlinghez, ami nem csoda, készítsd el ezt a receptünket:

Oszd meg másokkal is!
Mustra