Te is gondban vagy a borravalóval? Itt vannak a hazai és külföldi alapszabályok!

Közismert a 10 százalékos borravaló szabálya, vagyis hogy annak az összegnek, amit fizetünk, még tíz százalékát illik a pincérnek adnunk. De mi van akkor, ha végig bunkó volt, vagy ha épp a világ másik végére készülünk, és ott lennénk a tökéletes vendégek?

A tíz százalék inkább iránymutatás, nem olyasvalami, amihez kötelezően tartanod kell magad, főleg, ha a kiszolgálás nem volt az igazi, és akkor sem, ha épp frenetikus volt. Kerekítheted a jattot fölé és alá is, annyi biztos, hogy attól, hogy egy étterem elegáns, nem kell arányaiban többet adnod a megszokottnál, és attól, hogy egy kocsma egyszerűbb, nem jár kevesebb a csaposnak. Ha ráadásul kaptál valamilyen szolgáltatást, vagyis a felszolgáló elmondta a város legfontosabb nevezetességeit, ötször elrohant a gyereknek színezőért vagy a csapatnak szalvétáért, azt illik ilyen formában is megköszönni. 

Mások a szokások itthon és külföldön

Itthon a 10 százalékos borravaló az elfogadott, amennyiben tényleg elégedett voltál, ám egyre több vendéglátóhelyen megjelenik a szervizdíj – ami mellett persze szintén hagyhatsz a pincérnek még egy kevés borravalót, ha nagyon elégedett voltál. Ha Izraelben, Spanyolországban, Dubajban vagy Törökországban jársz, ott sem lősz mellé ezzel a százalékkal, mint ahogy a görögöknél is elég ennyi. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Olasz- és Franciaországban coperto, illetve couvert néven általában már a számlához adnak egy összeget, amit tekinthetünk a jattnak, ezért nem kell, de lehet ezekben az országokban is 5-10 százalékot pluszban az asztalon hagyni, vagy csak egyszerűen felkerekíteni a végösszeget. Általánosságban elmondható, hogy Európában a 10 százalékkal nem lőhetsz nagyon mellé, ám az Egyesült Államokban és Kanadában inkább 15-20 százalékkal számolj. 

Kínában és Japánban nem jellemző a borravaló, itt nem várják el, hogy az asztalon hagyd a végösszeg 10-20 százalékát. 

Ha igazán jó fej akarsz lenni, a vendéglátóhelyek felszolgálói mellett ne feledkezz meg a londinerekről sem, akik a csomagjaidat felviszik a szobákba a szállodában. Az ő fizetésüket általában szintén úgy kalkulálják, hogy számolnak egy jelentős borravalóval. Ha pedig arra vagy kíváncsi, hogy hogyan látja mindezt a másik oldal, olvasd el az alábbi cikkünket is:

Oszd meg másokkal is!
Mustra