Egy teáskanál szárított oregánó képes kielégíteni napi K-vitamin-szükségletünk úgy 8 százalékát, és ez még korántsem minden, amit fogadatlan prókátoraiként el kell mondanunk róla. A baktériumok elleni küzdelem elősegítésétől a gyulladások csökkentéséig a tanulmányok több lenyűgöző előnyét felsorolták már.
Na de mire is jó pontosan az oregánó?
A Healthline összegyűjtötte a kapcsolódó kutatások eredményeit, amikből kiderül: nagyon is érdemes megszórnunk vele a pizzákat, tejszínes gyümölcsragukat, de jól illik a citromos garnélához, vajas burgonya tetejére, paradicsomos tésztákhoz és néhány különleges koktélba is.
#1 Antioxidánsokban gazdag
Az antioxidánsok olyan vegyületek, amelyek segítik a káros szabad gyökök hatásainak leküzdését a szervezetünkben. A szabad gyökök felhalmozódása olyan krónikus betegségekhez kapcsolódik, mint a rák és a szívbetegségek. Számos, kémcsőben végzett tanulmány kimutatta, hogy az oregánó és olaja magas antioxidáns-tartalommal rendelkezik, ami segíthet ezeket a betegségeket megelőzni.
#2 Segíthet a baktériumok elleni küzdelemben
Az oregánó olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek erős antibakteriális tulajdonságokkal rendelkeznek. Egy erről szóló vizsgálat megállapította, hogy az oregánó 23 baktériumfaj ellen hatásos. Egy másik tanulmány szerint a zsálya és a kakukkfű mellett az oregánó az egyik leghatékonyabb illóolaj a baktériumok ellen.
#3 Jó eséllyel rákellenes tulajdonságokkal is rendelkezik
Mivel az oregánóban magas az antioxidánsok mennyisége, és ezek a rák megelőzésében is segíthetnek, egy laboratóriumi vizsgálat során emberi vastagbélrákos sejteket oregánókivonattal kezeltek. Megállapították, hogy megállította a rákos sejtek növekedését és elősegítette a pusztulásukat.
A cikk az ajánló után folytatódik

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!
Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.
MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!
Tekintsd meg ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés
#4 Segíti a vírusok elleni küzdelmet
A baktériumok elleni küzdelem mellett néhány kémcsőben végzett tanulmány kimutatta, hogy ez a fűszer és alkotóelemei védelmet nyújthatnak egyes vírusok ellen is. Különösen a karvakrol és a timol két olyan vegyület az oregánóban, amelyek antivirális tulajdonságokkal bírnak.
#5 Csökkentheti a gyulladásokat
A gyulladás normális immunválasz, amely betegség vagy sérülés eredményeként jelentkezik. A szakemberek azt feltételezik azonban, hogy a krónikus gyulladás hozzájárul olyan betegségek kialakulásához, mint a szív- és a cukorbetegség. Az oregánó antioxidánsokban gazdag, amelyek segíthetnek a szabad gyökök semlegesítésében, így csökkentik a gyulladásokat is.
Ha kedvet kaptál az oregánóhoz, próbáld ki ezt a felhőkenyeret: