Miért ne tanulhatnánk meg a lehető legtöbb, húsokkal és azok elkészítésével kapcsolatos alapfogalmat? Valamikor biztosan jól jön még, ha tudjuk, hogy a cotelette (kotlett) a csonttal együtt tálalt „bordácskát” jelenti, a filé a csont és szálka nélküli húsokra utal, a jus a pecsenyelé, a konfitálás pedig a zsírban, hosszú időn át sütést jelenti, viszonylag alacsony hőfokon.
És az vajon mit jelent, ha valami lédig?
A választ a Nébih szakemberi adták meg, akik elárulták: a szó elsősorban a kereskedelemben használatos, általában az „ömlesztve” árusított, egyedi csomagolás, egalizálás nélküli termékeket jelenti.
Fontos tudni, hogy az ilyen módon árusított termékeknek a forgalmazó helyre történő beérkezéskor rendelkezniük kell a terméket külső szennyeződéstől védő csomagolással, és természetesen ezt jelölni is kell.
A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!
Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés
Ami a húst és a húskészítményeket illeti, ezek érkezhetnek vákuum- vagy védőgázas csomagolásban, de erre alkalmas műanyag ládában is, amit a szennyeződés elkerülése érdekében fóliával béleltek ki. A csomagon vagy az ahhoz rögzített címkén azonosító jelölésnek kell lenni – ami alapján azonosítható az engedélyezett előállító létesítmény –, és fel kell tüntetni a tétel azonosításához szükséges adatot, ami lehet tételazonosító szám vagy a lejárati időt jelző dátum is.
Tehát az úgynevezett lédig termékek esetében olyan nagyobb kiszerelési egységre kell gondolni, melyből a fogyasztó jelenlétében, a fogyasztó igényeinek megfelelő, kisebb mennyiséget mérnek ki és adnak el a boltokban, illetve zöldség-gyümölcs esetén a fogyasztó sokszor maga méri ki a szükséges mennyiséget.