„Láttam, hogy a macskák kihányták” – Ezt eszik a rabok a világ börtöneiben

Itthon háromszori étkezés jár a fogvatartottaknak, melyek közül az egyiknek meleg ételnek kell lennie. Magyarországon külön a diétás és vallásos korlátozásokat is figyelembe vevő étrend is van a börtönökben, de vajon mi a helyzet külföldön? Minden országban adottak ezek a feltételek?

A büntetés-végrehajtás magyarországi szabályai szerint a fogvatartottak részére legalább napi háromszori étkezést kell biztosítani, figyelembe véve az általuk végzett munka jellegét, az egészségi állapotukat, az életkorukat és a gyakorolt vallásukat, amennyiben az korlátozásokat jelent a felhasználható alapanyagok körében. 

Itthon a fogvatartott részére legalább napi egy alkalommal meleg ételt kell biztosítani, kizárólag hideg élelemmel csak rendkívüli esemény esetén, akkor is legfeljebb 3 napig láthatók el. 

Speciális esetek is adódhatnak, és a magyar büntetés-végrehajtás erre is fel van készülve: a fogvatartott részére orvosi javaslat alapján egészségügyi állapotának megfelelő, diétás, kímélő ételt kell biztosítani. Ez többek között azt jelenti, hogy nem kényszeríthető olyan ételek elfogyasztására, amiket a vallása tilt.

És mit esznek külföldön a fogvatartottak?

A börtönök élelmezésére vonatkozó előírások országonként eltérőek, a menü intézményenként is egészen más lehet, de a soyummi.com oldalán összegyűjtöttek néhány példát a legkülönlegesebb, legkevésbé megszokott menükről. Némelyik egészen finomnak tűnik, akad hagyományos, de egyenesen undorító börtönfogás is a listán. 

Egy német tartományban 2017 márciusában egy szerencsétlen csavar után McDonald’s-vacsorát kaptak az elítéltek, miután a beszállító aznap nem tudta biztosítani a megrendelést. Más érdekesség is akad a legfurább börtönkosztok témájában: egy olasz városkában például maguk a rabok főznek a látogatóknak. A Volterra városában található Fortezza Medicea több mint börtön: az év bizonyos időszakaiban elegáns étteremként működik. A 14. században épült impozáns ingatlanban működő intézmény 2007 óta tartó rehabilitációs programja keretében olyan fine dining étterem épült, amelyikben könnyen előfordulhat, hogy épp a helyi maffia egyik tagja dobja össze a vacsoránkat. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Mexikó

A mexikói Reclusorio Preventivo Norte intézménye nem a gasztronómiájáról híres, épp ezért önkritikával átitatott szabályt hozott. Lehetővé tették, hogy a fogvatartottak szombaton, vasárnap, kedden és csütörtökön otthoni ételt kaphassanak és azt megoszthassák a szeretteikkel. A családok általában csirkeragut, rizst, szószokat, gabonaféléket és tojást visznek a nem mindennapi vendégségbe.

Hokkaido, Japán

A japán Hokkaido szigetén található egyik börtönben az étkező nyilvános, így bárki betérhet néhány falatra. A Bangaichi Shokudo étkezde menüje grillezett savanyú halból, rizsből, misolevesből és kétféle salátából áll. 

Birmingham, Anglia 

A Birminghami HM börtönben a fogvatartottak teát, gabonapehelyet vagy zabkását kapnak reggelire, egy szendvicset ebédre levessel vagy salátával, a vacsora pedig változó: a csirkehústól a curryken át a húsos pitéig sokféle lehet. 

Horten, Norvégia

A norvég szigeten található Bastøy börtön célja elsősorban a foglyok rehabilitációja, nem a büntetés. Annak érdekében, hogy fogvatartottaik a társadalom produktívabb tagjai lehessenek, Bastøyt úgy építették fel, mint egy minifalut, ahol a rabok a helyi élelmiszerboltokban szabadon elkölthetik 85 dolláros juttatásukat, és abból főznek. 

Ebben a videóban egy magyar fiatal meséli el az ottani tapasztalatait:

Pennsylvania, USA

A Lancaster börtön ebédre sokszor vegyes zöldséget (sárgarépát és zöldbabot), salátát, kukoricát, corn dogot, desszertként pedig vaníliás tortát szolgál fel. Néhányszor a fogvatartottakat előre megkérdezik, szívesen ennének-e a következő napokra tervezett ételből.

Bangkok, Thaiföld

Harry Nicolaides ausztrál író hat hónapot töltött Bangkok egyik börtönében. Később leírta, hogy a bentlakók ebédidőben valamilyen bizonytalan levesért sorakoznak, amit ő nem evett meg, miután azt látta, hogy a környékbeli macskák kihányják. Beszámolójában azt is elárulta, hogy a gazdag foglyok megvesztegetik a börtönőröket az olyan luxusételekért, mint például a croissant, a méz, a vaj és a sajt.

Libanon

A Közel-Kelet egyik legnagyobb börtönében, a Roumiehben a rabok ebédre egy tányér hummuszt és naankenyeret kapnak. 2017 óta Roumieh 300 százalékos kihasználtsággal működik, így jó eséllyel csak erre van keret az intézményben. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra