„Láttam, hogy a macskák kihányták” – Ezt eszik a rabok a világ börtöneiben

Itthon háromszori étkezés jár a fogvatartottaknak, melyek közül az egyiknek meleg ételnek kell lennie. Magyarországon külön a diétás és vallásos korlátozásokat is figyelembe vevő étrend is van a börtönökben, de vajon mi a helyzet külföldön? Minden országban adottak ezek a feltételek?

A büntetés-végrehajtás magyarországi szabályai szerint a fogvatartottak részére legalább napi háromszori étkezést kell biztosítani, figyelembe véve az általuk végzett munka jellegét, az egészségi állapotukat, az életkorukat és a gyakorolt vallásukat, amennyiben az korlátozásokat jelent a felhasználható alapanyagok körében. 

Itthon a fogvatartott részére legalább napi egy alkalommal meleg ételt kell biztosítani, kizárólag hideg élelemmel csak rendkívüli esemény esetén, akkor is legfeljebb 3 napig láthatók el. 

Speciális esetek is adódhatnak, és a magyar büntetés-végrehajtás erre is fel van készülve: a fogvatartott részére orvosi javaslat alapján egészségügyi állapotának megfelelő, diétás, kímélő ételt kell biztosítani. Ez többek között azt jelenti, hogy nem kényszeríthető olyan ételek elfogyasztására, amiket a vallása tilt.

És mit esznek külföldön a fogvatartottak?

A börtönök élelmezésére vonatkozó előírások országonként eltérőek, a menü intézményenként is egészen más lehet, de a soyummi.com oldalán összegyűjtöttek néhány példát a legkülönlegesebb, legkevésbé megszokott menükről. Némelyik egészen finomnak tűnik, akad hagyományos, de egyenesen undorító börtönfogás is a listán. 

Egy német tartományban 2017 márciusában egy szerencsétlen csavar után McDonald’s-vacsorát kaptak az elítéltek, miután a beszállító aznap nem tudta biztosítani a megrendelést. Más érdekesség is akad a legfurább börtönkosztok témájában: egy olasz városkában például maguk a rabok főznek a látogatóknak. A Volterra városában található Fortezza Medicea több mint börtön: az év bizonyos időszakaiban elegáns étteremként működik. A 14. században épült impozáns ingatlanban működő intézmény 2007 óta tartó rehabilitációs programja keretében olyan fine dining étterem épült, amelyikben könnyen előfordulhat, hogy épp a helyi maffia egyik tagja dobja össze a vacsoránkat. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Mexikó

A mexikói Reclusorio Preventivo Norte intézménye nem a gasztronómiájáról híres, épp ezért önkritikával átitatott szabályt hozott. Lehetővé tették, hogy a fogvatartottak szombaton, vasárnap, kedden és csütörtökön otthoni ételt kaphassanak és azt megoszthassák a szeretteikkel. A családok általában csirkeragut, rizst, szószokat, gabonaféléket és tojást visznek a nem mindennapi vendégségbe.

Hokkaido, Japán

A japán Hokkaido szigetén található egyik börtönben az étkező nyilvános, így bárki betérhet néhány falatra. A Bangaichi Shokudo étkezde menüje grillezett savanyú halból, rizsből, misolevesből és kétféle salátából áll. 

Birmingham, Anglia 

A Birminghami HM börtönben a fogvatartottak teát, gabonapehelyet vagy zabkását kapnak reggelire, egy szendvicset ebédre levessel vagy salátával, a vacsora pedig változó: a csirkehústól a curryken át a húsos pitéig sokféle lehet. 

Horten, Norvégia

A norvég szigeten található Bastøy börtön célja elsősorban a foglyok rehabilitációja, nem a büntetés. Annak érdekében, hogy fogvatartottaik a társadalom produktívabb tagjai lehessenek, Bastøyt úgy építették fel, mint egy minifalut, ahol a rabok a helyi élelmiszerboltokban szabadon elkölthetik 85 dolláros juttatásukat, és abból főznek. 

Ebben a videóban egy magyar fiatal meséli el az ottani tapasztalatait:

Pennsylvania, USA

A Lancaster börtön ebédre sokszor vegyes zöldséget (sárgarépát és zöldbabot), salátát, kukoricát, corn dogot, desszertként pedig vaníliás tortát szolgál fel. Néhányszor a fogvatartottakat előre megkérdezik, szívesen ennének-e a következő napokra tervezett ételből.

Bangkok, Thaiföld

Harry Nicolaides ausztrál író hat hónapot töltött Bangkok egyik börtönében. Később leírta, hogy a bentlakók ebédidőben valamilyen bizonytalan levesért sorakoznak, amit ő nem evett meg, miután azt látta, hogy a környékbeli macskák kihányják. Beszámolójában azt is elárulta, hogy a gazdag foglyok megvesztegetik a börtönőröket az olyan luxusételekért, mint például a croissant, a méz, a vaj és a sajt.

Libanon

A Közel-Kelet egyik legnagyobb börtönében, a Roumiehben a rabok ebédre egy tányér hummuszt és naankenyeret kapnak. 2017 óta Roumieh 300 százalékos kihasználtsággal működik, így jó eséllyel csak erre van keret az intézményben. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra