Édesburgonyával sült karaj ementálival – három kedvencünk egy tepsiben

A karaj a sertéshúsfélék legnépszerűbbike: készülhet belőle rántott hús, tölthető kolbásszal és akár le is darálható. Elég sovány hús, ami emiatt viszonylag könnyen kiszáradhat sütés közben – erre érdemes vigyázni. Ezen a héten 5 egyszerű, karajjal készült receptet mutatunk.

Nem lesz nagy a meglepetés: ha három kedvencet egy tepsibe rakunk, annak csak jó vége lehet. A mienk egy gyors változat, de ha még tovább fokoznád, parmezános besamel és néhány kocka bacon is kerüljön a húsok és a batáta közé. 

Egy kis paradicsomos rizs és sok zöldség még izgalmasabbá teszi.
Egy kis paradicsomos rizs és sok zöldség még izgalmasabbá teszi.Fotó: Alleko

Hozzávalók:

  • 8 szelet sertésrövidkaraj kissé kiklopfolva
  • 4 édesburgonya felkarikázva
  • 1 nagy evőkanál puha vaj (a tepsi kivajazásához)
  • ízlés szerint só, bors, fahéj, kömény
  • 1 nagy bögre ementáli lereszelve
  • 4 gerezd fokhagyma összetörve
  • 1.5 deci zsíros tejszín
  • 10 deka elősütött baconkocka (elhagyható)
  • olaj
Recept idők

Elkészítés:

Fűszerezd az édesburgonyát és tedd a kivajazott tepsi aljára, majd szórd rá a fokhagymát és öntsd rá a tejszínt is. Olajozd be kissé és fűszerezd a húst is, majd az is mehet a jénaiba. Ha teszel bele bacont, azt is szórd a tetejére. Süsd fóliával lefedve 180 fokon 50 percen át, majd szórd rá a sajtot és pirítsd meg a tetején. 

Az édesburgonya-püré egy kis fahéjjal, gyömbérrel és tejszínnel lesz az igazi
Az édesburgonya-püré egy kis fahéjjal, gyömbérrel és tejszínnel lesz az igazi

Bármilyen egyszerűen fűszerezett húst vagy rántott zöldséget feldob ez a különlegesen ízesített köret, aminek a tetejére ropogós sülthagyma-kockákat vagy pirított tökmagot is szórhatsz – ezekkel még izgalmasabb és tartalmasabb lesz.

Tovább »

Még több recept

Füstölt paprikás édesburgonyából készülhet a kedvenc pizzád alapja

Ha már ennyire szeretjük az édesburgonyát, miért ne próbálhatnánk ki pizzaalapként? Egy kis chorizónál, érett cheddarnál és egy csokor friss snidingnél nem is kell több a tetejére.

2020. május17., 06:00

Karaj kétféle hagymával és füstölt paprikával – klassz, magyaros fogás egyszerűen

A karaj a hagymával tökéletes páros, és ha még egy kis tejszínes-vajas burgonyapürét is készítesz mellé, igazán kiadós, magyaros ebédet dobhatsz össze.

2020. június10., 06:04

Ez a reggeli caprese avokádós toast egészséges, laktató és finomabb, mint gondolnád

Egy jó kis gazdag reggeli, amivel egészségesen kezdheted a napot. Néhány csepp balzsamecettel és friss bazsalikommal izgalmas, olaszos hangulatot adhatsz neki.

március3., 06:00

Ezt az édesburgonya-curryt a vegán vendégek is szeretni fogják

Ez a gyors édesburgonyás ragu egy durumtészta tetején remek, de akár pirítósra melegítve vagy tortillalapokba töltve is érdemes kipróbálnod. Napon szárított paradicsommal és friss bazsalikommal klassz, olaszos hangulata lesz a fogásnak.

február10., 06:04

Készíts könnyű vacsorát édesburgonyával és lágytojással!

Az édesburgonya és a tojás örök kedvencek, ezért mi is igyekszünk rendre valami finomat összedobni velük. Ez a könnyű vacsora nálunk kifejezetten csípősre sikerült, a tálaláskor pedig csak egy kis vajas pirítós és marinált articsóka került mellé a tányérra.

2020. szeptember23., 06:08

Még egy egyszerű halas tipp: lazac sütőben édesburgonyával, citrommal és bazsalikommal

Egy adag hideg avokádósalátával lesz a legfinomabb ez a sütőben készült fogás, amihez még túlságosan nagy konyhatündérnek sem kell lenned. Csak beteszed a tepsibe, és szinte magától készül el.

2020. május15., 06:04

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.