Édesburgonyával sült karaj ementálival – három kedvencünk egy tepsiben

A karaj a sertéshúsfélék legnépszerűbbike: készülhet belőle rántott hús, tölthető kolbásszal és akár le is darálható. Elég sovány hús, ami emiatt viszonylag könnyen kiszáradhat sütés közben – erre érdemes vigyázni. Ezen a héten 5 egyszerű, karajjal készült receptet mutatunk.

Nem lesz nagy a meglepetés: ha három kedvencet egy tepsibe rakunk, annak csak jó vége lehet. A mienk egy gyors változat, de ha még tovább fokoznád, parmezános besamel és néhány kocka bacon is kerüljön a húsok és a batáta közé. 

Egy kis paradicsomos rizs és sok zöldség még izgalmasabbá teszi.
Egy kis paradicsomos rizs és sok zöldség még izgalmasabbá teszi.Alleko

Hozzávalók:

  • 8 szelet sertésrövidkaraj kissé kiklopfolva
  • 4 édesburgonya felkarikázva
  • 1 nagy evőkanál puha vaj (a tepsi kivajazásához)
  • ízlés szerint só, bors, fahéj, kömény
  • 1 nagy bögre ementáli lereszelve
  • 4 gerezd fokhagyma összetörve
  • 1.5 deci zsíros tejszín
  • 10 deka elősütött baconkocka (elhagyható)
  • olaj
Recept idők

Elkészítés:

Fűszerezd az édesburgonyát és tedd a kivajazott tepsi aljára, majd szórd rá a fokhagymát és öntsd rá a tejszínt is. Olajozd be kissé és fűszerezd a húst is, majd az is mehet a jénaiba. Ha teszel bele bacont, azt is szórd a tetejére. Süsd fóliával lefedve 180 fokon 50 percen át, majd szórd rá a sajtot és pirítsd meg a tetején. 

kapcsolódó Az édesburgonya-püré egy kis fahéjjal, gyömbérrel és tejszínnel lesz az igazi
Az édesburgonya-püré egy kis fahéjjal, gyömbérrel és tejszínnel lesz az igazi

Bármilyen egyszerűen fűszerezett húst vagy rántott zöldséget feldob ez a különlegesen ízesített köret, aminek a tetejére ropogós sülthagyma-kockákat vagy pirított tökmagot is szórhatsz – ezekkel még izgalmasabb és tartalmasabb lesz.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Karaj savanyú káposztával, jó borsosan – még egy tipp a legnépszerűbb húsféle felhasználására

Tört burgonyával vagy majonézes krumplisalátával szeretjük a legjobban tálalni ezt a fogást, ami után garantált a kajakóma. Ha elkerülnéd, snidlinggel és jó sok paradicsomból készíts mellé salátát, fehérborecettel ízesítve.

május13., 12:52

Mediterrán hangulatban: beledobálós csirke olivával, sajttal és fehér babbal

Egy remek mediterrán fogás, ami az összes elképzelhető köret mellett finom a tört burgonyától egészen a tésztáig.

november27., 10:24

Csirke jó fokhagymásan, különleges párizsi bundában

A puha párizsi bundában remek a karaj, ami mellé köretként egy francia rakott burgonya éppen olyan remek, mint a barbecue-szósszal tálalt hasábburgonya.

november14., 09:24

Gombás-aszalt szilvás karaj őszi hangulatban

Ha neked nem elég a gyorsan grillezett hússzelet, dobj ösze mellé egy különleges, fűszeres ragut. Ha pedig az egészet egy tökéletes körettel koronáznád meg, ne készíts semmi mást, csak egy forró burgonyapürét jó sok vajjal, egy kevés tejszínnel és szerecsendióval. Annyira finom, hogy még akár egy ünnepi asztalon is megállja a helyét.

október11., 12:52

Szaftos, tunkolós bakonyi karaj – csak egy nagy szelet kenyeret vágj mellé!

Egy remek retró fogás, ami nagyon egyszerűen elkészíthető, így ha nem vagy tapasztalt szakács, akkor is meglepheted vele a családot.

november14., 06:04

Napi beledobálós: garnélás-édesburgonyás stir-fry őszi hangulatban

A csilitől és a szerencsendiótól igazán fűszeres, az édesburgonyától pedig abbahagyhatatlan lesz ez a fogás, ami nagyjából percek alatt elkészül. Ráadásul nagy konyhai szakértelem sem kell hozzá, csak jól összepirítani a sok remek alapanyagot, és forrón, fűszeresen tálalni.

október13., 09:00

Mustra