Lehet a rizsfelfújt is elegáns desszert: rizskoch szegfűszeges borsodóval, mazsolával és fahéjjal

A rizsfelfújtat bevetheted desszertként, de akár egy nehezebb leves után főételként is. Azért, hogy a kedvencetek ne legyen unalmas, ezen a héten 5 különleges változattal készültünk, és ha egy gyors, egyszerű változatra van szükség, arra is hoztunk egy egyszerű, bögrés receptet.

Ezt akár a vendégeknek is összedobhatod, ha valamikor a távoli jövőben újra lehet házibulikat és vacsorákat tartani. Addig is is gyakorolj a családon, talán nem fogják nagyon bánni. 

Hozzávalók 4 személyre:

A felfújthoz

  • 1 bögre rizs
  • 1.5 bögre tej
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 csapott evőkanál fahéj
  • 0.5 csésze mazsola
  • 2 mokkáskanál
  • 4 darab tojás

A sodóhoz

  • 5 deci fehérbor
  • ízlés szerint szegfűszeg
  • 2 darab tojás
  • 1 mokkáskanál
  • 1 evőkanál liszt
  • 10 deka cukor
Recept idők

Elkészítés:

Főzd meg a tejben a rizst, és tedd félre hűlni. (Ha főzés közben úgy látod, hogy szükséges, adj még hozzá egy kis tejet.) A tojások fehérjét verd fel, a sárgáját pedig dolgozd el a cukorral, fahéjjal és a sóval. Keverd el a sárgáját a rizzsel és a mazsolával, majd óvatosan a fehérjét is dolgozd bele, tedd egy kisebb szilikon sütőformába, majd forró sütőben süsd addig, amíg kissé megpirul a teteje. 

A sodóhoz a tojásokat üsd egy kisebb lábasba, keverd el vele a cukrot, a lisztet és a sót. Öntsd fel a borral, és folyamatos keverés közben sűrűsítsd be. Miközben hűl, akkor is keverj rajta néhányat, és langyosan tálald az elkészült rizskoch tetején.

kapcsolódó Melyik rizs egészséges igazán?
Melyik rizs egészséges igazán?

Barna, fehér, basmati, jázmin, rövid- és hosszúszemű. Melyiket válaszd?

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

A tojásos rizs a legegyszerűbb változatában a legfinomabb

Akár a délről maradt rizsből is összedobhatod vacsorára ezt a kicsit izgalmas, mégis nagyon egyszerű fogást. Ha mindkét fő alapanyagot szereted, jó, ha tudod, hogy együtt még finomabbak. Mint minden hasonló ételre, erre is vonatkozik, hogy maradékmentésre remekül alkalmas: mehet bele minden hűtőben árválkodó zöldségféle, ahogy a vizespohárban várakozó zöldfűszerek is.

szeptember22., 11:24

Ha már unod a csirke-rizs kombót, próbáld ki ezt a klassz csirkebiryanit!

Római tálban a legfinomabb ez a remek indiai fogás, ami még mindig csirke és rizs, csak éppen egy sokkal különlegesebb formában tálalva.

szeptember24., 10:24

Lazac vörös pestóval – ennél nem kell gyorsabb és elegánsabb fogás

A jó minőségű húsok ízét nem érdemes erős aromákkal elnyomni, néhány kivétel mégis akad: a pesto, a szarvasgomba és a parmezán azért elfér bármelyik mellett. Ha citromosan, fokhagymásan már ettél belőle eleget, próbáld ki ezt a paradicsomos változatot is.

szeptember21., 12:52

Paradicsomos rizottó: csirkés húsgolyókkal még tartalmasabb

Ha te is szereted az olasz konyhát, és most valami újat is kipróbálnál a tészták és a pizza után, ezt a remek, fűszeres rizst próbáld ki! Készíts belőle darált húsból bazsalikomos húsgolyókat egy nagy adag tejbe áztatott kalácsszelettel, és ezekből tálalj néhányat a tetején.

szeptember25., 11:24

Lassan felszívódó változatban is finom: egyszerű rizskoch barna rizsből, vaníliás eperraguval

Nálunk vaníliás eper készült mellé, de készíthetsz akár csilis ananászt, fahéjas almát, barackot narancslikőrrel vagy karamellás körtét is a rizses desszert tetejére.

2020. január24., 12:04

Ez itt a legegyszerűbb rizskochalaprecept, mérés nélkül, bögrésen

A rizsfelfújtat bevetheted desszertként, de akár egy nehezebb leves után főételként is. Azért, hogy a kedvencetek ne legyen unalmas, ezen a héten 5 különleges változattal készültünk.

2020. május9., 06:00

Mustra