Le kell venni a kolbász héját, vagy nem? A szakember mondta el a választ

Míg egyesek simán elcsócsálnak egy fél szál kolbászt vacsorára minden egyéb óvintézkedés nélkül, mások minden egyes karikáról akkurátusan leszedik az extra borítást. Vajon kik csinálják jól? A témában leginkább illetékeseket kérdeztük arról, hogy vajon le kell-e szedni a kolbászokról a belet, vagy maradhat rajta.


Hajduk Zoltán, a Gyulahús üzemvezetője kérdésünkre elárulta: a válasz nem is olyan egyszerű, hiszen a kolbászhéj megtartásának kérdését sok tényező meghatározhatja, akár még egyéni gusztusunk is.

Akkor most leszedjük a kolbász külső borítását, vagy mehet a levesbe?

„A csomagolás címkéjén mindig szerepel, hogy az adott szárazáru milyen bélbe kerül: emészthetőbe vagy nem emészthetőbe” – kezdte a szakember. 

„Ha a címkén nem emészthető felirat áll, akkor általában könnyű leszedni, és nem szabad elfogyasztanunk. Vastag kolbászok és szalámik esetében jellemzőbb az ilyen műbél használata.

A kolbászoknál sertésvékonybelet vagy emészthető műbelet használunk, mindkettőt meg lehet enni – tette hozzá a szakember. 

Kiemelte: minél szárazabb a termék, annál jobban hozzászikkad a borítás a kolbászokhoz, és annál nehezebben távolítható el. Hajduk Zoltán azt is tudja, hogyan szabadulhatunk meg tőle mégis: „Ha mégis nagyon idegenkedünk az ehető borítások elfogyasztásától, hideg víz alá tartva felpuhul a természetes bél, ami ha nedvességgel telítődik, akkor könnyebben lehúzható” – javasolja a szakember. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek