Te tudod, mi a különbség a tortilla és a taco között?

Már a wrap és a burrito közötti különbség sem feltétlenül egyértelmű, és úgy általában is európai legyen a talpán, aki képes eligazodni a mexikói tekert, csavart, hajtogatott, sült és töltött fogások útvesztőjében.

A mexikói konyha azték, maja és spanyol gasztronómiai hagyományok keveredéséből jött létre. Az aztékoknak köszönhetik a kakaót, a csilit, a mézet és a vaníliát, ám ha a mai ételeiket nézzük, az európai hatás is tagadhatatlan. Na de mi a különbség a tortilla és a taco között? És egyáltalán miért van egy rakás elnevezése a mexikói feltekert és hajtogatott ételeknek?

A rövid válasz az, hogy azért, mert az egyes nevek egészen más ételeket takarnak.

A tortilla kerek tésztalap, amit kukoricalisztből készítenek, rövid ideig sütik, majd lehűtik. A taco esetén a kisebb méretű tortillákba zöldségeket, húst, salsát és más szószokat tesznek, de akár sajtot és tejfölt is. A tésztát félbehajtják, forró olajban megsütik, és az így kapott, ropogós, sült alapot töltik meg a kedvenceikkel.  

A Mextrotter azt írja: a pontos válaszhoz tudni kell egyrészt, hogy léteznek búzából és kukoricából készült tortillák, másrészt hogy a tortillából többféle ételt készítenek, ilyen a taco, a burrito vagy az enchilada.

Leginkább a tortilla töltelékétől függ, hogy ezek közül melyik lesz belőle.

  • a félbehajtott kukoricatortilla töltelékkel a taco,
  • a feltekert búzatortillákat töltelékkel burritónak hívják,
  • ha csirkével kínálják őket, akkor fajitas a nevük,
  • a töltött, henger alakban feltekert kukoricatortilla neve az enchiladas,
  • a sült burrito neve pedig a chimichanga.

A válasz tehát legegyszerűbben az, hogy a tortilla és a taco közötti összefüggés olyasmi, mint a kelt tészta a és mákos kalács kapcsolata. Tortillából készülhet sok minden, akár taco (többes számban tacos) is.

Oszd meg másokkal is!
Mustra