Gyors tavaszi különlegesség: csalánkrémleves szarvasgombás krutonnal

A csalán önmagában nem egy nagy gasztronómiai élmény, tavasszal viszont szinte kötelező lenne a fogyasztása, annyira egészséges. Ha egyelőre te is dilemmázol, vajon hogy lehet a mindennapi fogások része a csalán úgy, hogy valami nagyon finom legyen a végeredmény, csekkold e heti receptjeinket, amik között 5 csalánnal készülő, igazán finom étel is akad majd.

Ha csalánból főzöl, és nem vagy a gyógynövényes aromák rajongója, érdemes elővenned az izgalmas, erőteljes ízeket, amiket szuperül kísér majd ez az egészséges hozzávaló. Ezért olyan tökéletes páros a csalán és szarvasgomba is, amit ezzel az egyszerű recepttel bizonyítunk. 
 

Ha a kenyér nem jönne be, egy kevés diót piríts meg a szarvasgombás olajban.
Ha a kenyér nem jönne be, egy kevés diót piríts meg a szarvasgombás olajban.LauriPatterson

Hozzávalók 4 személyre

  • 3 szelet felkockázott kenyér vagy kalács
  • 3 evőkanál szarvasgombás olaj
  • 1 csokor felaprított csalán
  • 1 mokkáskanál barna cukor
  • 2 deci tejszín
  • 4 gerezd összetört fokhagyma
  • 4 deci alaplé
  • 1 deci fehérbor
  • 1 evőkanál puha vaj
  • só és frissen őrölt bors ízlés szerint
  • 1 kisebb darab felaprított vöröshagyma
Recept idők

Elkészítés:

A kenyeret locsold meg az olajjal, tedd a forró sütőbe, majd süsd 10 percen át. Ha kivetted, kapjon egy kis sót és borsot, majd tedd félre. 

A forró vajra dobd a fokhagymát, a hagymát és a csalánt, majd 5 perc után öntsd fel a borral, majd az alaplével. Fűszerezd és ízesítsd, és adj neki 10 percet. Ha ezzel megvagy, mehet bele a tejszín is – ezen a ponton eldöntheted, hogy krémlevest készítesz botmixerrel, vagy meghagyod a leveleket és nem pürésíted a levest. Ha krémesebbre szeretnéd, egy evőkanál étkezési keményítővel sűrítsd be. Az elkészült szarvasgombás kalácskockákkal tálald. 

 

Ne irtsa a csalánt! Inkább igya, kenje, egye! Ne irtsa a csalánt! Inkább igya, kenje, egye!

Ha azt gondolta eddig, hogy a csalán semmire nem jó, csak fájdalmat okoz, akkor hatalmasat tévedett. Még a csípése is jót tesz a szervezetnek!

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Te hogy készíted a palóclevest? Mi ilyenkor is bográcsban, nagymamánk receptje szerint

Ha egy jó adag magyaros fogást ennél, ez a remek leves szinte magától elkészül a bográcsban. Nem is kell mellé semmi más, csak néhány túrós palacsinta, és esetleg még egypár lekváros.

2022. február19., 12:56

Napi nosztalgia: a nagymamád tejes pitéjét te is könnyen összedobhatod

Gyümölcsraguval, fahájas porcukorral és fűszeres narancslekvárral is nagyon finom, de akkor sem tévedsz nagyot, ha sűrű csokiszósszal és tejszínnel tálalod.

2022. február8., 07:24

Olcsó és isteni: tejszínes hagymaleves

Akkor a legfinomabb, ha mellé vajjal megkent és emmentálival alaposan megszórt bagettszeleteket pirítasz meg a sütőben.

2022. február13., 06:24

Vacsoratipp Valentin-napra: parmezános tészta prosciuttóval és articsókával, krémes sajtszószban

Valentin-nap idén éppen hétköznapra esik, de ha te sem mennél el mellette, és meglepnéd a szerelmed valami finomsággal, ezt a remek tésztát akár kezdőként is összedobod alig 20 perc alatt!

2022. február14., 07:32

Csalános tojáskosárkák – nálunk egy adag parmezán dobta fel a tavaszi finomságot

Ha az újhagyma zöldje megmarad, abból is adj ehhez a fogáshoz, és ne hagyd ki belőle a hűtőben árválkodó nyers és párolt zöldségeket sem. Minél többet találsz belőlük, annál finomabb lesz.

2021. április14., 10:24

Olcsó, kiadós és isteni: tejszínes-tárkonyos burgonyaleves baconnel

Ha a magyaros változatot már próbáltad, itt az ideje annak, hogy ezt a francia hangulatút is összedobd!

2022. február9., 06:24

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek