Gyors tavaszi különlegesség: csalánkrémleves szarvasgombás krutonnal

A csalán önmagában nem egy nagy gasztronómiai élmény, tavasszal viszont szinte kötelező lenne a fogyasztása, annyira egészséges. Ha egyelőre te is dilemmázol, vajon hogy lehet a mindennapi fogások része a csalán úgy, hogy valami nagyon finom legyen a végeredmény, csekkold e heti receptjeinket, amik között 5 csalánnal készülő, igazán finom étel is akad majd.

Ha csalánból főzöl, és nem vagy a gyógynövényes aromák rajongója, érdemes elővenned az izgalmas, erőteljes ízeket, amiket szuperül kísér majd ez az egészséges hozzávaló. Ezért olyan tökéletes páros a csalán és szarvasgomba is, amit ezzel az egyszerű recepttel bizonyítunk. 
 

Ha a kenyér nem jönne be, egy kevés diót piríts meg a szarvasgombás olajban.
Ha a kenyér nem jönne be, egy kevés diót piríts meg a szarvasgombás olajban.LauriPatterson

Hozzávalók 4 személyre

  • 3 szelet felkockázott kenyér vagy kalács
  • 3 evőkanál szarvasgombás olaj
  • 1 csokor felaprított csalán
  • 1 mokkáskanál barna cukor
  • 2 deci tejszín
  • 4 gerezd összetört fokhagyma
  • 4 deci alaplé
  • 1 deci fehérbor
  • 1 evőkanál puha vaj
  • só és frissen őrölt bors ízlés szerint
  • 1 kisebb darab felaprított vöröshagyma
Recept idők

Elkészítés:

A kenyeret locsold meg az olajjal, tedd a forró sütőbe, majd süsd 10 percen át. Ha kivetted, kapjon egy kis sót és borsot, majd tedd félre. 

A forró vajra dobd a fokhagymát, a hagymát és a csalánt, majd 5 perc után öntsd fel a borral, majd az alaplével. Fűszerezd és ízesítsd, és adj neki 10 percet. Ha ezzel megvagy, mehet bele a tejszín is – ezen a ponton eldöntheted, hogy krémlevest készítesz botmixerrel, vagy meghagyod a leveleket és nem pürésíted a levest. Ha krémesebbre szeretnéd, egy evőkanál étkezési keményítővel sűrítsd be. Az elkészült szarvasgombás kalácskockákkal tálald. 

 

kapcsolódó Ne irtsa a csalánt! Inkább igya, kenje, egye!
Ne irtsa a csalánt! Inkább igya, kenje, egye!

Ha azt gondolta eddig, hogy a csalán semmire nem jó, csak fájdalmat okoz, akkor hatalmasat tévedett. Még a csípése is jót tesz a szervezetnek!

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Tavaszi újhagymás csalánpesto – jó sok parmezánnal és snidlinggel lesz a legfinomabb

Az aromás újhagyma kevésbé aromás zöldje a legjobb, ami ezzel a csalános finomsággal történhet. Elég belőle egy kiskanálnyi adag egy vajas pirítóson, és egy perc alatt izgalmas vacsorát dobhatsz össze. Ha te is rajongod az olvadt sajtot, edd melegszendvicsként és olvassz egy nagy adagot a tetejére.

2021. április28., 12:52

Mai kedvencünk: hidegen készülő barackleves téli fűszerekkel

Néhány kekszet tálalj mellé, és már el is készült ez a remek finomság. Csirkehús mellett, baconbe tekert májfalatkák oldalán is remek, de egy csípős indiai elé is jól illik.

február24., 11:12

Íme az egyik legfinomabb téli saláta: ananászos-mogyorós csirkesaláta

Ha valami különlegeset ennél, ami ráadásul nagyon finom is, ezt az isteni fogást próbáld ki!

február21., 10:08

Lasagne csalánnal? Mutatjuk, hogyan lesz isteni kedvencünk sokkal egészségesebb!

Ez a gyors, rakott tészta nagyon egyszerűen összedobható, a legtöbb munkát a sütő végzi majd el vele. Ricottával, pestóval és rengeteg olvadt sajttal lesz a legtökéletesebb.

2021. április12., 10:24

Valentin-napi desszertet keresel? Készíts epres-mandulalikőrös tiramisut pohárban!

Amilyen egyszerű, olyan finom, ráadásul kora reggel, munka előtt 10 perc alatt is összedobhatod, így este már csak a hűtőből kell kivenned.

február14., 06:24

Abbahagyhatatlan: snidlinges csalánpesto

Isteni benne egy nagy adag parmezán és fenyőmag, de akár pecorino sajttal is kipróbálhatod. Pirítósok tetején, frissen főtt házi tésztával elkeverve tökéletes, egyszerű és egészséges étel lesz belőle.

2020. április29., 06:00

Mustra