Miért hívják New Yorkot Big Apple-nek, azaz a Nagy Almának?

A Nagy Alma hosszú évek óta New York City beceneve, de még mindig csak kevesen tudják, hogy miért. Ennek nem az az oka, hogy titok lenne vagy felgöngyölíthetetlen rejtély, hanem inkább az, hogy sok hamis történet is terjed az elnevezés eredetéről.

A Big Apple története jó darabig rejtély volt, de Barry Popik történész és Gerald Cohen munkája nyomán hitelesen kirajzolódik. Korábban számos hamis elmélet létezett, beleértve egy olyan feltételezést is, miszerint a kifejezés egy Eve nevű nőtől származik, aki bordélyt vezetett a városban.

Ezért Nagy Alma

A Mental Floss a következő feltételezésekről számol be a névvel kapcsolatban: néhányan azt gondolják, hogy helyi almaárusoktól származik a név, akik a nagy gazdasági világválság idején ragasztották rá a városra. Mások szerint a kifejezés egy 19. századi ismert madámtól, Eve-től származik, aki a neki dolgozó lányokat hívta így. Egy következő teória úgy véli: az egész onnan indult, hogy a ’40-es években létezett egy népszerű éjszakai klub, ami a Big Apple nevet viselte. Ez több filmforgatásnak is helyszíne volt, innen ragadt a városra is a név. 

A legvalószínűbb történet szerint azonban a New York Morning sportújságírója, John J. Fitzgerald a város második keresztapja, aki a lóversenyekről írt cikkeivel vált népszerűvé. Ő indított egy Around the Big Apple (A Nagy Alma körül) nevű új rovatot a lapban, amiben először utalt Nagy Almaként a városra. Fitzgerald később elmondta, hogy a fogathajtóktól és a zsokéktól hallotta először a Nagy Alma kifejezést, amellyel a versenyeken megnyerhető díjakra utaltak, ekkor tetszett meg neki is a név. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek