Ez a csokis kalács olyan, mint egy hatalmas kakaós csiga

A húsvéti időszakban talán nem csak mi kísérletezünk a kalácsokkal és tanulunk egyre több ágban fonni és többféleképpen ízesíteni őket. Nem csoda, hogy ennyire szeretjük: az édeskés, foszlós kalács a legtöbb sós fogást is klasszul lekíséri, ahogy egy nagy bögre kávé és tea mellet egy kevés vajjal is tökéletes. Ezen a héten 5 különleges kalács receptjét mutatjuk meg.

Ha szeretitek a kakaós csigát, próbáljátok ki ezt a csokis kalácsot, ami egy kicsit olyan, mintha iskolás kedvencünk családi változata lenne. Jut belőle mindenkinek, és még másnap is finom. 

Ehhez most elég a hármas fonás, de az legyen minél szorosabb.
Ehhez most elég a hármas fonás, de az legyen minél szorosabb.acceptfoto

Hozzávalók

A tésztához

  • 60 deka liszt
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 1 csapott teáskanál
  • 5 deka élesztő
  • 3 evőkanál étolaj
  • 4 deci langyos tej
  • 4 darab tojássárgája (plusz egy a kalács lekenéséhez)
  • 8 deka cukor

A töltelékhez

  • 25 deka puha vaj
  • 20 deka cukor
  • 3 evőkanál kakaópor
  • 1 mokkáskanál
Recept idők

Elkészítés:

Az élesztőt futtasd fel úgy 10 perc alatt a tej és a cukor keverékében. 

A tészta többi hozzávalóját tedd egy tálba, majd öntsd hozzá az élesztős keveréket, gyúrd össze alaposan, és hagyd egy órát meleg helyen pihenni.  

Egy óra elteltével a tésztát lisztezett deszkán alaposan gyúrd át, majd oszd hat (vagy három) kis bucira, azokat pedig nyújtsd hosszúkás téglalapokra.

A töltelék hozzávalóit alaposan keverd el egymással és kend meg vele a téglalapokat, majd tekerd fel szorosan, mint egy piskótatekercset. Ezek után már csak az maradt hátra, hogy a hengerekből két (vagy egy nagy) kalácsot fonj. Ezeknek is adj még fél óra pihenőt, majd forró tepsiben süsd készre őket mérettől függően úgy fél óra alatt. 

 

Kakaós csiga, népszerűséghajhászoknak

Nem gyors, de kevés vele a tényleges meló. Ilyen a kakaóscsiga, ha nem spórolják ki a lényegét. Vigyázat, hamar függőséget okoz!

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Jön a húsvét, készíts idén mákos-citromos kalácsot!

Ha egy kicsit izgalmasabbá varázsolnád az idei húsvéti kalácsot, próbáld ki ezt a mákos-citromos változatot. Ha pedig a különlegességekkel sincs bajod, a tésztába egy kevés kurkumát és vaníliamagokat is keverj.

2021. március28., 10:44

Nagymama mazsolás kalácsa

Ha éppen akad otthon egy érett bionarancs, annak a leve és héja is belekerül egy kevés vanília társaságában. Így lesz igazán nyári hangulatú ez a kalács.

2021. június19., 11:24

Te hogy készíted a palóclevest? Mi ilyenkor is bográcsban, nagymamánk receptje szerint

Ha egy jó adag magyaros fogást ennél, ez a remek leves szinte magától elkészül a bográcsban. Nem is kell mellé semmi más, csak néhány túrós palacsinta, és esetleg még egypár lekváros.

február19., 12:56

Teljes kiőrlésű pizzatészta – a kedvenced egészségesebb változatban

Pakold meg szalámival és mozzarellával, süsd a legmagasabb fokozaton maximum 10 percig, és ha elkészült, szórd meg alaposan bazsalikomlevelekkel.

február18., 10:08

Imádod az almás édességeket? Készítsd idén a kalácsot kedvenc gyümölcsöddel!

Bizony, az alma a kalács töltelékeként megállja a helyét. Mit megállja, az egyik legfinomabb kalácsféle ez a kelt tésztás-fahéjas finomság, amihez csak egy meleg mézes tej kell, és kész a tökéletes hétvégi reggeli.

2021. március28., 10:24

Színes kalács kakaóval és kurkumával: tea mellett és szendvicsalapként is tökéletesek

A húsvéti időszakban talán nem csak mi kísérletezünk a kalácsokkal és tanulunk egyre több ágban fonni és többféleképpen ízesíteni azokat. Nem csoda, hogy ennyire szeretjük: az édeskés, foszlós kalács a legtöbb sós fogást is klasszul lekíséri, ahogy egy nagy bögre kávé és tea mellett egy kevés vajjal is tökéletes. Ezen a héten 5 különleges kalács receptjét mutatjuk meg.

2020. április17., 06:04

Mustra