Ez a csokis kalács olyan, mint egy hatalmas kakaós csiga

A húsvéti időszakban talán nem csak mi kísérletezünk a kalácsokkal és tanulunk egyre több ágban fonni és többféleképpen ízesíteni őket. Nem csoda, hogy ennyire szeretjük: az édeskés, foszlós kalács a legtöbb sós fogást is klasszul lekíséri, ahogy egy nagy bögre kávé és tea mellet egy kevés vajjal is tökéletes. Ezen a héten 5 különleges kalács receptjét mutatjuk meg.

Ha szeretitek a kakaós csigát, próbáljátok ki ezt a csokis kalácsot, ami egy kicsit olyan, mintha iskolás kedvencünk családi változata lenne. Jut belőle mindenkinek, és még másnap is finom. 

Ehhez most elég a hármas fonás, de az legyen minél szorosabb.
Ehhez most elég a hármas fonás, de az legyen minél szorosabb.Fotó: acceptfoto

Hozzávalók:

A tésztához

  • 60 deka liszt
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 1 csapott teáskanál
  • 5 deka élesztő
  • 3 evőkanál étolaj
  • 4 deci langyos tej
  • 4 darab tojássárgája (plusz egy a kalács lekenéséhez)
  • 8 deka cukor

A töltelékhez

  • 25 deka puha vaj
  • 20 deka cukor
  • 3 evőkanál kakaópor
  • 1 mokkáskanál
Recept idők

Elkészítés:

Az élesztőt futtasd fel úgy 10 perc alatt a tej és a cukor keverékében. 

A tészta többi hozzávalóját tedd egy tálba, majd öntsd hozzá az élesztős keveréket, gyúrd össze alaposan, és hagyd egy órát meleg helyen pihenni.  

Egy óra elteltével a tésztát lisztezett deszkán alaposan gyúrd át, majd oszd hat (vagy három) kis bucira, azokat pedig nyújtsd hosszúkás téglalapokra.

A töltelék hozzávalóit alaposan keverd el egymással és kend meg vele a téglalapokat, majd tekerd fel szorosan, mint egy piskótatekercset. Ezek után már csak az maradt hátra, hogy a hengerekből két (vagy egy nagy) kalácsot fonj. Ezeknek is adj még fél óra pihenőt, majd forró tepsiben süsd készre őket mérettől függően úgy fél óra alatt. 

 

Kakaós csiga, népszerűséghajhászoknak

Nem gyors, de kevés vele a tényleges meló. Ilyen a kakaóscsiga, ha nem spórolják ki a lényegét. Vigyázat, hamar függőséget okoz!

Tovább »

Még több recept

Kihagynád a dagasztást és a kelesztést? Próbáld ki ezt a gyors, sütőporos kalácsot!

Vannak napok, amikor az ember simán kivárja egy-egy kalács dupla kelesztési idejét, máskor viszont egyszerűen azonnal kell valami finom. Utóbbi esetekre tökéletes ez az egyszerűen összedobható sütőporos kalács, amit ugyanúgy fűszerezhetsz, vajazhatsz és akár szendvicset is készíthetsz belőle, mintha csak egy foszlós változatot ennél.

április18., 06:00

Egyszerű citromos süti – gyömbérrel és szerecsendióval teheted még izgalmasabbá

Nem kell karácsonyra tartogatnunk azt a szokást, hogy a süteményekbe is csempészünk egy-egy kis adag fűszert. A csokisak mellett remek a csili, a gyümölcsösekben a fahéj, a citromhoz pedig a tárkony, a szerecsendió és a gyömbér is jól illik.

szeptember16., 06:04

Saslik szilvás szósszal – mazsolás, fűszeres rizzsel tálald!

Ne csak sütikben és gombócban használd fel a szilvát – ez a gyümölcsünk csatniban és szószként is klassz, amit egy ilyen egyszerű saslik mellett van is alkalma bebizonyítani. Már csak egy kevés rizs vagy egy szilvás-rukkolás-mozzarellás saláta kell mellé, és el is készült a könnyű vacsora.

szeptember17., 06:04

Ezt a német almás sütit kezdőként is simán bevállalhatod

Ha van otthon pár olyan alma, amely már nem teljesen ép, akkor lépnek színre a sütik, kompótok, almaszószok és gyümölcsös-majonézes saláták, amikben klasszul elférnek a nem éppen tökéletesre faragott darabok is.

szeptember17., 06:04

Ez az almás-szilvás süti az ősz egyik kihagyhatatlan desszertje

Az alma és a szilva az ősz megkerülhetetlen gyümölcsei, a süti pedig minden tisztességes édesszájúnál a mindennapok része. Ha nálad is ez a helyzet, dobd össze ezt a desszertet, ami ráadásul édesítővel és alternatív cukorhelyettesítőkkel is ugyanolyan finom, mint hagyományos változatban.

szeptember18., 06:04

Alma-körte morzsasüti – egy kanál citromfagylalt is elfér a tetején

A legjobb a morzsasütikben ugyanaz, ami a smoothie-k egyik előnye is: klassz édességet varázsolnak a legcsúnyább, félig megevett, kissé nyomi gyümölcsökből is. Már mutatjuk is, hogyan.

szeptember18., 06:04

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.