Kihagynád a dagasztást és a kelesztést? Próbáld ki ezt a vaníliás-túrós, sütőporos kalácsot!

A húsvéti időszakban talán nem csak mi kísérletezünk a kalácsokkal és tanulunk egyre több ágban fonni és többféleképpen ízesíteni őket. Nem csoda, hogy ennyire szeretjük: az édeskés, foszlós kalács a legtöbb sós fogást is klasszul lekíséri, ahogy egy nagy bögre kávé és tea mellett egy kevés vajjal is tökéletes. Ezen a héten 5 különleges kalács receptjét mutatjuk meg.

Vannak napok, amikor az ember simán kivárja egy-egy kalács dupla kelesztési idejét, máskor viszont egyszerűen azonnal kell valami finom. Utóbbi esetekre tökéletes ez az egyszerűen összedobható sütőporos kalács, amit ugyanúgy fűszerezhetsz, vajazhatsz és akár szendvicset is készíthetsz belőle, mintha csak egy foszlós változatot ennél.

Aszalt gyümölcsökkel is feldobhatod.
Aszalt gyümölcsökkel is feldobhatod.rojoimages

Hozzávalók

  • 30 deka liszt
  • 1 mokkáskanál
  • 1 darab vaníliarúd kikapart magja
  • 25 deka túró
  • 2 darab tojássárgája (és még egy a lekenéshez)
  • 0.5 deci tej (a lekenéshez)
  • 1 nagy evőkanál puha vaj
  • 1 csomag sütőpor
  • 5 evőkanál cukor
Recept idők

Elkészítés:

A túrót a cukorral, vaníliával és a tojások sárgájával dolgozd össze, majd add hozzá a sót, a vajat és a sütőporral elkevert lisztet. A cél, hogy egy rugalmas, jól kezelhető tésztát kapj – ha szükségesnek látod, egy kis tejjel hígíthatod. 

Sodorj belőle 3, 4, vagy 6 hengert és fond össze egy nagyobb vagy több kisebb kalácsra. Tedd sütőpapírral bélelt tepsibe, kend meg a tetejét a tojásos tejjel, és 170 fokos sütőben 20-25 perc alatt süsd készre. 

Ez a csokidarabos brownie vegán, ráadásul percek alatt, sütés nélkül összedobhatod Ez a csokidarabos brownie vegán, ráadásul percek alatt, sütés nélkül összedobhatod

A mandulaliszt alacsony szénhidráttartalma miatt az egész desszert jóval egészségesebb lesz a hagyományos cukros-liszttel készített változatnál.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Teljes kiőrlésű pizzatészta – a kedvenced egészségesebb változatban

Pakold meg szalámival és mozzarellával, süsd a legmagasabb fokozaton maximum 10 percig, és ha elkészült, szórd meg alaposan bazsalikomlevelekkel.

2022. február18., 10:08

Heti kedvencünk: baconös csirkesaláta mézes-mustáros öntettel

Télen is nagyon finom, főleg akkor, ha az öntetet egy kicsit felmelegíted és langyosan fogyasztod el.

2022. február15., 06:32

Hétvégi luxus: banános-nutellás kalácsfelfújt

A banán-nutella páros ezúttal egy kalácsot kelt életre.

2019. október31., 12:04

Itt a legegyszerűbb kalács receptje, amihez mérned sem kell a hozzávalókat!

Ne csak kakaó mellett, vajasan próbáld ki a kalácsot, kóstold meg sonkával, salátával és néhány vékony szelet ementálival is. Az édeskés tészta még finomabb egy nagy szelet sült, hagyományos érlelésű sonkával.

2020. április9., 06:00

Te hogy készíted a palóclevest? Mi ilyenkor is bográcsban, nagymamánk receptje szerint

Ha egy jó adag magyaros fogást ennél, ez a remek leves szinte magától elkészül a bográcsban. Nem is kell mellé semmi más, csak néhány túrós palacsinta, és esetleg még egypár lekváros.

2022. február19., 12:56

Narancslekváros-vajas kalácspuding whiskyvel – maradékmentés felnőtteknek

Ez a fogás remek tipp húsvét utáni villásreggelikhez. Ha van időd összedobni ezt a finomságot, nem fogod megbánni a narancslekvárral és egy kevés whiskyvel tálalt hétvégi reggelit.

2021. április2., 12:52

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek