Kihagynád a dagasztást és a kelesztést? Próbáld ki ezt a vaníliás-túrós, sütőporos kalácsot!

A húsvéti időszakban talán nem csak mi kísérletezünk a kalácsokkal és tanulunk egyre több ágban fonni és többféleképpen ízesíteni őket. Nem csoda, hogy ennyire szeretjük: az édeskés, foszlós kalács a legtöbb sós fogást is klasszul lekíséri, ahogy egy nagy bögre kávé és tea mellett egy kevés vajjal is tökéletes. Ezen a héten 5 különleges kalács receptjét mutatjuk meg.

Vannak napok, amikor az ember simán kivárja egy-egy kalács dupla kelesztési idejét, máskor viszont egyszerűen azonnal kell valami finom. Utóbbi esetekre tökéletes ez az egyszerűen összedobható sütőporos kalács, amit ugyanúgy fűszerezhetsz, vajazhatsz és akár szendvicset is készíthetsz belőle, mintha csak egy foszlós változatot ennél.

Aszalt gyümölcsökkel is feldobhatod.
Aszalt gyümölcsökkel is feldobhatod.Fotó: rojoimages

Hozzávalók:

  • 30 deka liszt
  • 1 mokkáskanál
  • 1 darab vaníliarúd kikapart magja
  • 25 deka túró
  • 2 darab tojássárgája (és még egy a lekenéshez)
  • 0.5 deci tej (a lekenéshez)
  • 1 nagy evőkanál puha vaj
  • 1 csomag sütőpor
  • 5 evőkanál cukor
Recept idők

Elkészítés:

A túrót a cukorral, vaníliával és a tojások sárgájával dolgozd össze, majd add hozzá a sót, a vajat és a sütőporral elkevert lisztet. A cél, hogy egy rugalmas, jól kezelhető tésztát kapj – ha szükségesnek látod, egy kis tejjel hígíthatod. 

Sodorj belőle 3, 4, vagy 6 hengert és fond össze egy nagyobb vagy több kisebb kalácsra. Tedd sütőpapírral bélelt tepsibe, kend meg a tetejét a tojásos tejjel, és 170 fokos sütőben 20-25 perc alatt süsd készre. 

Ez a csokidarabos brownie vegán, ráadásul percek alatt, sütés nélkül összedobhatod
Ez a csokidarabos brownie vegán, ráadásul percek alatt, sütés nélkül összedobhatod

A mandulaliszt alacsony szénhidráttartalma miatt az egész desszert jóval egészségesebb lesz a hagyományos cukros-liszttel készített változatnál.

Tovább »

Még több recept

Mogyorós, joghurtos mártogatós – zellerszárral és tortillacsipsszel is remek

Ha a guacamole és a hummusz mellé egy újfajta mártogatóst keresel a családi szakácskönyvbe, ezt a mogyorósat készítsd el. Tökéletes zöldségek, csipszek és gyors házi kenyerek mellett is.

április15., 10:44

Lasagne csalánnal? Mutatjuk, hogyan lesz isteni kedvencünk sokkal egészségesebb!

Ez a gyors, rakott tészta nagyon egyszerűen összedobható, a legtöbb munkát a sütő végzi majd el vele. Ricottával, pestóval és rengeteg olvadt sajttal lesz a legtökéletesebb.

április12., 10:24

Káposztás bukta egyszerűen – reggelire, vacsorára és utazáshoz is tökéletes

Egy gyors bukta mindazoknak, akik már unják a túrós és lekváros változatot. A sós verzió is remek, főleg egy nagy pohár langyos vaníliás tej mellett.

április16., 12:52

Csalános-szarvasgombás tésztaszósz – egészséges és nagyon finom vega fogás lesz a végeredmény

Ehhez a gyors szószhoz nem is kell más, csak egy adag reszelt sajt és valamilyen száraztészta, nokedli vagy gnocchi, és alig fél óra alatt különleges fogást dobhatsz össze belőle.

április14., 10:44

Próbáltad már a bruscettát brie sajttal és kalácson tálalva?

A hagyományos bruscetta is remek előételként, vagy akár gyors vacsoraként. Ebben a sajtos változatban ráadásul még gazdagabb és laktatóbb lesz olasz kedvencünk, amihez néhány napon szárított sonkaszelet is jól illik.

április4., 10:44

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.