Húsvéti töltött kalács – ki ne maradjon a tavaszi menüből ez a bögrés, sós változat

A húsvéti időszakban talán nem csak mi kísérletezünk a kalácsokkal és tanulunk egyre több ágban fonni és többféleképpen ízesíteni őket. Nem csoda, hogy ennyire szeretjük: az édeskés, foszlós kalács a legtöbb sós fogást is klasszul lekíséri, ahogy egy nagy bögre kávé és tea mellett egy kevés vajjal is tökéletes. Ezen a héten 5 különleges kalács receptjét mutatjuk meg.

Egy jó kis töltött, gazdag kalács tökéletes lehet vacsorára, és gyors reggeliként is egyszerűen bevethető a tegnapi maradék. Ha a szabadban piknikeznétek vagy kirándulnátok, arra a célra is remek: tartalmas és hidegen is finom, ráadásul ízlés szerint testre szabható a család kedvenceivel.

 

Nem muszáj fonnod, egyben is megtöltheted.
Nem muszáj fonnod, egyben is megtöltheted.Fotó: Lynne Mitchell

Hozzávalók:

  • 4 nagyobb szelet sonka
  • 4 nagyobb szelet cheddar sajt
  • 2 evőkanál majonézes torma
  • 2 bögre liszt
  • 8 karika vékonyra vágott szalámiszelet
  • 2 deka friss élesztő (többnyire egy fél csomag)
  • 1 bögre tej (és még 2 evőkanál a lekenéshez)
  • 2 darab tojássárgája (és még egy a lekenéshez)
  • 1 mokkáskanál
  • 2 nagy evőkanál cukor
  • 1 nagy evőkanál vaj
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsd langyosra a tejet, az egyik felében futtasd fel az élesztőt egy evőkanál cukorral úgy 10 perc alatt.

A másik felében hagyd felolvadni a vajat, add hozzá a sót és a maradék cukrot és dolgozd bele a tojások sárgáját is.

Ha ezzel megvagy, add mindkét keveréket a liszthez, és dagassz belőle jól kezelhető, rugalmas tésztát. (Ha közben úgy látod, hogy felvesz még egy kis lisztet, adj hozzá még egy keveset.)

Oszd három bucira, hagyd őket egy órát kelni langyos, sötét helyen, majd nyújts belőlük 3 hosszúkás tégalalapot. Az egyiket a tormával és a sonkával pakold meg, a másikra mehet a szalámi, a harmadikra a sajt. Tekerd fel őket hengerekre, fonj belőlük hármas fonással kalácsot, aminek szintén adj még legalább egy fél óra pihenőt meleg helyen. 

Ha ezzel megvagy, kend le a tojássárgája és egy kevés tej keverékével, majd előmelegített, legalább 180 fokos sütőben süsd úgy 40 percen át. Szezámmaggal díszítheted. 

 

A tökéletes húsvéti sonka
A tökéletes húsvéti sonka

Ízes, szaftos és ellenálhatatlan lesz a végeredmény.

Tovább »

Még több recept

Kihagynád a dagasztást és a kelesztést? Próbáld ki ezt a gyors, sütőporos kalácsot!

Vannak napok, amikor az ember simán kivárja egy-egy kalács dupla kelesztési idejét, máskor viszont egyszerűen azonnal kell valami finom. Utóbbi esetekre tökéletes ez az egyszerűen összedobható sütőporos kalács, amit ugyanúgy fűszerezhetsz, vajazhatsz és akár szendvicset is készíthetsz belőle, mintha csak egy foszlós változatot ennél.

április18., 06:00

Körtelekvárral és sós vajjal a legfinomabb ez a gyömbéres süti

Akár néhány darab körtéből is összedobhatsz egy-egy adag csatnit vagy lekvárt, és ha csak akkora adag, hogy nem marad belőle télre, akkor legalább nem kell aggódnod azon, meddig áll el. Ehhez az egyszerű sütihez épp illik is a jó kis körtés dzsem, amiből nem érdemes kihagynod a fűszereket sem. A csillagánizs, a vanília és akár egy kevés citromhéj is jól illik mellé.

szeptember19., 06:04

Itt az ősz és vele ez az isteni füstös-gyömbéres tökleves

Ha egy nehezebb húsétel elé van szükséged egy könnyű levesre, kínáld ezt a változatot, ha pedig egy vacsorát váltanál ki vele, reszeld le a maradék sajtokat a hűtőből, tedd egy sütőlapra és készíts sajtcsipszet mellé.

szeptember18., 06:04

Színes kalács kakaóval és kurkumával: tea mellett és szendvicsalapként is tökéletesek

A húsvéti időszakban talán nem csak mi kísérletezünk a kalácsokkal és tanulunk egyre több ágban fonni és többféleképpen ízesíteni azokat. Nem csoda, hogy ennyire szeretjük: az édeskés, foszlós kalács a legtöbb sós fogást is klasszul lekíséri, ahogy egy nagy bögre kávé és tea mellett egy kevés vajjal is tökéletes. Ezen a héten 5 különleges kalács receptjét mutatjuk meg.

április17., 06:04

Alma-körte morzsasüti – egy kanál citromfagylalt is elfér a tetején

A legjobb a morzsasütikben ugyanaz, ami a smoothie-k egyik előnye is: klassz édességet varázsolnak a legcsúnyább, félig megevett, kissé nyomi gyümölcsökből is. Már mutatjuk is, hogyan.

szeptember18., 06:04

Ne ijedj meg a különleges alapanyagoktól: fűszeres kuglóf ciderrel

Nincs az a cider, amit ne lehetne elfogyasztani, ha másképp nem, hát egy klassz desszert egyik fontos alapanyagaként.

szeptember20., 06:04

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.