Barackos-vaníliás kalács – mazsola helyett aszalt gyümölcsökkel is készítheted

A húsvéti időszakban talán nem csak mi kísérletezünk a kalácsokkal és tanulunk egyre több ágban fonni és többféleképpen ízesíteni őket. Nem csoda, hogy ennyire szeretjük: az édeskés, foszlós kalács a legtöbb sós fogást is klasszul lekíséri, ahogy egy nagy bögre kávé és tea mellett egy kevés vajjal is tökéletes. Ezen a héten 5 különleges kalács receptjét mutatjuk meg.

Nálunk aszalt barack és vanília került a kalácsokba, amiben az a legjobb, amikor az ember ráharap az édes-savanykás falatokra. Ha mazsola van otthon, azzal készítsd egy kis rummal, ha az aszalt szilvát szereted, forgasd meg mézes fahéjban és abból apríts bele – mindegyik változatban finom lesz.

A vaníliától és a baracktól lesz különleges.
A vaníliától és a baracktól lesz különleges.Bartosz Luczak

Hozzávalók

  • 1 bögre apróra vágott aszalt barack
  • 1 darab vaníliarúd kikapart magja
  • 2 bögre liszt
  • 2 darab tojássárgája (plusz egy a lekenéshez)
  • 1 bögre tej (plusz egy a lekenéshez)
  • 2 deka élesztő
  • 1 kávéskanál
  • 4 evőkanál cukor
  • 1 nagy evőkanál vaj
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsd langyosra a tejet, az egyik felében futtasd fel az élesztőt egy evőkanál cukorral úgy 10 perc alatt. A másik felében hagyd felolvadni a vajat, add hozzá a sót, vaníliát és a maradék cukrot, majd dolgozd el a tojások sárgájával alaposan a keveréket.

Ha ezzel megvagy, add mindkét keveréket a liszthez, és dagassz belőle jól kezelhető, rugalmas tésztát. (Ha közben úgy látod, hogy felvesz még egy kis lisztet, adj hozzá még egy keveset.)

Hagyd egy órát kelni langyos, sötét helyen, majd keverd el benne a barackokat, formázz belőle 3-4-6 hosszú rudat, és fonj belőle kalácsot, amit még legalább fél órán át pihentess sütés előtt.

Ezek után kend le a tojássárgája és tej keverékével, majd előmelegített, legalább 180 fokos sütőben süsd úgy 35 percen át. 

Hogyan süssünk kalácsot? Limara megmondja! Hogyan süssünk kalácsot? Limara megmondja!

Nem mondjuk, hogy a kalácssütés egyszerű, de ha van egy tökéletes receptünk, és betartunk néhány szabályt, akkor garantált a siker - még jobb is lehet, mint a bolti.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Te hogy készíted a palóclevest? Mi ilyenkor is bográcsban, nagymamánk receptje szerint

Ha egy jó adag magyaros fogást ennél, ez a remek leves szinte magától elkészül a bográcsban. Nem is kell mellé semmi más, csak néhány túrós palacsinta, és esetleg még egypár lekváros.

2022. február19., 12:56

Próbáltad már a bruscettát brie sajttal és kalácson tálalva?

A hagyományos bruscetta is remek előételként, vagy akár gyors vacsoraként. Ebben a sajtos változatban ráadásul még gazdagabb és laktatóbb lesz olasz kedvencünk, amihez néhány napon szárított sonkaszelet is jól illik.

2021. április4., 10:44

Kihagynád a dagasztást és a kelesztést? Próbáld ki ezt a gyors, sütőporos kalácsot!

Vannak napok, amikor az ember simán kivárja egy-egy kalács dupla kelesztési idejét, máskor viszont egyszerűen azonnal kell valami finom. Utóbbi esetekre tökéletes ez az egyszerűen összedobható sütőporos kalács, amit ugyanúgy fűszerezhetsz, vajazhatsz és akár szendvicset is készíthetsz belőle, mintha csak egy foszlós változatot ennél.

2020. április18., 06:00

Narancslekváros-vajas kalácspuding whiskyvel – maradékmentés felnőtteknek

Ez a fogás remek tipp húsvét utáni villásreggelikhez. Ha van időd összedobni ezt a finomságot, nem fogod megbánni a narancslekvárral és egy kevés whiskyvel tálalt hétvégi reggelit.

2021. április2., 12:52

Valentin-napi desszertet keresel? Készíts epres-mandulalikőrös tiramisut pohárban!

Amilyen egyszerű, olyan finom, ráadásul kora reggel, munka előtt 10 perc alatt is összedobhatod, így este már csak a hűtőből kell kivenned.

2022. február14., 06:24

Ez az avokádós panzanella pirított kalácsfalatokkal a legfinomabb

Ha nálad is marad húsvétról egy nagy csücsök száraz kalács, ki ne dobd: készíts belőle felfújtat, vagy krutont levesekhez és salátákhoz. Ezzel a recepttel a kalácsból is készíthetsz valami egészségeset.

2021. április2., 10:44

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek