Itt a legegyszerűbb kalács receptje, amihez mérned sem kell a hozzávalókat!

Ha te is azok közé tartozol, akiknek sikerült elég lisztet beszereznie a bezártságban töltött napok átvészelésére, akkor jól jöhet még néhány tipp, amire felhasználhatod a kenyérsütésen kívül. Ebben segítünk ezen a héten.

Ne csak kakaó mellé, vajasan próbáld ki a kalácsot, kóstold meg sonkával, salátával és néhány vékony szelet ementálival is. Az édeskés tészta még finomabb egy nagy szelet sült, hagyományos érlelésű sonkával.

Hármas fonással a legegyszerűbb.
Hármas fonással a legegyszerűbb.Fotó: milanfoto

Hozzávalók:

  • 2 nagy bögre liszt
  • 1 nagy evőkanál puha vaj
  • 4 evőkanál cukor
  • 2 darab tojássárgája
  • 1 mokkáskanál
  • 1 bögre tej
  • 2 deka friss élesztő (kb. egy fél csomag)
  • 1 darab tojás (a lekenéshez)
  • 2 nagy evőkanál tej (a lekenéshez)
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsd langyosra a tejet, az egyik felében futtasd fel az élesztőt egy evőkanál cukorral úgy 10 perc alatt. A másik felében hagyd felolvadni a vajat, add hozzá a sót és a maradék cukrot. Ha ezzel megvagy, add mindkét keveréket a liszthez, és dagassz belőle jól kezelhető, rugalmas tésztát. (Ha közben úgy látod, hogy felvesz még egy kis lisztet, adj hozzá még egy keveset.)

Hagyd egy órát kelni langyos, sötét helyen, majd formázz belőle 3-4-6 hosszú rudat, és fonj belőle kalácsot, amit még legalább fél órán át pihentess sütés előtt. Kend le a tojássárgája és tej keverékével, majd előmelegített, legalább 180 fokos sütőben süsd úgy 35 percen át. 

 

Itt a legtutibb módszer a tojás szétválasztásához
Itt a legtutibb módszer a tojás szétválasztásához

A kezeden kívül semmiféle segédeszköz nem szükséges hozzá.

Tovább »

Még több recept

Csalános tojáskosárkák – nálunk egy adag parmezán dobta fel a tavaszi finomságot

Ha az újhagyma zöldje megmarad, abból is adj ehhez a fogáshoz, és ne hagyd ki belőle a hűtőben árválkodó nyers és párolt zöldségeket sem. Minél többet találsz belőlük, annál finomabb lesz.

április14., 10:24

Ez az avokádós panzanella pirított kalácsfalatokkal a legfinomabb

Ha nálad is marad húsvétról egy nagy csücsök száraz kalács, ki ne dobd: készíts belőle felfújtat, vagy krutont levesekhez és salátákhoz. Ezzel a recepttel a kalácsból is készíthetsz valami egészségeset.

április2., 10:44

Ezt a joghurtos panna cottát barackkal és karamellás pop-cornnal dobtuk fel

Fura, de finom, és naná, hogy már semmi köze a hagyományos panna cottához, de a lényeg ugyanaz: a savanykás ízek az édes, ropogós pattogatott kukoricával tökéletes ízharmóniát hoznak össze.

április13., 12:52

Lasagne csalánnal? Mutatjuk, hogyan lesz isteni kedvencünk sokkal egészségesebb!

Ez a gyors, rakott tészta nagyon egyszerűen összedobható, a legtöbb munkát a sütő végzi majd el vele. Ricottával, pestóval és rengeteg olvadt sajttal lesz a legtökéletesebb.

április12., 10:24

Kihagynád a dagasztást és a kelesztést? Próbáld ki ezt a gyors, sütőporos kalácsot!

Vannak napok, amikor az ember simán kivárja egy-egy kalács dupla kelesztési idejét, máskor viszont egyszerűen azonnal kell valami finom. Utóbbi esetekre tökéletes ez az egyszerűen összedobható sütőporos kalács, amit ugyanúgy fűszerezhetsz, vajazhatsz és akár szendvicset is készíthetsz belőle, mintha csak egy foszlós változatot ennél.

2020. április18., 06:00

Mogyorós, joghurtos mártogatós – zellerszárral és tortillacsipsszel is remek

Ha a guacamole és a hummusz mellé egy újfajta mártogatóst keresel a családi szakácskönyvbe, ezt a mogyorósat készítsd el. Tökéletes zöldségek, csipszek és gyors házi kenyerek mellett is.

április15., 10:44

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.