Itt a legegyszerűbb kalács receptje, amihez mérned sem kell a hozzávalókat!

Ha te is azok közé tartozol, akiknek sikerült elég lisztet beszereznie a bezártságban töltött napok átvészelésére, akkor jól jöhet még néhány tipp, amire felhasználhatod a kenyérsütésen kívül. Ebben segítünk ezen a héten.

Ne csak kakaó mellé, vajasan próbáld ki a kalácsot, kóstold meg sonkával, salátával és néhány vékony szelet ementálival is. Az édeskés tészta még finomabb egy nagy szelet sült, hagyományos érlelésű sonkával.

Hármas fonással a legegyszerűbb.
Hármas fonással a legegyszerűbb.milanfoto

Hozzávalók:

  • 2 nagy bögre liszt
  • 1 nagy evőkanál puha vaj
  • 4 evőkanál cukor
  • 2 darab tojássárgája
  • 1 mokkáskanál
  • 1 bögre tej
  • 2 deka friss élesztő (kb. egy fél csomag)
  • 1 darab tojás (a lekenéshez)
  • 2 nagy evőkanál tej (a lekenéshez)
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsd langyosra a tejet, az egyik felében futtasd fel az élesztőt egy evőkanál cukorral úgy 10 perc alatt. A másik felében hagyd felolvadni a vajat, add hozzá a sót és a maradék cukrot. Ha ezzel megvagy, add mindkét keveréket a liszthez, és dagassz belőle jól kezelhető, rugalmas tésztát. (Ha közben úgy látod, hogy felvesz még egy kis lisztet, adj hozzá még egy keveset.)

Hagyd egy órát kelni langyos, sötét helyen, majd formázz belőle 3-4-6 hosszú rudat, és fonj belőle kalácsot, amit még legalább fél órán át pihentess sütés előtt. Kend le a tojássárgája és tej keverékével, majd előmelegített, legalább 180 fokos sütőben süsd úgy 35 percen át. 

 

kapcsolódó Itt a legtutibb módszer a tojás szétválasztásához
Itt a legtutibb módszer a tojás szétválasztásához

A kezeden kívül semmiféle segédeszköz nem szükséges hozzá.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Jön a húsvét, készíts idén mákos-citromos kalácsot!

Ha egy kicsit izgalmasabbá varázsolnád az idei húsvéti kalácsot, próbáld ki ezt a mákos-citromos változatot. Ha pedig a különlegességekkel sincs bajod, a tésztába egy kevés kurkumát és vaníliamagokat is keverj.

március28., 10:44

Ez lesz a kedvenc beledobálós fogásod – csilis bab cipóban, szupergyorsan

Ha ezt elkészíted, már az sem lesz kérdés, mivel egye a család, vagy éppen a vendégek. Próbáld ki most új formában: egy nagy adag hideg tejföllel és frissen szeletelt csípős paprikával a tetején tálalva.

október25., 11:24

A tökéletes hétvégi desszert: marcipános-körtés süti

Miért nem használjuk többször a marcipánt a házi desszertekhez? Ez a remek alapanyag leginkább a téli édességekhez illik: isteni lesz gesztenyével, meggyel és almával, de nyári hangulatban, egy citromos kevert sütiben is érdemes kipróbálnod.

október23., 11:24

Napi kedvencünk: őszi hangulatú hummusz sütőtökkel és fahéjjal

Ha épp egészséges reggelire vagy nassolnivalóra vágysz, csak fogd a tegnapi sült tök maradékát, majd készíts belőle egy egészséges hummuszt. Finom lesz grissinivel, pirított kenyéren, de akár zellerszárral és kaliforninai paprikával is.

október26., 09:24

Recept hétvégére: dobj össze egy gyors húslevest ázsiai aromákkal!

A hagyományos húsleves tökéletes vasárnapra, de abból már mindenkinek van egy jó receptje. Ha egy kis csavarral készítenéd ezt a finomságot, dobd össze ázsiai hangulatban, mert úgy is nagyon finom.

október24., 10:24

Mustra