Ismered a veloutémártást? Így készítheted el a legegyszerűbben

A bezártságban több idő marad új dolgokat tanulni, így ezen a héten az öt alapmártás receptjét hoztuk el. Mindegyiket többféle ételhez felhasználhatod, legtöbbjükből pedig egy-két extra alapanyaggal más, ismert szószokat is összedobhatsz.

A velouté pontos receptje attól függ, milyen ételhez használod: halakhoz hal-, szárnyashoz szárnyas-, sertéshez sertésalaplé illik. Az elkészült mártás csőben sült ételekhez és más szószok alapjaként is tökéletes.

Bátran próbálkozz vele többféle ételben.
Bátran próbálkozz vele többféle ételben.Beatriz Montes Duran

Hozzávalók

  • 4 deka vaj
  • 6 deci alaplé
  • 5 deka liszt
  • ízlés szerint só, frissen őrölt bors
Recept idők

Elkészítés:

A vajból és a lisztből kis lángon készíts világos rántást, majd lassan adagolva, habverővel folyamatosan kevergetve öntsd hozzá a meleg alaplevet, ha besűrűsödött, ízesítsd sóval és borssal.

kapcsolódó Sültlecsó-velouté, kacsamell és tápiókapuding a menzán, 550 forintból – lehetséges?
Sültlecsó-velouté, kacsamell és tápiókapuding a menzán, 550 forintból – lehetséges?

A Közétkeztetési Szakácsversenyen kiderült, hogy menzaáron is lehet fine diningot idéző ételeket készíteni.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Olcsó és isteni: tejszínes hagymaleves

Akkor a legfinomabb, ha mellé vajjal megkent és emmentálival alaposan megszórt bagettszeleteket pirítasz meg a sütőben.

február13., 06:24

Mai kedvencünk: magyaros kenyérpizza jó sok, olvadós sajttal

Ha zero waste-ben gondolkodsz, akkor maradékmentő fogásként is bevetheted, mert az összes sajtfélével, sonkával és szalámival is finom.

február23., 10:08

Teljes kiőrlésű pizzatészta – a kedvenced egészségesebb változatban

Pakold meg szalámival és mozzarellával, süsd a legmagasabb fokozaton maximum 10 percig, és ha elkészült, szórd meg alaposan bazsalikomlevelekkel.

február18., 10:08

Napi nosztalgia: süss néhány finom, meleg perecet az eredeti, retró recept alapján!

Tejeskávéval vagy gyümölcsteával reggelire a legfinomabb ez a perec, amiből ha túl sok készült, akár le is fagyaszthatsz néhány darabot.

február20., 12:56

Így lesz egy csomó zöldség- és húsételből igazán menő fogás: hollandi mártás

A fehérbortól a mustárig sok hozzávalóval feldobhatod ezt az alapszószt, ami zöldségekhez, halakhoz, sültekhez, tojásételekhez, meleg előételekhez lehet jó választás. A hollandi mártást mindig frissen készítsd.

2020. április14., 06:00

Íme az egyik legfinomabb téli saláta: ananászos-mogyorós csirkesaláta

Ha valami különlegeset ennél, ami ráadásul nagyon finom is, ezt az isteni fogást próbáld ki!

február21., 10:08

Mustra