A kakaós csigát mindenki szereti – ebben az egyszerű változatban még az is, aki elkészíti

Ha betáraztál néhány csomag élesztőből és pár kiló liszt is van otthon, nincs más hátra, csak összedobni a legegyszerűbb kenyereket és kelt tésztákat – ehhez adunk segítséget ezen a héten. A kakaós csigával nem tévedhetsz.

A gyereknek az iskola talán nem hiányzik, de egy-egy darab jó kis puha kakaós csigára talán benevezne, ahogy mi is, bármikor. Ha te sem vagy különb nálunk, kapcsolj hedonista módba ezzel a klasszikussal, amit természetesen fahéjjal és citromos cukormázzal is készíthetsz. Ha sósan ennétek, cheddar sajtos-jalapenós töltelékkel tekerd fel.

Jó ez egy kis mézes tejjel még másnap reggelire is.
Jó ez egy kis mézes tejjel még másnap reggelire is.Fotó: Mizina

Hozzávalók:

  • 50 deka liszt
  • 20 deka cukor
  • 1 csapott teáskanál
  • 20 deka puha vaj
  • 2.5 deci langyos tej
  • 2.5 deka élesztő (vagy egy kis csomag szárított)

A töltelékhez

  • 15 deka olvasztott vaj
  • 25 deka porcukor
  • ízlés szerint kakaópor
Recept idők

Elkészítés:

Futtasd fel az élesztőt a tejben egy evőkanál cukorral úgy 10 perc alatt. Ha ezzel megvagy, add a liszthez az élesztős keveréket és a többi hozzávalót, majd gyúrd sűrű, de nem túl kemény tésztává. Pihentesd a tésztát meleg helyen úgy 45 percen át. 

Ha ezzel megvagy, kilisztezett deszkán nyújtsd téglalap alakúra a megkelt tésztádat. Kend meg az olvasztott vajjal, szórd meg a cukorral és annyi kakaóporral, amennyire kakaósan szeretnéd. Ha úgy jobban tetszik, a töltelék 3 összetevőjét az egész előtt el is keverheted egymással. 

Tekerd fel, mintha egy piskótatekercs lenne, vágd néhány centis csigákra, majd tedd őket a sütőlapra, és pihentesd még negyedórán át. Végül előmelegített, 180-190 fokos sütőben süsd készre a csigákat méretüktől függően úgy fél óra alatt. Porcukorral, csokiöntettel vagy olvasztott fehércsoki-csíkokkal tálalhatod. 

Egykor fizetőeszköz és státusszimbólum volt: kakaó
Egykor fizetőeszköz és státusszimbólum volt: kakaó

Valaha a kakaóital rituális fogyasztása csak a férfiak kiváltsága volt. A kakaóbabnak négy különböző változata létezik, és más egyéb érdekességet is összegyűjtöttünk róla.

Tovább »

Még több recept

Gyors almás kevert süti mini adagban – fahéjjal és dióval a tetején még finomabb

Ehhez az almás finomsághoz nem is kell más, csak egy közepes aprítógép – ebben az egész tésztát klasszul eldolgozhatod, így 5 perc alatt megvannak az előkészületek. Ha a diós változatnál egy kicsit fenszibb hangulatra vágysz, sós karamellszósszal, házi tejszínnel és hámozott mandulaszeletekkel tálald.

április10., 11:24

Csalános tojáskosárkák – nálunk egy adag parmezán dobta fel a tavaszi finomságot

Ha az újhagyma zöldje megmarad, abból is adj ehhez a fogáshoz, és ne hagyd ki belőle a hűtőben árválkodó nyers és párolt zöldségeket sem. Minél többet találsz belőlük, annál finomabb lesz.

április14., 10:24

Joghurtos piták – fokhagymás vajjal és ragukba mártogatva is finom

Ha nincs otthon más, egy kevés vajba vagy olívaolajba kevert zöldfűszer és fokhagyma kerüljön a tetejére. Langyosan, egy adag meleg, fűszeres fekete tea mellett tökéletes reggeli lesz belőle.

április15., 12:52

Szuper finom és egészséges: csalános-ananászos reggeli smoothie kókusztejjel

Akár melegen, akár jégkockákkal finom lesz ez a reggeli ital, ami egy kevés mézzel és zabbal elkeverve órákra elég energiát ad a naphoz. Ha ennél is különlegesebbre szeretnéd, egy kis kanál reszelt gyömbért is adj hozzá.

április12., 12:52

Ennek a túrós pogácsának az érett cheddar ad különleges aromát

A túrótól és vajtól minden pogácsa sűrűbb és puhább, nem csoda, hogy amikor csak lehet, ezekkel készítjük. Ha egy kevés aromás cheddar is kerül a tetejére, még izgalmasabb lesz.

február18., 06:00

Mandulás joghurtsüti – egy adag mandulalikőrrel elkevert sajtkrémmel a tetején tálald

Még egy remek kevert süti, ami akkor lesz a legfinomabb, ha a tetejét egy kevés porcukorral és mandulalikőrrel elkevert natúr sajtkrémmel tálalod, majd mandulaszeleteket szórsz a tetejére.

április14., 12:52

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.