Még sosem sütöttél kenyeret? Itt egy egyszerű bögrés recept, amihez nem kell mérned a hozzávalókat!

Ha betáraztál néhány csomag élesztőből és valahogy pár kiló liszt is van otthon, nincs más hátra, csak összedobni a legegyszerűbb kenyereket és kelt tésztákat – ehhez adunk segítséget ezen a héten. Ez a kis adag kenyér úgy 4 főre lesz elég a vacsorához.

Bár a kenyér talán soha nem fog elfogyni az üzletekből, mégsem rossz ötlet összedobni egy adag házit, aminek minden összetevőjét ismered. Ha az alaprecept már megy, készítsd el fekete olívás-oregánós, szárított paradicsomos-bazsalikomos és citromos-tárkonyos változatban is.

Készítsd kedvenc fűszereiddel és magvaiddal.
Készítsd kedvenc fűszereiddel és magvaiddal.Lindsay Upson

Hozzávalók

  • 2 bögre átszitált kenyérliszt (hagyományos liszttel is készítheted)
  • 1 teáskanál
  • 1 csapott evőkanál cukor
  • 0.5 bögre langyos víz
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 teáskanál friss élesztő (3 deka, ha mérni szeretnéd)
Recept idők

Elkészítés:

Futtasd fel az élesztőt a langyos, cukorral elkevert vízben úgy 10 perc alatt. 

Ha ezzel megvagy, dolgozd el alaposan a tészta összes többi hozzávalójával. (Ha szükséges, egy kicsit több vizet is adhatsz hozzá.) Gyúrj belőle rugalmas tésztát kézzel vagy géppel, majd tedd kelni langyos helyre egy órára. 

Ezek után tedd abba a formába, amiben sütni fogod, majd vagdosd be a tetejét és keleszd még 20-30 percen át. 

A legegyszerűbb módszer szerint tedd előmelegített, legalább 180-190 fokos sütőbe, aminek az aljába egy vízzel teli tepsit is tettél. Süsd úgy 50 percen keresztükl, majd kend meg egy kis vízzel, és letakarva hagyd kihűlni. 

Teszt: a lisztekben is akad ám kifogásolnivaló Teszt: a lisztekben is akad ám kifogásolnivaló

Két terméknél magasabb penésztartalmat mutattak ki, egy “vitaminnal dúsított” lisztről pedig kiderült, hogy a kimutatási határértéket sem éri el.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Ne vadászd az élesztőt: szódabikarbónás kenyér egyszerűen

Persze hogy a sütőporos kenyér nem lesz éppen olyan, mint az élesztős vagy a kovásszal készült, de attól még nagyon is élvezhető, főleg ebben az egyszerű és viszonylag gyors változatban. Ha tovább ízesítenéd, fokhagymaport, olívát és aszalt paradicsomkockákat is keverj a tésztába.

2020. március27., 06:00

El ne menjen már mellettünk a spárgaszezon: egyszerű kenyér spárgával és szarvasgombával

Ez a spárgaszezon is ideért, még ha nem is talált minket úgy, mint tavaly. Nekünk viszont nincs okunk megfeledkezni róla, így erre a hétre olyan spárgás finomságokat gyűjtöttünk, amik egy kicsit különlegesebbek megszokott és jól ismert receptjeinknél.

2020. április18., 06:00

Hallottál már a káposztás kenyérről? Mutatjuk, milyen egyszerűen elkészítheted

Ez a klassz kenyér sokkal izgalmasabb, mint a többi. Ha fűszeresen készítenéd, majoránnát vagy őrölt köményt keverj a liszthez. Házi majonézzel vagy enyhén sós vajjal a legfinomabb.

2021. április16., 10:44

A kókuszkenyér mellé csak egy pohár langyos melanzs kell reggelente

Ha valami izgalmas hétvégi reggeliben gondolkodsz, ez lesz a te recepted. Natúr vajkrémmel, dzsemmel, de sajtkrém és méz kombinációjával is finom.

2020. június18., 06:00

Napi nosztalgia: süss néhány finom, meleg perecet az eredeti, retró recept alapján!

Tejeskávéval vagy gyümölcsteával reggelire a legfinomabb ez a perec, amiből ha túl sok készült, akár le is fagyaszthatsz néhány darabot.

2022. február20., 12:56

Szarvasgombaolajjal még izgalmasabb lesz ez a pofonegyszerű, sütőporos kenyér

Nem kell bele sok a szarvasgombás hangulatból, egy kis adagtól is remek aromája lesz a kenyérszeleteknek. Elég a tetejére egy kevés parmezános vagy snidlinges fűszervaj, és el is készült az elegáns és szuper egyszerű reggeli.

2021. február19., 06:00

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek