8 hasznos recept – így ehetsz egész nap egészségeset

Egészségesen enni elméletben nagyon könnyű: rengeteg friss zöldség, sovány húsok, magvak, frissen szedett gyümölcs a fáról, házi tojás és esetleg egy korty kecsketej a reggeli, frissen sült, teljes kiőrlésű cipó mellé. E heti összeállításunkban azoknak gyűjtöttünk recepteket, akik ennél azért kevésbé tartják szorosan a gasztrogyeplőt, és szeretnek úgy finomakat enni, hogy legyen benne egy jó adag hasznos tápanyag is.

Az egészséges életmód a bevásárlásnál kezdődik, és tulajdonképpen nem is olyan nehéz véghez vinni, ha az embernek van egy jól átgondolt napi vagy heti terve. Ha kéznél vannak a vitaminokkal teli alternatívák és a táskádban van egy kevés mandula, vagy egy gazdag rozsszendvics, semmi okod nem lesz arra, hogy megállj egy gyorsétteremben. Íme 4-4 napi menüötlet arra az esetre, ha már csak az inspiráció hiányzik az elhatározás mellé.

Egészséges változatban rozskenyérrel, hedonisták számára croissant-nal készült ez az omlettes szendvics, amit lehetőleg minél több zöldséggel turbózz fel a valóban egészséges végeredményért.

Klassz, magyaros ízű, és nincs „nyúlkaja” hangulata sem ennek a mézes-mustáros csicseriborsó-salátának, amihez grillen sült zabkolbászok készültek. Utóbbiak neve kissé bizarr, de ettől eltekintve tökéletes, és jó fűszeres vegán húshelyettesítők. Ha mégis a húsban hiszel, grillezz hozzá csirkét füstölt csiliszósszal!

Natúr változatban is imádjuk a kesudiót, hát még fűszeresen! A legjobb, ha egy nagy adagot több kisebbre osztasz, így különféle fűszerekkel kísérletezhetsz.

Ez a jó kis mexikói hangulatú leves nem igényel semmi szakértelmet, akár kezdőként is könnyen összedobhatod. Egy nagy adag teljes kiőrlésű tortillalapból készült tortillacsipsszel a tetején klassz, lassú felszívódású levesbetéttel tálalhatod.

A smoothie-kban az a legjobb, hogy télen és nyáron, melegen és hidegen is pillanatok alatt elkészíthetjük. Szállíthatók, elférnek bennük a már nem túl szép gyümölcsök is. Ebben a zabos változatban ráadásul jól el is telítenek. 

Ha csak egy tésztasalátát választhatnánk örök életünkre innentől, biztosan ez az olaszos változat nyerne. Pesto, parmezán és friss paradicsomok kerülnek a durumtészta mellé, és az egészből persze hogy egy nagy csokor friss bazsalikom sem maradhat ki. Ha egész nap úton vagy, akkor is tökéletes. 

Egészen más íze lesz a reggeli joghurtodnak, ha egy evőkanál gesztenyemasszával és friss vagy fagyasztott meggyel dobod fel. Ha tovább édesítenéd, gesztenye- vagy akácmézet válassz. 

A különleges kombinációk kedvelői imádni fogják ezt az egzotikus hangulatú gyümölcsös receptet, ami a barna rizsnek és a pulykahúsnak köszönhetően még egészségesebb is lesz a megszokott ételeinknél. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra