A lazac bármikor jöhet, kókuszos-lime-os szósszal pedig még izgalmas is lesz

A lazac olyasmi, ami egy kis fokhagymás olajban kisütve is tökéletes, hát még ha egy kis vaj és citromlé is kerül mellé. Ha ennél a hagyományos változatnál is különlegesebbet szeretnél, készítsd egzotikus, kókuszos szósszal.

Ez a fogás is majdnem elronthatatlan – arra az egyre kell figyelned, hogy amiképp bármelyik tengeri herkentyűt és halat, ezt sem szabad túlsütnöd, mert akkor száraz és kemény lesz. Ha a vörös lencsét kihagynád, egy adag petrezselymes jázminrizs is tökéletes mellette.

Egy kis csili is kerülhet a szószba.
Egy kis csili is kerülhet a szószba.Fotó: Alleko

Hozzávalók 2 személyre:

  • 50 deka lazac
  • 2 deci kókusztej
  • 0.5 darab lime leve és héja
  • 1 teáskanál barna cukor
  • ízlés szerint só és fehér bors
  • 2 evőkanál kapribogyó
  • 1 evőkanál olvasztott kókuszzsír
  • 1 teáskanál vaj
Recept idők

Elkészítés:

Sózd és borsozd a halat, majd egy kis lime-levet is kapjon, és tedd félre. 

A zsíros kókusztejet ízesítsd sóval, a lime héjával, maradék levével, fehér borssal és barna cukorral, majd add hozzá a kókuszolajat, és öntsd egy jénaiba. Forgasd meg benne a halat, majd a darabok méretétől függően süsd készre 180 fokon maximum fél óra alatt. (A hal tetejére egy kis vajat is kanalazz sütés előtt.) Ha elkészült, tálald kapribogyóval megszórva, párolt rizzsel.

Ünnepi menü fél óra alatt: fokhagymával sült lazac lime-mal és füstölt sajtos spárgával
Ünnepi menü fél óra alatt: fokhagymával sült lazac lime-mal és füstölt sajtos spárgával

Hat-hét perc az egyik oldalán és 3-4 a másikon, ennyi kell a lazacnak, és nem kell sokkal több idő a spárgának sem.

Tovább »

Még több recept

Egyszerű kapros lazackrém – kekszeken, barna kenyéren és zöldségfalatkák tetején is finom

A jó vendégváró hamar elkészül, de kicsit azért különleges, ünnepek környékén pedig egy kicsit fenszi is. Ez a lazackrém olyan rapid finomság, ami az összes feltételt könnyedén kipipálja.

2019. december16., 11:24

Banános-zabos palacsintákkal jól indul a nap

Egy kevés levendulás vagy vaníliás tejszínhabbal lesz igazán tökéletes ez a fogás, aminek a tésztáját akár előző nap is elkészítheted, ha spórolnál a reggelivel töltött idővel.

január20., 06:04

Áradjon a narancsos torma – nálunk ezúttal a lazacwellingtont dobta fel

Idei kedvencünk a narancshéjjal ízesített torma, naná, hogy kipróbáltuk ebben a gyors lazacwellingtonban is. Egy nagy vagy több kisebb adagot is készíthetsz belőle, ami mellett egy kevés spárga és narancshéjjal és sütőtökpürével ízesített besamel lesz a tökéletes köret.

2020. december17., 06:04

Tipp a legocsmányabb őszi estékre: tészta lazaccal, bazsalikommal és kapribogyóval

Ha egy unalmas szerda estét dobnál fel egy olyan fogással, amitől egy elegáns étteremben érezhetitek magatokat, válaszd ezt a lazacos tésztát, dobd fel néhány levél friss bazsalikommal, és ha szereted, bonts mellé egy üveg fehérbort.

2020. október25., 06:04

Ma csak egy személyre főzöl? Ezt a szicíliai lazacot érdemes összedobnod

Pillanatok alatt kész, egy főre sem nehéz összedobni, és tökéletes akkor, ha úgy döntöttél, hogy az egyedül elköltött vacsorának is megadod a módját. Ha marad valamennyi hal a hűtőben, másnap egy egzotikus, kókusztejes levesben tökéletes helye lesz.

2020. szeptember10., 06:04

Ezt az elegáns lazacos burgonyalevest egy kevés reszelt narancshéjjal tettük izgalmassá

Ha nem tudsz főzni, akkor is nyugodtan belekezdhetsz ebbe a levesbe, ami különleges neve ellenére egy pofonegyszerűen összedobható finomság. A narancstól izgalmas, a lazaccal nem hétköznapi leves lesz a végeredmény.

2020. november20., 06:24

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.