Ismered a sült hagymával készített alpesi sajtos tésztát?

Ez a burgonyás, alpesi sajtos tésztaétel egy nagy adag édeskés sült hagymával a tetején lesz az igazi. Klassz kis „véletlenül vega” fogás, amihez a legjobb, ha egy igazán érett alpesi sajtot választasz.

Nem csak nekünk van krumplis tésztánk: az Älplermagronen (más néven Älplermakkaronen) a svájci Alpokból származó étel, aminek összetevői a tészta, burgonya, tej, tejszín, sajt és sült hagyma. Állítólag az olaszok vitték Svájcba ezt a fogást, legalábbis az elődjét, ami úgy született meg, hogy rájöttek: tésztájuk az olcsó helyi krumplival és finom sajtokkal lesz igazán tartalmas, így egy tálban jól összesütöttek minden hozzávalót.

Tartalmas vegetáriánus fogás.
Tartalmas vegetáriánus fogás.Fotó: Rafael_Wiedenmeier

Hozzávalók 4 személyre:

  • 30 deka rövid makaróni tészta
  • 40 deka burgonya
  • 20 deka alpesi sajt
  • 1.5 deci tej
  • 1 deci tejszín
  • só és bors ízlés szerint
  • 3 nagyobb fej vöröshagyma
  • 2 evőkanál étolaj
Recept idők

Elkészítés:

Hámozd meg a burgonyát, vágd apró daraokra, és főzd sós vízben 8-10 percen át, majd dobd mellé a tésztát is.

Közben a felkarikázott hagymát süsd aranybarnára egy kevés olajon egy kis sóval és borssal. 

Melegítsd össze a tejet a tejszínnel, olvaszd fel benne a sajt hármnegyedét, és kivajazott jénaiban rétegezd a burgonyás tésztával a sajtos keveréket. Tedd a tetejére a maradék sajtot, hagyd pirulni a sütőben 5-10 percen át, majd ha elkészült, halmozd a tetejére a hagymát, és már tálalhatod is. 

 

7 hiba, amibe belefuthatsz a tésztafőzésnél
7 hiba, amibe belefuthatsz a tésztafőzésnél

Olajat teszel a főzővízbe? Ráöntöd a szószt a tésztára? Tudsz te ennél jobbat is!

Tovább »

Még több recept

Lila káposztával, céklával és körtével készül az egyik legfinomabb téli saláta

Sertés- és marhasült mellett is remek ez friss és egészséges köret. Csak arra kell vigyáznod, hogy a húsokat már ne fűszerezd túl, elég lesz ízesítőnek egy kevés só és frissen őrölt fekete bors.

január22., 06:04

Egyszerű csirketagine – barackkal és zöldfűszerekkel a legfinomabb

Nem muszáj a speciális főzőedényt beszerezned ehhez a klassz raguhoz, egyszerű és gyors változata akár egy hagyományos lábasban is elkészül. Nem is kell mellé más, csak egy nagy adag friss zöldfűszerekkel felpimpelt párolt rizs.

január21., 06:04

Köretként és reggelire is szuper a kuszkusz naranccsal és mézzel

Nem muszáj kizárólag sós köreteket készítened kuszkusszal, simán lehet belőle klassz reggeli vagy izgalmas, édeskés köret. Naranccsal és mézzel húsok mellett és gyors reggeliként is tökéletes.

január27., 06:04

Körte-datolya saláta dióval – akár egy szelet grillezett hússal is remek

Egy nagyobb körte is elég két adaghoz ebből a salátából, amihez az ünnepekről megmaradt datolya is remekül illik. Vörös és fehér húsok kísérőjeként is remek, édeskés köret lesz a végeredmény – nálunk kacsa mellett a legnagyobb kedvenc.

január23., 06:04

Pimp my krumplis tészta: grenadírmars kolbászkarikákkal, füstölt paprikával és snidlinggel

Ugye milyen régen ettél utoljára krumplis tésztát? Pedig hatalmas retróság, amihez nagy konyhai szakértelem sem kell.

2020. február20., 11:24

Ropogós káposzta-garnéla saláta – könnyű vacsora ázsiai hangulatban

Ha te sem rajongsz az unalmas salátákért, dobd fel az egyik legegészségesebb fogást ázsiai fűszerekkel és néhány különleges alapanyaggal. Sokkal finomabb és izgalmasabb minden hozzávaló ebben az édes-csípős hangulatban.

január23., 06:04

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.