Kedvencünk vega változatban: kínai szezámmagos falatok szejtánból, mézes-csilis káposztasalátával

Ebben a húsmentes változatban ugyanolyan finom ez a kínai fogás, mintha egyenesen az étteremből érkezett volna. Ha haladó vagy a konyhában, a szejtánt te magad is egyszerűen összedobhatod otthon, ha pedig épp van belőle, csak vágd kockákra és bundázd be – mutatjuk a leggyorsabb receptet!

Az otthon készült szejtánhoz a sikért és egy evőkanál lisztet egy nagyobb keverőtálban dolgozd össze hideg vízzel, sóval és bármilyen fűszerrel, füstös vagy hagyományos ízesítővel. Az így kapott masszát formázd henger alakúra, és egy nagyobb lábosban, forró, sós vízben úgy 45 perc alatt főzd puhára. 10 deka sikérenként úgy 1 deci vízzel számolj – a lényeg, hogy a végeredmény egy ruganyos tésztává összeállt massza legyen. 

Már csak a saláta hiányzik mellőle.
Már csak a saláta hiányzik mellőle.rez-art

Hozzávalók 2 személyre:

A szezámmagos falatokhoz

  • 3 nagy evőkanál pirított szezámmag
  • 30 deka felkockázott szejtán
  • ízlés szerint só, bors, gyömbér, szegfűszeg
  • 9 nagy evőkanál liszt
  • 1 csésze ketchup
  • 1 nagy evőkanál méz
  • 1 evőkanál olaj (és a sütéshez)
  • 0.5 zacskó sütőpor
  • 2 darab tojás
  • 1.5 deci víz

A káposztasalátához

  • 40 deka lereszelt káposzta
  • 3 evőkanál méz
  • ízlés szerint bors, csilipor, só
  • 3 evőkanál fehérborecet
  • 3 deci víz
Recept idők

Elkészítés:

A bundához a lisztet, a tojást, a sót, az étolajat és a sütőport keverd össze annyi vízzel, hogy sűrű tésztát kapj. Mártsd bele a felkockázott szejtándarabokat, majd bő olajban süsd aranybarnára.

A mézet keverd el a fűszerekkel és a ketchuppal, sózd meg, majd forgasd bele az elkészült falatokat. Ezek után szórd meg szezámmaggal. 

A káposztasalátához csak annyi dolgod lesz, hogy a lereszelt káposztát besózod, majd amíg áll egy kicsit a sóban, elkészíted az ecetes, csilis és mézes öntetet úgy, hogy alaposan összekevered a hozzávalókat. Kóstold meg, és ha kellőképpen fűszeres a lé, öntsd a salátára, majd ha teheted, tedd a hűtőbe, és hagyd benne állni néhány órán át. 

kapcsolódó A
A "leghúsosabb" vegán kaja - vörösboros görög pörkölt

Ez a szuperszaftos ragu karamellizált hagymával a görögök válasza a franciák "bœuf bourguignon"-jára. Steiner Kristófé pedig ez a vegán változat.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Gyors vacsoratipp: spenótos-füstölt sajtos melegszendvics baconkockákkal

A sajtos, baconös alap remek minden zöldség mellett, így bátran pakold meg a szendvics tetejét, uborkával, csírákkal, zellerrel, vagy bármelyik más kedvenceddel. Egyedül arra kell figyelned, hogy a zöldségekkel már ne melegítsd, épp az olvadt sajt, forró bacon és a ropogós, hideg falatok kontrasztja a legfinomabb benne.

október21., 09:24

Isteni minimálfogás: tojásos, morzsás karfiol tejföllel és füstölt sajttal

Nem elég, hogy vega és egészséges, de karfiol és tojás van benne, amik mind garantálják, hogy ez a fogás nem nagyon hintáztatja majd a vércukorszinted.

2020. január7., 11:20

Spórolj a kalóriákkal, a gomba segíteni fog: barna sörös-gombás pásztorpite édesburgonyával

Még a legdurvább, leghizlalóbb gombaféle 10 dekájában is csak 40 kalória van, de ha a csiperkét választod ehhez a fogáshoz, akkor akár 22-ből is megúszhatod.

2020. január8., 12:04

Darált húsos tészta brokkolival és mandulával

Ha nálad is akad éppen annyi darált hús, amiből már nem lenne két teljes adag ragu, dobd fel egy nagy adag, egészséges, párolt brokkolival! Nemcsak vitaminokban, de ízekben is sokkal gazdagabb lesz a végeredmény.

október23., 09:24

Muffin matchával és fehér csokival: isteni édesség japán hangulatban

Ha szereted az izgalmas ízeket, szokatlan ízkombinációkat és a zöldtea-por gyönyörű zöld színét, dobd össze ezt a különleges muffint. Naná, hogy egy nagy pohár matcha latte lesz a tökéletes ital mellette.

október21., 11:24

Heti tunkolós: tejszínes marharagu jó sok fűszerrel és olvadt sajttal

Pofonegyszerű és isteni ragu készült a boszorkánykonyhánkban, amit frissen kifőtt tészta tetején, tortillalapokba töltve, de még egy remek sloppy joe burgerben is bevethetsz. Ha marad belőle, kisebb, jól zárható zsacskókban vagy dobozokban akár le is fagyaszthatod, mert kiolvadás után sem lesz semmi baja. Ha pedig csak egy nagy kalácsszelettel tunkolod ki a tányérból, úgy is remek fogás lesz belőle.

október20., 09:24

Mustra