Kedvencünk vega változatban: kínai szezámmagos falatok szejtánból, mézes-csilis káposztasalátával

Ebben a húsmentes változatban ugyanolyan finom ez a kínai fogás, mintha egyenesen az étteremből érkezett volna. Ha haladó vagy a konyhában, a szejtánt te magad is egyszerűen összedobhatod otthon, ha pedig épp van belőle, csak vágd kockákra és bundázd be – mutatjuk a leggyorsabb receptet!

Az otthon készült szejtánhoz a sikért és egy evőkanál lisztet egy nagyobb keverőtálban dolgozd össze hideg vízzel, sóval és bármilyen fűszerrel, füstös vagy hagyományos ízesítővel. Az így kapott masszát formázd henger alakúra, és egy nagyobb lábosban, forró, sós vízben úgy 45 perc alatt főzd puhára. 10 deka sikérenként úgy 1 deci vízzel számolj – a lényeg, hogy a végeredmény egy ruganyos tésztává összeállt massza legyen. 

Már csak a saláta hiányzik mellőle.
Már csak a saláta hiányzik mellőle.Fotó: rez-art

Hozzávalók 2 személyre:

A szezámmagos falatokhoz

  • 3 nagy evőkanál pirított szezámmag
  • 30 deka felkockázott szejtán
  • ízlés szerint só, bors, gyömbér, szegfűszeg
  • 9 nagy evőkanál liszt
  • 1 csésze ketchup
  • 1 nagy evőkanál méz
  • 1 evőkanál olaj (és a sütéshez)
  • 0.5 zacskó sütőpor
  • 2 darab tojás
  • 1.5 deci víz

A káposztasalátához

  • 40 deka lereszelt káposzta
  • 3 evőkanál méz
  • ízlés szerint bors, csilipor, só
  • 3 evőkanál fehérborecet
  • 3 deci víz
Recept idők

Elkészítés:

A bundához a lisztet, a tojást, a sót, az étolajat és a sütőport keverd össze annyi vízzel, hogy sűrű tésztát kapj. Mártsd bele a felkockázott szejtándarabokat, majd bő olajban süsd aranybarnára.

A mézet keverd el a fűszerekkel és a ketchuppal, sózd meg, majd forgasd bele az elkészült falatokat. Ezek után szórd meg szezámmaggal. 

A káposztasalátához csak annyi dolgod lesz, hogy a lereszelt káposztát besózod, majd amíg áll egy kicsit a sóban, elkészíted az ecetes, csilis és mézes öntetet úgy, hogy alaposan összekevered a hozzávalókat. Kóstold meg, és ha kellőképpen fűszeres a lé, öntsd a salátára, majd ha teheted, tedd a hűtőbe, és hagyd benne állni néhány órán át. 

A
A "leghúsosabb" vegán kaja - vörösboros görög pörkölt

Ez a szuperszaftos ragu karamellizált hagymával a görögök válasza a franciák "bœuf bourguignon"-jára. Steiner Kristófé pedig ez a vegán változat.

Tovább »

Még több recept

Brokkolileves parmezáncsipsszel

Parmezáncsipsszel, sült fokhagymával, de akár napon szárított sonkával a tetején is készülhet ez a gyors fogás, ami a diétádba is remekül beilleszthető.

június16., 10:44

Tökéletes egy szelet pirítóson is: aszalt paradicsomos-fokhagymás szendvicskrém hús nélkül

Állítólag fontos, hogy naponta együnk olajos magvakat, de talán ez is megunható, ha nem okoskodunk egy kicsit az ízekkel, állagokkal. Ennek megoldására tökéletes ez a tökmagos mártogatós, amiben még hús sincs, így klassz vega kenyérfeltét lehet egy gyors vacsorához vagy akár reggelire.

2020. március15., 06:00

Cukkinis tészta

Ha a tészta egy részét cukkinitésztára cseréled, a fogás még mindig nagyon finom marad, de kalóriákból jóval kevesebb lesz majd a vacsorádban.

június14., 12:52

Vegán paella

Ez a fogás éppen elég tartalmas ahhoz, hogy bevesd ebédre vagy vacsorára, de arra is alkalmas, hogy ha húsevőket is vendégül látsz, felcsíkozott csirkemellel is remek fogás készülhessen belőle.

június11., 10:24

Isteni minimálfogás: tojásos, morzsás karfiol tejföllel és füstölt sajttal

Nem elég, hogy vega és egészséges, de karfiol és tojás van benne, amik mind garantálják, hogy ez a fogás nem nagyon hintáztatja majd a vércukorszinted.

2020. január7., 11:20

Spórolj a kalóriákkal, a gomba segíteni fog: barna sörös-gombás pásztorpite édesburgonyával

Még a legdurvább, leghizlalóbb gombaféle 10 dekájában is csak 40 kalória van, de ha a csiperkét választod ehhez a fogáshoz, akkor akár 22-ből is megúszhatod.

2020. január8., 12:04

Mustra