Így készül a nagymama tökéletes almás lepénye

Ha van otthon egy adag alma, semmi akadálya annak, hogy elkészüljön ez a jó puha, fahéjas-almás lepény, amit egy-egy gazdagabb leves után főételként is bevethetsz. Desszertként, másnap reggelire és a vendégeknek is remek, és még a munkatársaknak is jut belőle.

Az egész sütiben az alma reszelése lesz a legnagyobb kihívás, aztán pedig hogy megvárd, amíg langyosra hűl, mert akkor a legfinomabb. Készíts mellé egy jó teát, és kezdődhet a Ki bírja megállni, hogy ne egye meg az egész tepsivel? – játék. 

Tortaformában is készülhet.
Tortaformában is készülhet.Fotó: Aleaimage

Hozzávalók:

  • 50 deka liszt
  • 2 deci tejföl (vagy annyi, hogy a tészta összeálljon)
  • 25 deka vaj (vagy margarin)
  • 1 darab tojás
  • 1 zacskó sütőpor
  • 1 csapott mokkáskanál
  • 1 kiló lereszelt vagy apróra vágott alma
  • 10 deka cukor a tésztához
  • 1 evőkanál fahéj
  • 1 zacskó vaníliás cukor
  • 1 marék búzadara
  • 20 deka cukor az almához
  • 1 tojássárgája (a tészta megkenéséhez)
Recept idők

Elkészítés:

Keverd el jól egymással a tészta száraz hozzávalóit, majd morzsold bele a puha margarint vagy vajat. Mehet bele a tojás és annyit tejföl, amennyitől összeáll. Ha ezzel megvagy, tedd félre a tésztát. 

Közben reszeld le az almát, keverd el a cukorral és úgy egy evőkanál fahéjjal. 

Felezd el a tésztát, nyújtsd tepsiméretűre. Az egyik mehet a tepsi (vagy akár tortaforma) aljába, ott szórd meg búzadarával, és egyengesd el rajta az almás tölteléket. Ezután tedd a tetejére a másik adag tésztát, kicsit szurkáld meg és kend meg tojássárgájával. 180 fokon úgy 35 perc kell neki. 

14 kedvenc almás süteményünk
14 kedvenc almás süteményünk

A generációk óta tökéletesített klasszik pitétől a francia fordított almatortán át az ötperces mikrósig. Tuti sütireceptek almából.

Tovább »

Még több recept

A székelykáposzta expressz változatát összedobni egyszerűbb, mint gondolnád

Ha betáraztál savanyú káposztából, és azzal erősítenéd immunrendszered, akár egy adag maradék pörkölttel is készíthetsz belőle klassz ebédet. Így nem lesz unalmas sem a ragu, ha épp egy nagyobb adagot főztél belőle.

április1., 06:04

Vacsorára nem is kell finomabb: húsos raguval töltött batyuk egyszerűen

Nálunk egy kevés sajtkrém és snidling is került a húsos ragu mellé, így lett belőle töltelék a leveles tésztából készült batyuk közepén és ezzel együtt egy klassz, többszemélyes vacsora a miniadag maradék pörkölt helyett.

április1., 06:04

Ha már csak egy kevés húsos ragu maradt otthon, készüljön belőle rakott káposzta jó sok tejföllel

A tejföl rengeteg magyar ételt képes új szintre emelni a túrógombóctól a csőben sült, rétegezett ételekig, miért lenne kivétel ez a maradék húsos raguval és rizzsel készült rakott káposzta?

április1., 06:04

Tejszelet gluténmentesen, tejmentesen, cukormentesen: mindenki álma

Ezzel a pofonegyszerű és zseniális recepttel most valóra válhat minden diétázó és egészségtudatos álma. Kakaós piskótás, tejízű krémes szelet gluténmentesen, cukormentesen, tejmentesen, sőt, nagyon alacsony szénhidráttartalommal.

március31., 06:00

Korianderes, sütőben sült brokkoli

Ínycsiklandó fogás egyenesen a sütőből. Sült brokkoli glutén-, tej- és tojásmentesen.

március31., 06:00

Sült cukkinihasábok – gluténmentes, egészséges alternatíva

Ínycsiklandó megoldás sült krumpli helyett egészséges, gluténmentes főételnek, köretnek, snacknek.

március30., 06:00

Mustra