Így készül a nagymama tökéletes almás lepénye

Ha van otthon egy adag alma, semmi akadálya annak, hogy elkészüljön ez a jó puha, fahéjas-almás lepény, amit egy-egy gazdagabb leves után főételként is bevethetsz. Desszertként, másnap reggelire és a vendégeknek is remek, és még a munkatársaknak is jut belőle.

Az egész sütiben az alma reszelése lesz a legnagyobb kihívás, aztán pedig hogy megvárd, amíg langyosra hűl, mert akkor a legfinomabb. Készíts mellé egy jó teát, és kezdődhet a Ki bírja megállni, hogy ne egye meg az egész tepsivel? – játék. 

Tortaformában is készülhet.
Tortaformában is készülhet.Fotó: Aleaimage

Hozzávalók:

  • 50 deka liszt
  • 2 deci tejföl (vagy annyi, hogy a tészta összeálljon)
  • 25 deka vaj (vagy margarin)
  • 1 darab tojás
  • 1 zacskó sütőpor
  • 1 csapott mokkáskanál
  • 1 kiló lereszelt vagy apróra vágott alma
  • 10 deka cukor a tésztához
  • 1 evőkanál fahéj
  • 1 zacskó vaníliás cukor
  • 1 marék búzadara
  • 20 deka cukor az almához
  • 1 tojássárgája (a tészta megkenéséhez)
Recept idők

Elkészítés:

Keverd el jól egymással a tészta száraz hozzávalóit, majd morzsold bele a puha margarint vagy vajat. Mehet bele a tojás és annyit tejföl, amennyitől összeáll. Ha ezzel megvagy, tedd félre a tésztát. 

Közben reszeld le az almát, keverd el a cukorral és úgy egy evőkanál fahéjjal. 

Felezd el a tésztát, nyújtsd tepsiméretűre. Az egyik mehet a tepsi (vagy akár tortaforma) aljába, ott szórd meg búzadarával, és egyengesd el rajta az almás tölteléket. Ezután tedd a tetejére a másik adag tésztát, kicsit szurkáld meg és kend meg tojássárgájával. 180 fokon úgy 35 perc kell neki. 

14 kedvenc almás süteményünk
14 kedvenc almás süteményünk

A generációk óta tökéletesített klasszik pitétől a francia fordított almatortán át az ötperces mikrósig. Tuti sütireceptek almából.

Tovább »

Még több recept

Van otthon egy nagy adag alma? Készíts belőle pitetölteléket!

Ha sikerült valahonnan egy nagyobb adag almát szerezned, vagy éppen van egy almafád, érdemes elgondolkodnod azon, mi a legjobb módja a gyümölcsök tartósításának. Ha szereted a pitét, érdemes tartósítanod a tölteléket, ami ezek után nemcsak süteményekben, de zabpehely tetején és klassz, téli turmixokban is finom.

november19., 06:24

Mangós avokádó-pohárkrém – ha ünnepekkor is valami egészségeset ennél

Ha igyekszel növényi alapú, egészséges fogásokat készíteni, akkor azt javasoljuk: az ünnepekkor se mondj le erről a hasznos vállalásról. Helyette készítsd a desszertet vaníliás avokádóalappal és tálald friss avokádóraguval ezt a különlegességet.

december2., 06:24

Ez a mandulás-parmezános sajtkrém zöldségek és kekszfalatok mellé is jól illik

Izgalmas vendégváró, ami egy pirítós mellett szuper reggelire is. Már néhány zöldségfalat és egy karamellás tej kell a tökéletes napindításhoz.

december4., 06:08

Ha egy gyors desszertet készítenél ünnepekkor, dobd össze ezt a csokis pohárkrémet szarvasgombával

A szarvasgombaolaj nem fogy túl könnyen, mert csak nagyon visszafogott ízek mellett működik igazán, de ebben a csokis desszertben tökéletes helye van, főleg ünnepek környékén.

december2., 06:24

Klassz kis ünnepi előétel lehet ez a gesztenyés-vörös áfonyás tekercs

Ha egy hagyományos, hússal és baconnel készült fogást ünnepivé varázsolnál, adj hozzá egy kevés gesztenyét és vörös áfonyát, ami akár a töltelékben, akár a mellé kínált köretben is megjelenhet. Egy egyszerű rukkolasalátát is remekül feldob ez a kombináció.

december2., 06:24

Ez a jó kis mákos süti citromszósszal lesz igazán tökéletes

Készíts mellé egy sűrű, vaníliás főzött krémet, dobd fel egy kevés citromhéjjal és citromlikőrrel, így lesz a legtökéletesebb a végeredmény.

december5., 06:16

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.