A halakat és a tésztát is feldobja egy adag tejszínes kapormártás

Egy igazi klasszikus a kapormártás, amit bármilyen halhoz, de akár egy adag friss, parmezános házi tésztával is tálalhatsz. Jól megy szárnyashússal, és zöldséges rétesek tetején is tökéletes, így azzal biztos nem lesz gond, hogy elfogyjon.

Érdemes is belőle minél gyakrabban készítened valamit, a kapor ugyanis a C-vitamin mellett tartamaz A-vitamint, riboflavint, B1-, B2-, B3-, B6-, E-vitamint, valamint folsavat, pektint, kalciumot, vasat, rezet, magnéziumot, káliumot, foszfort, cinket és nagy mennyiségű rostot is. Az ókori egyiptomiak, görögök és a rómaiak is kedvelték fűszerként is, a magját pedig az emésztés feltubózására rágcsálták. 

Nagymamaváltozatban tejfölösen készítsd.
Nagymamaváltozatban tejfölösen készítsd.ManuWe

Hozzávalók 2 személyre

  • 2 csokor felaprított kapor
  • 4 deci tejszín
  • 0.5 deci fehérbor
  • 1 nagy evőkanál puha vaj
  • ízlés szerint só, bors, szerecsendió
  • 0.5 citrom leve
  • 1 mokkáskanál cukor
Recept idők

Elkészítés:

Hevítsd fel a vajad, dobd rá a felaprított kaprot, majd a citrom kivételével az összes többi hozzávalót is add hozzá. Hagyd néhány percig főni, és ha már elég sűrű, le is zárhatod a lángot. (Ha sűrűbben szeretnéd, egy csapott evőkanál víz és étkezési keményítő keverékét add hozzá.)

Ha elkészült, pár csepp citromlével dobhatod fel. A húsok, halak mellett gombás ételekhez, tésztán, és akár juhtúrós, spenótos töltött palacsinta mellett is finom. 

Nagymamaváltozatban tejfölös alappal és egy kicsit több cukorral készítsd. 

Az igazi békebeli kapros-túrós lepény Az igazi békebeli kapros-túrós lepény

Vannak generációról generációra öröklődő receptek. Ezt anyám tanulta a nagymamájától, majd leánykori, kézzel írt recepteskönyvében örököltem meg én.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

A kapros rakott burgonya nálunk jó sok tejföllel és mozzarellával készült

Ha még különlegesebbé tennéd, hideg füstöltlazac-szeletekkel tálald.

2020. július2., 06:04

Te hogy készíted a palóclevest? Mi ilyenkor is bográcsban, nagymamánk receptje szerint

Ha egy jó adag magyaros fogást ennél, ez a remek leves szinte magától elkészül a bográcsban. Nem is kell mellé semmi más, csak néhány túrós palacsinta, és esetleg még egypár lekváros.

2022. február19., 12:56

Mutatjuk a legújabb kedvenced: csirkés wrap mogyorószósszal

Annyira finom és olyan egyszerű ez a fogás, hogy legszívesebben egész nap ezt falnánk!

2022. február12., 06:24

Heti retró kedvencünk: krumplileves füstölt kolbásszal

Imádjuk, mert nemcsak finom, de olyan fogás is, ami mellett nem kell ott állnunk, csak hagyni, hogy kis lángon megfőzze magát ez a finomság. Jó köményes, házi rozskenyérrel szeretjük a legjobban.

2022. február22., 10:08

Íme az egyik legfinomabb téli saláta: ananászos-mogyorós csirkesaláta

Ha valami különlegeset ennél, ami ráadásul nagyon finom is, ezt az isteni fogást próbáld ki!

2022. február21., 10:08

Teljes kiőrlésű pizzatészta – a kedvenced egészségesebb változatban

Pakold meg szalámival és mozzarellával, süsd a legmagasabb fokozaton maximum 10 percig, és ha elkészült, szórd meg alaposan bazsalikomlevelekkel.

2022. február18., 10:08

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek