Érdemes is belőle minél gyakrabban készítened valamit, a kapor ugyanis a C-vitamin mellett tartamaz A-vitamint, riboflavint, B1-, B2-, B3-, B6-, E-vitamint, valamint folsavat, pektint, kalciumot, vasat, rezet, magnéziumot, káliumot, foszfort, cinket és nagy mennyiségű rostot is. Az ókori egyiptomiak, görögök és a rómaiak is kedvelték fűszerként is, a magját pedig az emésztés feltubózására rágcsálták.
Hozzávalók 2 személyre
- 2 csokor felaprított kapor
- 4 deci tejszín
- 0.5 deci fehérbor
- 1 nagy evőkanál puha vaj
- ízlés szerint só, bors, szerecsendió
- 0.5 citrom leve
- 1 mokkáskanál cukor
Elkészítés:
Hevítsd fel a vajad, dobd rá a felaprított kaprot, majd a citrom kivételével az összes többi hozzávalót is add hozzá. Hagyd néhány percig főni, és ha már elég sűrű, le is zárhatod a lángot. (Ha sűrűbben szeretnéd, egy csapott evőkanál víz és étkezési keményítő keverékét add hozzá.)
Ha elkészült, pár csepp citromlével dobhatod fel. A húsok, halak mellett gombás ételekhez, tésztán, és akár juhtúrós, spenótos töltött palacsinta mellett is finom.
Nagymamaváltozatban tejfölös alappal és egy kicsit több cukorral készítsd.
Vannak generációról generációra öröklődő receptek. Ezt anyám tanulta a nagymamájától, majd leánykori, kézzel írt recepteskönyvében örököltem meg én.
Tovább olvasom