A sertés alsó lábszára a legfinomabb talán egyben sütve, de megfőzve további fogások hozzávalója is lehet, és pörköltalapnak is remek. Legismertebb formájában „pékné módra” készül, de a csülköt grillezni is lehet, emellett kemencében, sörben sütve is remekül elkészíthető. A főtt, füstölt csülök hidegen is fogyasztható, például egy kevés tormával és friss kenyérrel.
A legtöbb recept szerint a csülköt sós, borsos, hagymás, fokhagymás, babérleveles vízben érdemes előfőzni, úgy 2-3 óra alatt. Megoldás lehet az is, hogy egy lábasban előpirítjuk minden részét, majd lefedve jól megpároljuk, de akár befűszerezve, egy kevés sörrel sütőzacskóban is készítheted. Ha megfőzöd, akár előző nap is előkészítheted, így másnap már maximum egy óra is elég lesz neki a sütőben.
A lényeg, hogy a hús mindenekelőtt alaposan megpuhuljon, ezek után jön a trükk: el kell kezdeni a bőrét locsolgatni, és magas hőfokon, már nem lefedve sütni. Lehet a bőrt barna sörrel locsolni, de a kisülő zsiradék vagy a kettő együtt is tökéletes eredményt hoz. Locsolgasd 10-15 percenként. Amikor pirosra, ropogósra sült, akkor van kész.