Így lesz ropogós a csülök bőre

Csülköt enni a legjobb étteremben, ahol mások szívnak azzal, hogy a hús omlós, kellően fűszeres, a bőre pedig ropogós legyen. Na de mi van akkor, ha mégis otthon készítenél belőle egy tökéletes adagot? A titok a türelem, és az elkészítésbe fektetett munka.

A sertés alsó lábszára a legfinomabb talán egyben sütve, de megfőzve további fogások hozzávalója is lehet, és pörköltalapnak is remek. Legismertebb formájában „pékné módra” készül, de a csülköt grillezni is lehet, emellett kemencében, sörben sütve is remekül elkészíthető. A főtt, füstölt csülök hidegen is fogyasztható, például egy kevés tormával és friss kenyérrel.

 

A legtöbb recept szerint a csülköt sós, borsos, hagymás, fokhagymás, babérleveles vízben érdemes előfőzni, úgy 2-3 óra alatt. Megoldás lehet az is, hogy egy lábasban előpirítjuk minden részét, majd lefedve jól megpároljuk, de akár befűszerezve, egy kevés sörrel sütőzacskóban is készítheted. Ha megfőzöd, akár előző nap is előkészítheted, így másnap már maximum egy óra is elég lesz neki a sütőben.

Próbáld ki a különlegesebb recepteket is!
Próbáld ki a különlegesebb recepteket is!Keun Hyung Tae / Getty Images Hungary

A lényeg, hogy a hús mindenekelőtt alaposan megpuhuljon, ezek után jön a trükk: el kell kezdeni a bőrét locsolgatni, és magas hőfokon, már nem lefedve sütni. Lehet a bőrt barna sörrel locsolni, de a kisülő zsiradék vagy a kettő együtt is tökéletes eredményt hoz. Locsolgasd 10-15 percenként. Amikor pirosra, ropogósra sült, akkor van kész.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek