Így száműzd a cukrot örökre az étrendedből

Nem sok jót hallani a cukorról: tanulmányok szinte végeláthatatlan sora részletezi, miért kellene most már tényleg teljesen leszoknunk róla, és felcserélni lassú felszívódású, egészséges szénhidrátokra. Na, köszi szépen – mondjuk erre mi, akiknek hirtelen eszébe jut a somlói, a palacsinta és még úgy 100 másik édesség, amikről ezennel le kéne mondani, vagy neki kellene látni diabetikusan elkészíteni. A cukordetox talán nem könnyű, de van egy-két módja annak, hogy az egész ne legyen annyira fájdalmas.

Egy 2014-ben közzétett tanulmány szerint a hozzáadott cukor túlzott fogyasztása a szív- és érrendszeri betegségek egyik legfőbb okozója. Nem is csoda, hogy egyre gyakoribbak ezek a betegségek: a szerzők azt írják, hogy egy felnőtt férfi naponta átlagosan 24 teáskanál hozzáadott cukrot vesz magához valamilyen formában. És ez még nem minden: a túlzott cukorfogyasztás a kettes típusú cukorbetegség egyik előidézője is lehet, és már arról is születtek tanulmányok, hogy a sejtek öregedésében is szerepe van, mint ahogy egyes rákos betegségek is nagyobb eséllyel alakulnak ki a cukros ételek rajongói között. 

Végül is nem is olyan nehéz az egész, csak nem kell a kávéba cukrot tenni, és le kell mondani a sütiről... nos, hát nem egészen. A ketchup, a vajkrém, a levespor, a kenyér, a pácolt húsok, a salátaöntetek és minden, kicsit is édes hozzávaló tartalmaz rejtett cukrokat.

A CNN oldalán Brooke Alpert dietetikus ad tippeket arra, hogyan érjük el, hogy a cukorról való leszokás a lehető legsimábban menjen. 

A cukortól az ember kövér, csúnya és öreg lesz

– kezdi a szakember kicsit kíméletlenül, de talán hatékonyan. Szerinte nem vesszük észre, hogy a látszólag egészséges ételek is tele vannak cukorral, így aztán alapvetően egész nap, reggeltől estig cukrot eszünk.

Robert Lustig, a Kaliforniai Egyetem professzora szerint az Egyesült Államok lakosságának körülbelül 10 százaléka valódi cukorfüggő. Sőt, a kutatások azt sugallják, hogy a cukor olyan jutalomérzetet vált ki az emberből, ami hasonló az addiktív gyógyszerek által kiváltott érzéshez – azaz valószínűleg a leszokás sem olyan egyszerű. 

Leszokás, első 3 nap

Amikor dietetikusok úgy próbáltak leszoktatni embereket a cukorról, hogy korlátozták a fogyasztásukat, de kis adagban engedték, hogy fogyasszanak, az nem volt hatékony, éppúgy, ahogy egy alkoholistának is hiába mondja az ember, hogy csak két sört igyon. Ehelyett jobban működnek 

a tartalmas, lassú felszívódású ételek: egy idő után az ember jobban érzi majd a gyümölcsök, zöldségek természetes, édes ízét.

A táplálkozási szakember pulykahúst javasol, és az első három napban még gyümölcsöket és keményítőtartalmú zöldségeket sem ajánl, sőt szerinte az első napokban kerüljük a tejtermékeket és az alkoholt is, helyette könnyű zöldségeket, fehérjét és egészséges zsírokat vegyünk magunkhoz. 

A reggeli lehet 3 tojás, bármilyen módon elkészítve, az ebéd egy adag baromfi, hal vagy tofu legyen friss salátával, a vacsora pedig az ebéd kiadósabb változata. Friss saláta helyett párolt zöldségek, például brokkoli, kelkáposzta vagy spenót is fogyasztható. A nassolást olajos magvakkal, paprikával oldhatjuk meg, inni pedig vizet és édesítés nélküli teát vagy kávét válasszunk. 

Bár nem járulnak hozzá a napi kalóriamennyiséghez, a mesterséges édesítőszerek szintén nem engedélyezettek, mert a szakember szerint túl édesek ahhoz, hogy meg tudjunk szabadulni velük az édes ízek iránt érzett rajongásunktól.  

Hogyan tovább az első 3 nap után?

A negyedik napra egy almának szinte cukorkaíze van. A hagyma édes! A mandula édes! Az ember egyszerűen újra felfedezi a természetes cukrokat – állítja a dietetikus, hozzátéve, hogy a negyedik naptól kezdve mindennap hozzáadhatunk a napi menühöz egy almát és valamilyen tejterméket. Utóbbi lehet joghurt vagy sajt, de természetesen cukormentesnek.

Később hozzáadhatunk a napi fogások sorához magasabb cukortartalmú zöldségeket is, például sárgarépát és borsót, sőt már az első hét vége felé engedélyezett 3 pohár vörösbor.

A második héten bevezethetjük az antioxidánsokban gazdag bogyókat és további egy tejterméket. Ekkor már jöhetnek a keményítőtartalmú zöldségek is, például a jamgyökér vagy a sütőtök.

Ezt reméljük, valaki másnak viszi.
Ezt reméljük, valaki másnak viszi.MStudioImages / Getty Images Hungary

A harmadik héten hozzáadhatjuk azokat a lassú felszívódású szénhidrátokat, mint az árpa, a quinoa és a zabliszt, és még néhány további gyümölcsöt, beleértve a szőlőt is. Itt már egy kis adag étcsokoládét is belecsempészhetünk az étrendbe. 

A negyedik hét az a szakasz, amikor napi két alkalommal ehetünk már keményítőt és más szénhidrátokat is, akár kenyeret és rizst vagy magas rosttartalmú kekszeket. A borból is megengedett heti 5 pohár, és a szakember szerint, mivel ekkorra már megszűnt a rendszeres cukorfogyasztás, akár egy-két cukros jutalmat is engedélyezhetünk magunknak hetente. 

Mivel az addiktív viselkedés, a mindennapos cukorfogyasztás eddigre megszűnt, ha egyszer-kétszer eszünk egy fagyit, azzal sincs gond

– mondja Brooke Alpert kiemelve, hogy a 31 nap eltelte után bármilyen gyümölcsöt korlátlanul ehetünk.

A módszert a szakemberek tesztelték is: az egy hónapos időszak alatt a diétát betartók 2-10 kilót vesztettek. A résztvevők arról is beszámoltak, hogy tisztább lett a bőrük és kevesebb sötét karika volt a szemük környékén, sőt a 31 napos időszak végére energikusabbnak érezték magukat és kevésbé ingadozott a hangulatuk.

Oszd meg másokkal is!
Mustra