Kardamomos-vaníliás, dióval sült birsszeletek – egészséges vegán édesség, amit kezdőként is bevállalhatsz

Ha rövidebb időt töltenél a konyhában, akár almával is elkészítheted ezt a keleti hangulatú fogást, ami egy új szintre emeli a nagyon is egészséges és klasszikus nagymamadesszertet. Ha felnőtteknek készül, a töltelékben egy adag konyak vagy brandy is elfér.

Nem lesz rövid az elkészítési ideje ennek a desszertnek, de nagyon is megéri. Ha már sütsz egy adagot, tervezd úgy a hetet, hogy több birs süljön egyszerre, így lehet belőle köret egy-egy adag hús mellett, vagy akár szegfűszeges csicseriborsóval tálalt krémleves is.

Mehetnek bele a kedvenc aszalványaid is.
Mehetnek bele a kedvenc aszalványaid is.peredniankina

Hozzávalók 2 személyre:

  • 2 darab félbevágott birs
  • 1 közepes csésze durvára tört dió, mandula
  • 4 darab apróra vágott aszalt barack
  • 4 evőkanál méz vagy agávészirup
  • 1 mokkáskanál
  • 2 cl konyak
  • ízlés szerint fahéj, vaníliakivonat, kardamom
Recept idők

Elkészítés:

Süsd mérettől függően 1-1,5 órán át alufóliában vagy jénaiban a kicsumázott gyümölcsöket, majd kanalazd rá a tölteléket, és azzal is adj neki legalább 20 percet. A sütési idő a gyümölcsök fajtájától és méretétől is függ, akkor kezdd tölteni, amikor már puhának érzed a gyümölcshúst. Amíg a birs sül, keverd el egymással az összes többi hozzávalót, és egy óra után halmozd a gyümölcsök tetejére, majd süsd készre. 

kapcsolódó A szív fűszere: kardamom
A szív fűszere: kardamom

A szív fűszere, a fűszerek királynője. Számos egészségügyi hatása mellett még a fogakat is védi, a leheletet frissíti. Az indiai konyha elképzelhetetlen nélküle. Termesztése bonyolult és kézzel szüretelik, ezért nem olcsó, de kis adagban megéri beruházni.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Gyors birsalmakrémleves pármaisonka-falatokkal és dióval

Ez az isteni leves egy kicsit fanyar, egy kicsit édes és egy kicsit savanykás, ráadásul akár hétköznap vacsorára, akár az ünnepi asztalon is megállja a helyét.

január4., 06:24

Diétás recept az év eleji fogadalmad betartásához: isteni, olaszos cukkinihajók

A fogyókúrás fogások nem szükségszerűen rettenetesek, sőt! Alacsony kalóriatartalom mellett és sok zöldséggel is lehet a vacsorád isteni – bebizonyítjuk!

január8., 06:24

Ez a legfinomabb vegán fogás: sült növényi sajt grillezett csilis-mézes ananásszal

Hogyha szeretnél egy kicsit egészségesebb fogásokat enni így az ünnepek után, de nem mondanál le a legfinomabb ízekről, ezt a remek sajtos receptet készítsd el!

január14., 06:32

Vegán januárban gondolkodsz? Dobd össze ezt az ananászos-mogyoróvajas ragut, imádni fogod!

Szeretjük mi a répa–hummusz kombót is, de ha igazán profi változatban űznéd a vegánságot, ezt a remek, kicsit édes és csípős szószt tálald egy nagy adag párolt rizs tetején!

január10., 06:24

Itt a vegán január: dobj össze egy isteni, olaszos tésztasalátát!

Ha vegán fogás, akkor legyen finom és laktató, mert nem érünk rá egy óra múlva is enni – ezt valljuk mi.

január11., 06:20

Vegán január diétásan: isteni kuszkuszsaláta jó fűszeresen, aranymazsolával

Magában is laktató, de akkor is remek, ha egy nagy szelet vegán sajtot grillezel hozzá, vagy épp szejtánt rántasz ki mellé.

január12., 06:24

Mustra