Gyors és egészséges vörösbabcurry – hússal és anélkül is sikere lesz

Még egy olyan fogás, amit ha kifejezetten egészségesen készítenél, akkor elhagyható belőle a hús, ha pedig épp csalónapot tartasz, egy-két kolbászkocka, bacon vagy akár a sovány szárnyashús is jól áll neki. Ez az egyszerű ragu mindegyik változatában percek alatt elkészül.

A vörösbabban sok az antioxidáns és az ómega-3 zsírsav, mellette tele van thiaminnal, ami kutatások szerint gátolja az Alzheimer-kór kialakulását. Lassan szívódik fel, így sokáig érzed majd magad jóllakottnak tőle, 10 dekájában ráadásul csak 127 kalória van. Ez a babféle a növényi eredetű fehérjék legjobb forrásai közé tartozik.

Egy adag rizs tökéletes mellé.
Egy adag rizs tökéletes mellé.Fotó: Ravsky

Hozzávalók 2 személyre:

  • 40 deka főtt vörösbab
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 4 darab fokhagymagerezd
  • 1 kisebb doboz paradicsompüré (legalább egy deci)
  • ízlés szerint só, bors
  • 1 teáskanál garam masala fűszerkeverék (vagy római kömény, kardamom, szegfűszeg és szerecsendió)
  • 2 nagyobb darab friss meghámozott paradicsom
  • 1 csokor petrezselyem
  • 2 teáskanál vaj vagy ghee
  • 1 kisebb darab felkockázott padlizsán (elhagyható)
Recept idők

Elkészítés:

Dobd a forró zsiradékra a felaprított hagymákat és az apróra vágott padlizsánt, majd ha kis lángon puhultak 5-10 percen át, add hozzá a babot is. Keverj rajta néhányat, majd mehet hozzá a paradicsompüré, és ha az túl sűrű, akkor egy kevés alaplé vagy víz is kerüljön bele. 

Fűszerezd a keveréket, adj neki fedő alatt, kis lágon még legalább 10 percet, majd tálalás előtt add hozzá a petrezselymet és a paradicsomot. Párolt rizzsel és egy kanál hideg joghurttal a tetején tálald. 

 

India íze, avagy ahány ház, annyi curry
India íze, avagy ahány ház, annyi curry

Nem köri, hanem kari, de mindegy, hogyan ejted, a receptje sem kőbe vésett. Minden vidéken más fűszerekből áll.

Tovább »

Még több recept

Vegánok, sziasztok! Csicseriborsós curry tökkel és kókusztejjel

Fűszeres indiai ragu, amiből nem hiányzik a hús.

2019. október21., 09:24

Olasz garnélarizottó – friss zöldfűszerekkel és egy kevés lime-mal a legtökéletesebb

A rizottó akkor is finom, ha csak fehérbor, vaj és egy adag olasz sajt van a tetején, hát még egy adag frissen sült garnélával. Ha van otthon friss petrezselyem, abból is szórj egy keveset a tetejére.

február26., 06:04

Ha szereted a könnyű különlegességeket, ezt imádni fogod: mexikói bableves guacamoléval

Nem csak a pirítóson van helye az avokádókrémnek, jól kíséri ezt a mexikói hangulatú levest is, ami a hasznos, növényi eredetű fehérjék mellett az avokádónak köszönhetően A-, B-, C-, E- és D-vitaminnal is tele van.

2020. január28., 09:24

Csicseriborsó, spenót és lágytojás – ha ma este valami gyorsat és egészségeset szeretnél

Még egy ötlet, ha valami pofonegyszerű vacsorát szeretnél: csak fűszerezd külön és pakold egymás mellé ezt a remek triót, és ha van otthon dió és szarvasgombaolaj, azokból is adj neki. Egy frissen készült rozspirítós mellett gyors és egészséges vacsora lesz belőle.

2020. szeptember30., 06:04

Ezek a klassz lazacfasírtok hamburgerben és paradicsomos tészta mellett is tökéletesek

Kedvencünk egy adag házi tészta tetején, amihez paradicsomszószt készítünk, majd fekete olívával és frissen reszelt parmezánnal tálaljuk.

február28., 06:00

Lehet a panír is egészségesebb: zabkorpával rántott zöldségek

Az egészséges alapanyagok nagy része olyasmi, amit hiába is próbálna meg az ember leimádkozni a család torkán. Ilyenkor szuper például a zabkorpa, ami egy rakás süteményben és a panírban jól működik.

2020. január24., 11:24

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.