Gyors és egészséges vörösbabcurry – hússal és anélkül is sikere lesz

Még egy olyan fogás, amit ha kifejezetten egészségesen készítenél, akkor elhagyható belőle a hús, ha pedig épp csalónapot tartasz, egy-két kolbászkocka, bacon vagy akár a sovány szárnyashús is jól áll neki. Ez az egyszerű ragu mindegyik változatában percek alatt elkészül.

A vörösbabban sok az antioxidáns és az ómega-3 zsírsav, mellette tele van thiaminnal, ami kutatások szerint gátolja az Alzheimer-kór kialakulását. Lassan szívódik fel, így sokáig érzed majd magad jóllakottnak tőle, 10 dekájában ráadásul csak 127 kalória van. Ez a babféle a növényi eredetű fehérjék legjobb forrásai közé tartozik.

Egy adag rizs tökéletes mellé.
Egy adag rizs tökéletes mellé.Ravsky

Hozzávalók 2 személyre

  • 40 deka főtt vörösbab
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 4 darab fokhagymagerezd
  • 1 kisebb doboz paradicsompüré (legalább egy deci)
  • ízlés szerint só, bors
  • 1 teáskanál garam masala fűszerkeverék (vagy római kömény, kardamom, szegfűszeg és szerecsendió)
  • 2 nagyobb darab friss meghámozott paradicsom
  • 1 csokor petrezselyem
  • 2 teáskanál vaj vagy ghee
  • 1 kisebb darab felkockázott padlizsán (elhagyható)
Recept idők

Elkészítés:

Dobd a forró zsiradékra a felaprított hagymákat és az apróra vágott padlizsánt, majd ha kis lángon puhultak 5-10 percen át, add hozzá a babot is. Keverj rajta néhányat, majd mehet hozzá a paradicsompüré, és ha az túl sűrű, akkor egy kevés alaplé vagy víz is kerüljön bele. 

Fűszerezd a keveréket, adj neki fedő alatt, kis lágon még legalább 10 percet, majd tálalás előtt add hozzá a petrezselymet és a paradicsomot. Párolt rizzsel és egy kanál hideg joghurttal a tetején tálald. 

 

kapcsolódó India íze, avagy ahány ház, annyi curry
India íze, avagy ahány ház, annyi curry

Nem köri, hanem kari, de mindegy, hogyan ejted, a receptje sem kőbe vésett. Minden vidéken más fűszerekből áll.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Spenótos csicseriborsó-curry – egy szelet pirítóssal is remek vacsora lesz

A csicseriborsó évek óta letaszíthatatlan a legnépszerűbb alapanyagok toplistájáról, és ha ti is szeretitek, akkor mi is. Spenóttal és egy adag fokhagymával izgalmas, tartalmas fogás lesz a végeredmény.

2021. március20., 10:44

Reggelire, utazáshoz és desszertként is tökéletes: mákos muffin citromos túróval és zabkorpával

Egy kis citromos túróval egy klassz, tartalmas finomság lesz belőle, amibe mi zabkorpát is tettünk, hogy egy nagy adag rost is kerüljön az asztalunkra, lehetőleg észrevétlenül.

2020. január21., 11:20

Ezt az édesburgonya-curryt a vegán vendégek is szeretni fogják

Ez a gyors édesburgonyás ragu egy durumtészta tetején remek, de akár pirítósra melegítve vagy tortillalapokba töltve is érdemes kipróbálnod. Napon szárított paradicsommal és friss bazsalikommal klassz, olaszos hangulata lesz a fogásnak.

2021. február10., 06:04

Ha szereted a különlegességeket: thai curry sertésszűzből, mogyoróval

Egy kicsit csípősen a legfinomabb ez a fogás, amiben a ropogós mogyoró extra élmény. Ha szereted az egzotikus finomságokat, ezt a gyors fogást mindenképpen próbáld ki!

2021. február6., 06:00

Még egy isteni vacsoratipp hétköznapokra: csirke-mangó curry

Egy kis gyümölcs tökéletes a csirkehús mellett, a mangó sem kivétel. Adj hozzá egy kevés indiai fűszerkeveréket, és már mehet is a párolt rizs tetejére! Ha van otthon citromfű, abból is szórj a fogás tetejére egy nagy adagot!

2021. március23., 12:52

Csicseriborsó, spenót és lágytojás – ha ma este valami gyorsat és egészségeset szeretnél

Még egy ötlet, ha valami pofonegyszerű vacsorát szeretnél: csak fűszerezd külön és pakold egymás mellé ezt a remek triót, és ha van otthon dió és szarvasgombaolaj, azokból is adj neki. Egy frissen készült rozspirítós mellett gyors és egészséges vacsora lesz belőle.

2020. szeptember30., 06:04

Mustra