Gyors és egészséges vörösbabcurry – hússal és anélkül is sikere lesz

Még egy olyan fogás, amit ha kifejezetten egészségesen készítenél, akkor elhagyható belőle a hús, ha pedig épp csalónapot tartasz, egy-két kolbászkocka, bacon vagy akár a sovány szárnyashús is jól áll neki. Ez az egyszerű ragu mindegyik változatában percek alatt elkészül.

A vörösbabban sok az antioxidáns és az ómega-3 zsírsav, mellette tele van thiaminnal, ami kutatások szerint gátolja az Alzheimer-kór kialakulását. Lassan szívódik fel, így sokáig érzed majd magad jóllakottnak tőle, 10 dekájában ráadásul csak 127 kalória van. Ez a babféle a növényi eredetű fehérjék legjobb forrásai közé tartozik.

Egy adag rizs tökéletes mellé.
Egy adag rizs tökéletes mellé.Ravsky

Hozzávalók 2 személyre:

  • 40 deka főtt vörösbab
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 4 darab fokhagymagerezd
  • 1 kisebb doboz paradicsompüré (legalább egy deci)
  • ízlés szerint só, bors
  • 1 teáskanál garam masala fűszerkeverék (vagy római kömény, kardamom, szegfűszeg és szerecsendió)
  • 2 nagyobb darab friss meghámozott paradicsom
  • 1 csokor petrezselyem
  • 2 teáskanál vaj vagy ghee
  • 1 kisebb darab felkockázott padlizsán (elhagyható)
Recept idők

Elkészítés:

Dobd a forró zsiradékra a felaprított hagymákat és az apróra vágott padlizsánt, majd ha kis lángon puhultak 5-10 percen át, add hozzá a babot is. Keverj rajta néhányat, majd mehet hozzá a paradicsompüré, és ha az túl sűrű, akkor egy kevés alaplé vagy víz is kerüljön bele. 

Fűszerezd a keveréket, adj neki fedő alatt, kis lágon még legalább 10 percet, majd tálalás előtt add hozzá a petrezselymet és a paradicsomot. Párolt rizzsel és egy kanál hideg joghurttal a tetején tálald. 

 

kapcsolódó India íze, avagy ahány ház, annyi curry
India íze, avagy ahány ház, annyi curry

Nem köri, hanem kari, de mindegy, hogyan ejted, a receptje sem kőbe vésett. Minden vidéken más fűszerekből áll.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Ha maradt egy kis hideg kacsasült, sárgadinnyével készíts belőle salátát!

A kacsával is remek a sárgadinnye, ahogy minden húsos és sajtos salátát remekül feldob egy-egy édeskés falat gyümölcs. Próbálhatod körtével, nektarinnal, almával – mi kihasználjuk azt, hogy szezonja van, és a sárgadinnyét vetettük be.

augusztus3., 12:52

Paella tenger gyümölcseiből – egy kis sáfránytól lesz igazán szép színe

Egy igazán klasszikus nyári fogás, aminek a tetejéről nem hiányozhat néhány szelet citrom és egy nagy csokor friss petrezselyem.

augusztus1., 12:52

A reggeli tojásrántotta még finomabb egy kis spenóttal és jó sok füstölt sajttal

Ha a rántotta ezúttal zöld színű, remélhetőleg a gyerekek is szívesebben megeszik majd, de úgy is fogalmazhattunk volna, hogy ha a spenót most tojással készül, talán nem veszik észre a trükköt.

július31., 11:24

Kókuszos halcurry – gyors, nyári fogás, amiben a kedvenc zöldségeid is elférnek

Percek alatt összedobható, igazán különleges és nagyon finom fogás, ami a téli esték mellett nyáron is tökéletes.

július29., 10:44

Az egyik legfinomabb nyári ragu kacsahússal és szilvával készül

Frissen főtt olívaolajos-parmezános házi tészta mellett a legfinomabb ez a pikáns ragu, amit a vörösbor és a balzsamecet tesz még izgalmasabbá.

augusztus2., 11:24

Szőlő-csirkemell ragu lime-mal – tökéletes, könnyű nyári vacsora

Egy klassz, gyümölcsös, késő nyári fogás, ami egy kis fehérbortól és egy nagy kanál vajtól lesz még finomabb. Ne sajnálj mellé egy nagy adag házi, szarvasgombás tagliatellét!

augusztus4., 12:52

Mustra