#ÉLETEM

India íze, avagy ahány ház, annyi curry

2011. február 21., hétfő 16:50

Curry, valójában karinak ejtendő, bár nálunk nem így terjedt el. A receptje nem kőbe vésett, falvanként, családonként is más és más lehet. Az angol gyarmatosítók leleményének köszönhetjük, hogy használatával egy falat Indiát csempészhetsz a konyhádba. Keleti fűszerek sorozat 2. rész

Eredete

A curry elnevezést eredetileg két, egymástól független indiai kifejezésből honosították a britek. A karilevél a Murraya koenigii (régebbi nevén Chalcas koenigii) nevű fafajta levele, amely a dél-indiai konyhában a legfontosabb fűszerek egyike. Citrusféle cserje, amelynek levelét használják fűszerezésre. Indiában elsősorban vegetáriánus ételekhez. A karhí pedig egy nyugat-indiai étel neve: borsólisztből készült gombócok édeskés-savanykás szósszal.

Az angol hódítók - Kalkutta és Bombay gyarmatosítását követően– currynek írva – így neveztek minden szószos indiai ételt. Hazaköltözve hiányoztak nekik az indiai ízek, és ezért kikísérletezték a tipikus indiai zamatot adó fűszerkeveréket, ez lett a curry-por. Az európai konyhában a XVII-XVIII. században jelent meg.

Az angolok olyannyira magukénak érzik ezt az ízvilágot, hogy saját curry-összeállításuk is van, a Chicken tikka masala is igazi angol curry.

Indián kívül Mianmarban, Srí Lankán, Thaiföldön, Laoszban, Kambodzsában, Malajziában és Indonéziában is a hagyományos helyi konyha részét képezik a curry-ben található fűszerek és az ezekből kialakított keverékek.

Kiejtése

Kicsit olyan, mint amikor az X-akták Mulderjét,David Duchovny-t mi, magyarok folyton Dácsovninak hívjuk, holott – a színész szerint mindenképpen, márpedig ki tudná nála jobban – Dukovninak ejtendő. A curry-t mi már akkor is köriként fogjuk hívni, ha amúgy kari lenne a helyes. Nem baj, mi így is szeretjük.

Csirke tikka masala
Csirke tikka masala

Összetevői

A curry összetétele erősen változó lehet, ma már karilevelet nagyon ritkán tartalmaz. Legfőbb és lehetséges alkotóelemei a következő fűszerek: római kömény, kurkuma, lepkeszegmag, görögszénamag, chilipaprika, koriander, kardamom, sáfrány, mustármag, fokhagyma, gyömbér, ánizs, szerecsendió, só, fahéj, csicseriborsó, zellermag, kapormag, hagyma, fekete- és fehérbors és egyéb fűszerek. A currypornak nevet adó karilevél egyébként egy viszonylag enyhe ízű, zöld levél, ami sem ízben, sem színben nem a legmeghatározóbb eleme a keveréknek.

Akad olyan curry is, ami csak háromféle fűszerből áll, de létezik olyan is, amelyik harmincból.

A currypor összetétele nemcsak országonként más és más, hanem akár falvanként, családonként is különbözhet a recept. Az összetételt a családi hagyományok mellett a hozzávalók mibenléte és az elkészítés módja is jelentősen befolyásolja. Különféle fantázianeveket – például indiai városok neveit – szokták adni a különféle keverékeknek.

Élettani hatásai

A kurkuma révén vérhígító, gyulladáscsökkentő, máj- és epevédő. A benne lévő chili vérbőséget fokozó, emésztést serkentő hatású. Tovább sorolva, a teljesség igénye nélkül a lehetséges hatásait: a gyömbér görcsoldóként, a fahéj vérnyomáscsökkentőként, a kardamom leheletfrissítőként, puffadáscsökkentőként is beválik, így a curry fogyasztása is kedvezően hathat a szervezetre. Feltéve, hogy nem irritálja túlságosan az érzékeny gyomornyálkahártyát, emiatt fekély esetén óvatosan használd fel.

Melegítő hatása miatt télen érdemes gyakran fogyasztanod. Ha másért nem, hát azért, hogy egy jót izzadj a kinti mínuszok ellenére is. A chili és a többi csípős fűszer miatt ugyanis egészen izzasztó élmény lehet curry-t enni. Ha jól emlékszem, Gerald Durrell írt egyik regényében (arra nem jöttem rá, melyikben, de az élmény megmaradt) arról, hogy az édesanyjuk a saját tradicionális curry-receptjüket készítette el, és a nyári meleg mellett még ettől is verítékezett a híres família.

Felhasználása

Az alapvetően vegetáriánus Indiában ezekkel a fűszerekkel javarészt zöldséges egytálételeket ízesítenek. Ínycsiklandó curry készíthető burgonyából, karfiolból, csicseriborsóból vagy lencséből. Soha ne a húsra szórd közvetlenül, hanem kevés – kb. egy kávéskanálnyi - olajban keverd el, és mint egy páccal, úgy kend be vele alaposan a sütésre kiválasztott húst, majd hűtőszekrényben hagyd állni egy-két órán át, hogy jól összeérjenek az ízek. A mártásokon kívül tésztákat, leveseket, töltelékeket, zöldségeket ízesíthetsz vele, színesebbé teheted a rizst és pácolhatsz vele húsokat. Gyakran készül curry csirkéből (de jól illik a pulykához is), sertéshúsból, marhahúsból vagy halból. A thai konyhában a currymártásokat kókusztejjel gazdagítják, és rákkal is készítik.

Thai curry

A thai konyha nem használ curry port. A curry-k legfontosabb alapanyagai a piros és zöld curry paszta, attól függően, hogy milyen ételt készítünk. A piros paszta színét a sok vörös chilitől kapja, általában vörös húsokkal vagy ritkábban csirkével párosítják. A zöld pasztában több a zöldfűszer, a csípős ízért a zöld chili felel benne - ezt túlnyomó részben csirkés ételekhez használják. Otthoni főzéshez ezt a kettőt érdemes beszerezni vagy elkészíteni, a többi létező curry paszta (narancssárga, sárga, mogyorós) a magasabb szintű thai konyha kellékei. A curry paszták itthon is fellelhetők, akár nagyobb szupermarketekben is, így szerencsénkre hiányuk nem szab gátat egy gyors és csodafinom thai curry elkészítésének. Akinek sok a türelme, ideje és szereti az igazán kiváló dolgokat, maga is elkészítheti saját curry pasztáját - ehhez egy nagyobb kőmozsárra és fűszerekre lesz mindössze szüksége.

Otthon is

Marha curry
Marha curry

A fűszerkeverékeket egyébként otthon is elkészítheted. Ebben az esetben az a legjobb, ha közvetlenül a felhasználás előtt őrlöd meg a fűszereket. A maradék fűszer jól lezárt dobozban néhány hónapig megőrzi az aromáját.

Egy közepesen csípős curry-keverék összetétele:

  • - 6 darab szárított chili
  • - 25 gramm koriander
  • - 2 kávéskanál római kömény
  • - 1/2 kávéskanál mustármag
  • - 1 kávéskanál szemes feketebors
  • - 1 kávéskanál görög széna
  • - 10 darab currylevél
  • - 1/2 őrölt gyömbér
  • - 1 evőkanál őrölt kurkuma

Ne maradj le semmiről!

Kapcsolódó anyagok:

KOMMENTEK

  • 2011.02.21 20:43:59WinG

    amíg kint éltem angliában, akkor szerettem meg nagyon a curryt és a currys csirkét. egyébként a kari sem helyes kiejtés, kint leginkább "káhri"-nak mondják.

  • 2011.02.22 00:23:54Shenella

    A kínai/vietnámi konyhában nem kávéskanálnyit, hanem púpos leveseskanálnyit használnak kb. 15-20 dkg húshoz. A kávéskanálnyival szinte semmi íze nincs. Vietnámi ismerősök magyarázták, hogy itt "nyugaton" nem tudják használni a curryt.

  • 2011.02.22 02:24:33安徳拉希

    Japánban angol közvetítéssel a XIX. század végén jelent meg a "karéraiszu" カレーライス(karis rizs), és mára már teljesen hétköznapi étellé vált.

  • 2011.02.22 14:45:25énszerintem

    Jessz, hogy en hogy imadom a karileveles delindiai kajakat, es mennyire nem vagyok rabja az angol pacsmagnak, vagy a berlini curry wurstnek, ami egyebkent az indoeuropai konyha egy szeles, de mindenkeppen zsakutcaja.... :)
    Mostmar csak a masala es a curry kapcsolatat kellene feltarni, de ez gondolom sok indiainak is gondot okozna, mert mindkettot hasznaljak fuszerkeverekre, es szoszos etelre egyarant.

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta