Lassan felszívódó változatban is finom: egyszerű rizskoch barna rizsből, vaníliás eperraguval

Ha lekvár helyett kedvenc gyümölcseidből készítesz mellé ragut, és barna rizsből, lassan felszívódó édesítővel készíted, nincs a rizskochhal semmi baj, simán belefér az egészséges menübe is. Nálunk vaníliás eper készült mellé, de készíthetsz akár csilis ananászt, fahéjas almát, barackot narancslikőrrel vagy karamellás körtét is a rizses desszert tetejére.

Ebben a változatban a rizs nem fog péppé főni, de ha ez az ára annak, hogy legálisan falhassuk, akkor kit érdekel? A barna rizs egészségesebb és hasznos tápanyagokban is jóval gazdagabb fehér társánál, még a szívünk egészségére is pozitívan hat, köszönhetően a benne található rostoknak és egyéb hasznos tápanyagoknak. 
 

Nyami.
Nyami.Fotó: Redaco

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 bögre barna rizs
  • 3 evőkanál cukor (édesítővel is helyettesítheted)
  • 1 csapott teáskanál
  • 3 bögre tej
  • 4 teáskanál puha vaj
  • 6 darab tojás
  • 5 csapott evőkanál porcukor (vagy édesítő)
  • 1 vaníliarúd kikapart magja
  • 1 tesákanál vaníliakivonat
  • 40 deka (fagyasztott) eper
  • ízlés szerint cukor vagy édesítő (az epres raguhoz)
Recept idők

Elkészítés:

Futtasd át egy teáskanál forró vajon a rizsszemeket, majd főzd meg a barna rizst háromszoros mennyiségű tejben a cukorral és a sóval legalább 50 perc alatt. Kis lángon főzd, majd ha levetted a tűzről, keverj el benne két teáskanál vajat, majd tedd félre hűlni. 

Válaszd szét a tojásokat, verd fel a fehérjét egy csipet sóval, a sárgáját pedig dolgozd el a porcukorral és a vaníliamagokkal. Dolgozd el a sárgáját a rizzsel, majd óvatosan a fehérjét is keverd el vele. Tedd egy jénaiba vagy kisebb tepsibe, és süsd készre úgy 25-30 perc alatt. 

Közben egy kanál vajon melegítsd át a felkockázott epret, adj a keverékhez ízlés szerint cukrot, édesítőt vagy két kanál eperlekvárt (és ha túl sok levet eresztett, egy kanál étkezési keményítőt is). Amikor már sűrű, vedd le a tűzről, és add hozzá a vaníliakivonatot, majd ezt kanalazd a desszert tetejére. 

 

 

A jó öreg rizskoch
A jó öreg rizskoch

Békebeli nagymamarecept, remek édesség, ami egy tartalmas leves után főételnek is simán elmegy.

Tovább »

Még több recept

Reggeli elvitelre – glutén- és tejmentesen

Mindössze két hozzávaló kell ehhez a finom és laktató, ráadásul gluténmentes, tejmentes reggelihez. Néhány perc munkával a sütőben landol, és elkészül, mire indulni szeretnénk.

február25., 09:20

Glutén- és tejmentes zöldségpüré

Az édesburgonya-püré legegyszerűbb házi receptje.

február25., 10:40

Piláf gombával és aszalt sárgabarackkal – így lesz izgalmas egy nagyon egyszerű fogás

Persze hogy nem más ez, mint egy adag rizses hús, ám annak egy klassz, egzotikus változata, ami ha barna rizzsel készül, még egy jó adag egészséges, lassan felszívódó szénhidrátot is juttat a szervezetedbe.

január24., 09:24

Csupa egészséges szénhidrát: mexikói barnarizs-saláta vörösbabbal és friss zöldségekkel

Nagyon szeretjük azokat a fogásokat, amik főételként és köretként is megállják a helyüket, így a család minden tagja jóllakhat velük. Ez a klassz fűszeres saláta pont ilyen.

január23., 09:24

Egy kis érdekesség a megszokott ízekben: egyszerű gombapaprikás kapros galuskával és juhtúrós tejföllel

Így lesz a gombapaprikásból egészen újszerű fogás. Készítsd most egy kevés erdei gombával, adj a tejfölhöz egy kis kanál juhtúrót, a nokedlihez pedig egy csokor friss kaprot, így még finomabb végeredményt kapsz.

február26., 11:20

Próbáltad már a házi lángost kapros-juhtúrós tejföllel?

Nem mintha a sajtos-tejfölös lángos ne lenne az univerzum legjobb étele, de ebben a különleges változatban is érdemes adni neki egy esélyt.

február28., 09:20

Mustra