Ha egy izgalmas, egészséges köretet próbálnál ki, készíts fahéjas-paradicsomos bulgurt friss petrezselyemmel!

Egészen sokoldalú fogás lehet ebből a zöldségekkel ízesített bulgurból. Önmagában szuper köret egyszerű húsok és halak mellett, de egy adag fűszeres darált hússal már laktató egytálétel készülhet belőle. Ha pedig friss zöldségekkel és zöldfűszerekkel kevered el az alapot, egy tápláló, lassan felszívódó salátát kapsz.

A bulgur nem egy újfajta trendi köret, hanem hosszú ideje a közel-keleti és a török konyha népszerű hozzávalója. Előállításához a búzaszemeket hántolás után gőzben párolják, majd kiszárítják, és végül szemcsésre törik. Nagy előnye, hogy a rizzsel ellentétben nem ragad össze. Ezt a paradicsomos változatot egy adag friss petrezselyemmel kínáld, amihez akár mentát és egy adag felkockázott sült paprikát is keverhetsz. Ha még izgalmasabbá tennéd, a fahéj, a csili és néhány kanál ajvár is elfér mellette. 

Egyszerű húsok mellett is tökéletes.
Egyszerű húsok mellett is tökéletes.Esin Deniz

Hozzávalók 2 személyre

  • 1 csokor felaprított petrezselyem
  • 1 bögre bulgur
  • 1 darab felkockázott vöröshagyma
  • 1 darab felaprított, hámozott paradicsom
  • 1 kis doboz sűrített paradicsom
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 2 bögre zöldségalaplé
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 teáskanál fahéj (elhagyható)
Recept idők

Elkészítés:

Az olívaolajon pirítsd meg a hagymát, add hozzá a paradicsomot és a fahéjat. Sózd és borsozd, majd adj a keveréknek öt percet. Ezek után mehet hozzá a sűrített paradicsom és a bulgur, majd néhány perc kevergetés után az alaplé. Hagyd forrni 2-3 percen át, majd pihentesd fedő alatt negyedórán át, amíg a bulgur megpuhul.

Miért olyan egészséges a bulgur? Miért olyan egészséges a bulgur?

A keleti eredetű tört búza, a bulgur az egyik legegészségesebb köretnek számít. Miért is pontosan?

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Ez a zöldségkebab zöldborsós-mustáros mártogatóssal lesz a legfinomabb

Mutatós köret, ami tökéletes arra az esetre is, ha vendégeket vársz. Sokkal szebb, mint egy adag párolt zöldség, pedig lényegében erről van szó. Ha egy kevés sajtkrémbe keversz sült hagymát, mustárt, majd sóval és zöld borssal ízesíted, tökéletes mártogatóst készítettél a zöldségek mellé.

2021. szeptember24., 11:24

Mai kedvencünk: hidegen készülő barackleves téli fűszerekkel

Néhány kekszet tálalj mellé, és már el is készült ez a remek finomság. Csirkehús mellett, baconbe tekert májfalatkák oldalán is remek, de egy csípős indiai elé is jól illik.

2022. február24., 11:12

Gombás csirkeragu magasabb szinteken: barna sörrel és krémes szósszal

Egy adag krumplipüré tetején is remek, de tésztával, párolt rizzsel és akár egy-egy frissen pirított, fokhagymás bagettszelettel is tálalhatod.

2022. február16., 06:24

Ropogósra sült karfiolszték őszi hangulatban, füstölt paprikával

Köretként is kiváló, egy jó hallevesben levesbetétként, de akár egy nagy adag tésztával és sajtszósszal remek, könnyű őszi vacsora lehet a karfiolszték, aminek az elkészítésében mindössze az a nehézség, hogy meg kell várnod, amíg elkészül. Mi párolóban készítjük, és aztán vajban pirítjuk meg, de ha kisebb darabokban is megfelel, szedd rózsáira, főzd meg, majd ezek után pirítsd meg a sütőben vagy egy serpenyőben.

2021. október18., 11:24

Citromos-rozmaringos sült burgonya - nyári hangulatú köret mindenféle hús mellé

Egy igazi, nyári köret, ami akkor lesz a legfinomabb, ha van otthon egy kevés füstölt só amit tálalás előtt rászórhatsz a tetejére.

2021. augusztus24., 12:52

Ez a baconös dauphinoise tökéletes köret lesz minden sült hús mellett

A burgonyagratin, avagy a Gratin Dauphinoise egy remek, elegáns francia köret. Állítólag XI. Lajos tette népszerűvé a pofonegyszerű finomságot, amit valahol Lyon környékén, egy fogadóban sütöttek meg neki, akkor még zellerből. Akárhogy is volt, mára ezer változata született, amik közül az egyik legfinomabb ez a baconös-sajtos változat.

2021. március23., 10:24

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek