Ha egy izgalmas, egészséges köretet próbálnál ki, készíts fahéjas-paradicsomos bulgurt friss petrezselyemmel!

Egészen sokoldalú fogás lehet ebből a zöldségekkel ízesített bulgurból. Önmagában szuper köret egyszerű húsok és halak mellett, de egy adag fűszeres darált hússal már laktató egytálétel készülhet belőle. Ha pedig friss zöldségekkel és zöldfűszerekkel kevered el az alapot, egy tápláló, lassan felszívódó salátát kapsz.

A bulgur nem egy újfajta trendi köret, hanem hosszú ideje a közel-keleti és a török konyha népszerű hozzávalója. Előállításához a búzaszemeket hántolás után gőzben párolják, majd kiszárítják, és végül szemcsésre törik. Nagy előnye, hogy a rizzsel ellentétben nem ragad össze. Ezt a paradicsomos változatot egy adag friss petrezselyemmel kínáld, amihez akár mentát és egy adag felkockázott sült paprikát is keverhetsz. Ha még izgalmasabbá tennéd, a fahéj, a csili és néhány kanál ajvár is elfér mellette. 

Egyszerű húsok mellett is tökéletes.
Egyszerű húsok mellett is tökéletes.Fotó: Esin Deniz

Hozzávalók 2 személyre:

  • 1 csokor felaprított petrezselyem
  • 1 bögre bulgur
  • 1 darab felkockázott vöröshagyma
  • 1 darab felaprított, hámozott paradicsom
  • 1 kis doboz sűrített paradicsom
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 2 bögre zöldségalaplé
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 teáskanál fahéj (elhagyható)
Recept idők

Elkészítés:

Az olívaolajon pirítsd meg a hagymát, add hozzá a paradicsomot és a fahéjat. Sózd és borsozd, majd adj a keveréknek öt percet. Ezek után mehet hozzá a sűrített paradicsom és a bulgur, majd néhány perc kevergetés után az alaplé. Hagyd forrni 2-3 percen át, majd pihentesd fedő alatt negyedórán át, amíg a bulgur megpuhul.

Miért olyan egészséges a bulgur?
Miért olyan egészséges a bulgur?

A keleti eredetű tört búza, a bulgur az egyik legegészségesebb köretnek számít. Miért is pontosan?

Tovább »

Még több recept

Csirkével és bulgurral töltött paprika – egy kevés pestóval érdemes feldobnod

Zöld és vörös pestóval is finom ez a töltött paprika, ami még tartalmasabb lesz, ha a sütés utolsó néhány percében egy-egy szelet mozzarellát is olvasztasz a tetejére.

január15., 06:04

A fokhagymás bulgurgolyók pitában és paradicsomszósszal is finomak

Univerzálisan felhasználhatók ezek a klassz bulgurfasírtok, amiket összedobni akkor is remek döntés, ha maradt egy nagy tányér köret ebédről, és nem szeretnéd kidobni a megmaradt adagot.

január14., 06:04

Fahéjas bulgurral töltött paradicsomok – előételként és köretként is remek

Ha egy kevés sajtot is olvasztasz a tetejére és pirítóssal tálalod, remek vega vacsora lesz a végeredmény. A fahéjtól egy kicsit még egzotikusabb hangulata lesz, és ha szereted a csípőset, egy kevés Cayenne-csilit sem érdemes kihagynod belőle.

január14., 06:04

Vörös áfonyás csirkesaláta – így nem lesz unalmas a csirkemell

A csirkemellből könnyen lehet a rizs és a saláta mellett egy száraz, unalmas fogás, de nem akkor, ha fahéjas joghurtba pácolod, és ezzel a klassz, vörös áfonyás salátával tálalod.

január22., 06:04

Pimpeld juharsziruppal a gyökérzöldségeket, így lesz belőlük igazán ünnepi köret!

Egy nagy adag a kedvenc gyökérzöldségeidből, egy kevés vaj és juharszirup, és máris tökéletes köretet készítettél, ami egy egyszerű, joghurtban pácolt, grillezett csirkemell mellett a legfinomabb.

2020. december13., 06:04

Édesburgonya és bulgur – tökéletes újévi, életmódváltó fogás

Mi csípősen szeretjük a legjobban ezt a klassz salátát, amit tortillalapokba töltve akár magaddal is vihetsz a munkahelyedre. Ha hiányzik belőle a hús, néhány szelet napon szárított sonkát érdemes kínálod mellé.

január14., 06:04

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.