Egyszerű és könnyű fogás is lehet a Sztroganov-bélszín – mutatjuk, hogyan készítsd el néhány perc alatt!

Tudtad, hogy 10 deka marhabélszínben csak 149 kalória van?

A Sztroganov-bélszín az orosz konyha egyik népszerű raguja. Vékonyra szeletelt marhabélszínnel készül tejszínes-tejfölös mártásban, gombával, vékonyra szeletelt savanyú uborkával – írja róla a szakanyag, hozzátéve, hogy 1871-ben megjelent eredetét tekintve a mártás csak vajból, mustárból és tejfölből állt, majd a későbbiekben ezt variálták tovább hagyma, gomba, paradicsompüré, savanyú uborka hozzáadásával. A legenda szerint valamelyik Sztroganov fiú egyik családi ebédjén került az asztalra először a fogás, ám azt is hallani, hogy az egészhez csak a nevét kölcsönözték az oroszoktól, és valójában egy francia séf alkotta meg először a vékonyra csíkozott hússal és uborkával készülő ragut. 

Egy kis petrezselymes barna rizs is tökéletes mellette.
Egy kis petrezselymes barna rizs is tökéletes mellette.Fotó: alisafarov

Hozzávalók 2 személyre:

  • 50 deka marhabélszín
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • ízlés szerint só és frissen őrölt bors
  • 25 deka csirperkegomba
  • 4 kisebb darab csemegeuborka
  • 1 kis pohár tejföl
  • 2 deci tejszín
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 evőkanál vaj
  • 2 evőkanál konyak
  • 3 evőkanál olaj
  • 1 teáskanál dijoni mustár
Recept idők

Elkészítés:

Csíkozd fel a hozzávalókat, a húst pedig forgasd meg egy evőkanál lisztben. A vaj és olaj keverékét hevítsd fel, majd dobd rá a hagymakockákat. Két perc után mehet hozzá a hús és a gomba együtt, majd puhítsd az egészet 5-7 percen át.

Ezek után add hozzá a konyakot, majd néhány perc után a mustárt és az uborkát, majd a tejszínt. Sózd és borsozd, majd keverd el a tejfölt a maradék liszttel, azt is add a keverékhez, és besűrűsödésig főzd. 

Különösebb ok nélkül: Bélszín Wellington-módra
Különösebb ok nélkül: Bélszín Wellington-módra

Azon fogások egyike, amelynél mindig meg kell indokolni, miért kerül az asztalra. Részben azért, mert nem kifejezetten olcsó, másrészt pedig sokáig készül. Pedig előkészületekkel és sütéssel együtt is csak egy óra. Pácolás nélkül.

Tovább »

Még több recept

Citromos-narancslekváros bukta

A hagyományos buktákkal sincs semmi baj, de most arra gondoltunk, legyen a kedvencünk egy kicsit nyári hangulatú, hogy tökéletesen passzoljon a délutáni virgin mojito mellé.

június20., 10:44

Rózsaborsos bélszín karfiol-gránátalma salátával

Miért ne készíthetnél idén pofonegyszerű ünnepi fogásokat? Akár vendégek jönnek, akár a szűk család eszik majd belőle, ez a kombináció remek, nem megszokott, és viszonylag gyorsan összeállítható, érdemes egy esélyt adnod neki.

2020. november18., 06:04

Grillezett kenyér- és paradicsomsaláta – prosciuttoszeletekkel lesz mediterrán hangulatú

Gyors, olasz hangulatú fogás, amit mi hatalmas, töltött olívafalatokkal szeretünk a legjobban.

június24., 10:24

Grillezett bélszín

Nem is kell mellé túl fűszeres köret, csak egy mustáros-zöld borsos szósz és egy kevés paradicsom és jégsaláta köretként. Ha gyerekek nem esznek belőle, egy kevés whiskyt is adj a mártáshoz.

június6., 12:52

Tökös-almás muffin – ezt készítsd el, ha szereted az egészséges különlegességeket!

Ha valami újat próbálnál ki muffinok terén, kezdd ezzel a tökös-almás finomsággal. Ha bevállalós vagy, kedvenc keleti fűszereidből is szórj bele egy adagot!

június18., 12:52

Nyári rizottó hallal és lime-mal

A rizottó készítését érdemes megtanulnod, mert parmezánnal, szarvasgombával, spárgával vagy aszalt paradicsommal ízesítve is nagyon finom lesz. Ahogy ez a halas változat is, amit nyári hangulatban, egy kis lime-mal a tetején készítettünk el.

június22., 10:24

Mustra