Egyszerű és könnyű fogás is lehet a Sztroganov-bélszín – mutatjuk, hogyan készítsd el néhány perc alatt!

Tudtad, hogy 10 deka marhabélszínben csak 149 kalória van?

A Sztroganov-bélszín az orosz konyha egyik népszerű raguja. Vékonyra szeletelt marhabélszínnel készül tejszínes-tejfölös mártásban, gombával, vékonyra szeletelt savanyú uborkával – írja róla a szakanyag, hozzátéve, hogy 1871-ben megjelent eredetét tekintve a mártás csak vajból, mustárból és tejfölből állt, majd a későbbiekben ezt variálták tovább hagyma, gomba, paradicsompüré, savanyú uborka hozzáadásával. A legenda szerint valamelyik Sztroganov fiú egyik családi ebédjén került az asztalra először a fogás, ám azt is hallani, hogy az egészhez csak a nevét kölcsönözték az oroszoktól, és valójában egy francia séf alkotta meg először a vékonyra csíkozott hússal és uborkával készülő ragut. 

Egy kis petrezselymes barna rizs is tökéletes mellette.
Egy kis petrezselymes barna rizs is tökéletes mellette.Fotó: alisafarov

Hozzávalók 2 személyre:

  • 50 deka marhabélszín
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • ízlés szerint só és frissen őrölt bors
  • 25 deka csirperkegomba
  • 4 kisebb darab csemegeuborka
  • 1 kis pohár tejföl
  • 2 deci tejszín
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 evőkanál vaj
  • 2 evőkanál konyak
  • 3 evőkanál olaj
  • 1 teáskanál dijoni mustár
Recept idők

Elkészítés:

Csíkozd fel a hozzávalókat, a húst pedig forgasd meg egy evőkanál lisztben. A vaj és olaj keverékét hevítsd fel, majd dobd rá a hagymakockákat. Két perc után mehet hozzá a hús és a gomba együtt, majd puhítsd az egészet 5-7 percen át.

Ezek után add hozzá a konyakot, majd néhány perc után a mustárt és az uborkát, majd a tejszínt. Sózd és borsozd, majd keverd el a tejfölt a maradék liszttel, azt is add a keverékhez, és besűrűsödésig főzd. 

Különösebb ok nélkül: Bélszín Wellington-módra
Különösebb ok nélkül: Bélszín Wellington-módra

Azon fogások egyike, amelynél mindig meg kell indokolni, miért kerül az asztalra. Részben azért, mert nem kifejezetten olcsó, másrészt pedig sokáig készül. Pedig előkészületekkel és sütéssel együtt is csak egy óra. Pácolás nélkül.

Tovább »

Még több recept

Vacsorára nem is kell finomabb: húsos raguval töltött batyuk egyszerűen

Nálunk egy kevés sajtkrém és snidling is került a húsos ragu mellé, így lett belőle töltelék a leveles tésztából készült batyuk közepén és ezzel együtt egy klassz, többszemélyes vacsora a miniadag maradék pörkölt helyett.

április1., 06:04

Medvehagymapesto: tésztákon, húsok mellett és salátaöntetként is világbajnok

Ez a pesto igazi dzsóker: készíts belőle minél többet, hogy az egyszerű tészták mellett a pizzán, húsok tetején és a salátára locsolva is megkóstolhasd!

április3., 06:04

Így készíthetsz egyszerűen egy jó kis retró lekváros buktát

Ha betáraztál néhány csomag élesztőből és valahogy pár kiló liszt is van otthon, nincs más hátra, csak összedobni a legegyszerűbb kenyereket és kelt tésztákat – ehhez adunk segítséget ezen a héten.

április2., 06:00

Érdekel a legegyszerűbb pizzatészta receptje? Mutatjuk a bögrés változatot!

Imádjuk a kényelmesen összedobható recepteket, és ha te is, csinálj gyorsan egy képernyőfotót, mert ezzel a pizzatésztaalappal két közepes vagy egy hatalmas pizzát is megsüthetsz, a lehető legegyszerűbben. Ha szereted a kenyérlángost, akkor annak az ízét is felidézheted, ha paradicsomos alap helyett tejföllel, baconkockákkal és lila hagymával készíted.

április2., 06:00

Egy tartalmas leves után főételként is bevetheted az aranygaluskát

Az aranygaluskának nem kell cégér, egy jó kis sűrű, házi vaníliasodóval abbahagyhatatlan édesség lesz belőle. A sodót egy kevés húsvétra mentett tojáslikőrrel is feldobhatod, a tésztának pedig jól áll a darált mák, ha a hagyományos változatot esetleg megunjátok.

április2., 06:00

Egy adag medvehagymás tojáskrémnél nem is kell egyszerűbb és finomabb vacsora

Csak dobd össze a tojáskrémet ugyanúgy, ahogy szoktad, és tedd még finomabbá egy adag medvehagymával. Ha melegen jobban szereted, egy adag sült hagymával és füstölt sajttal grillezd néhány szelet kenyéren.

április5., 06:00

Mustra