Egyszerű és könnyű fogás is lehet a Sztroganov-bélszín – mutatjuk, hogyan készítsd el néhány perc alatt!

Tudtad, hogy 10 deka marhabélszínben csak 149 kalória van?

A Sztroganov-bélszín az orosz konyha egyik népszerű raguja. Vékonyra szeletelt marhabélszínnel készül tejszínes-tejfölös mártásban, gombával, vékonyra szeletelt savanyú uborkával – írja róla a szakanyag, hozzátéve, hogy 1871-ben megjelent eredetét tekintve a mártás csak vajból, mustárból és tejfölből állt, majd a későbbiekben ezt variálták tovább hagyma, gomba, paradicsompüré, savanyú uborka hozzáadásával. A legenda szerint valamelyik Sztroganov fiú egyik családi ebédjén került az asztalra először a fogás, ám azt is hallani, hogy az egészhez csak a nevét kölcsönözték az oroszoktól, és valójában egy francia séf alkotta meg először a vékonyra csíkozott hússal és uborkával készülő ragut. 

Egy kis petrezselymes barna rizs is tökéletes mellette.
Egy kis petrezselymes barna rizs is tökéletes mellette.alisafarov

Hozzávalók 2 személyre:

  • 50 deka marhabélszín
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • ízlés szerint só és frissen őrölt bors
  • 25 deka csirperkegomba
  • 4 kisebb darab csemegeuborka
  • 1 kis pohár tejföl
  • 2 deci tejszín
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 evőkanál vaj
  • 2 evőkanál konyak
  • 3 evőkanál olaj
  • 1 teáskanál dijoni mustár
Recept idők

Elkészítés:

Csíkozd fel a hozzávalókat, a húst pedig forgasd meg egy evőkanál lisztben. A vaj és olaj keverékét hevítsd fel, majd dobd rá a hagymakockákat. Két perc után mehet hozzá a hús és a gomba együtt, majd puhítsd az egészet 5-7 percen át.

Ezek után add hozzá a konyakot, majd néhány perc után a mustárt és az uborkát, majd a tejszínt. Sózd és borsozd, majd keverd el a tejfölt a maradék liszttel, azt is add a keverékhez, és besűrűsödésig főzd. 

kapcsolódó Különösebb ok nélkül: Bélszín Wellington-módra
Különösebb ok nélkül: Bélszín Wellington-módra

Azon fogások egyike, amelynél mindig meg kell indokolni, miért kerül az asztalra. Részben azért, mert nem kifejezetten olcsó, másrészt pedig sokáig készül. Pedig előkészületekkel és sütéssel együtt is csak egy óra. Pácolás nélkül.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Háromborsos, tejszínes bélszínragu – nem is kell ennél több egy adag házi tészta tetejére

Jó borsosan, egy nagy adag tejszínnel készült nálunk ez a pofonegyszerű fogás.

2020. július23., 06:04

Ramentészta édes-csilis változatban, sertéshússal

Egy gazdag egytálételt hoztunk mindazoknak, akik szintén impulzusvásárlók és szintén megvettek egy többadagos ramentésztát, amihez már csak néhány recept kellene. Íme!

szeptember19., 10:40

A fahéjas mázzal sült kacsacomb mellé a zöldhagymás uborkasaláta lesz a tökéletes köret

Jó csípősen, mézzel, fahéjjal és paprikával szeretjük a legjobban ezt a mázas kacsát, amihez a saláta mellé egy kis adag vörösboros-fűszeres szilvaragu is remekül illik, főleg az őszi hónapokban. Ha tovább fokoznád az izgalmas köretek számát, piríts meg néhány főtt céklát egy kevés vaníliás vajban.

szeptember16., 10:24

Pakisztáni fűszeres burgonya: vegáknak tejföllel, húsevőknek köretként tálald!

Még egy burgonyás fogás, amire aztán senki nem foghatja rá, hogy unalmas, hiszen nem megszokott módon, hagymásan vagy paprikásan készül, hanem egy kicsit csípős, keleti változatban.

szeptember18., 10:44

Görög kapros babragu – zöldségekkel, salátaként és egy nagy adag rizs tetején is megállja a helyét

Egy remekül variálható étel, ami egy kis mediterrán hangulatot a hoz a rettenetes, esős őszi estékre. Készítsd zöldségekkel, akkor talán egy nagy szelet baklava is belefér mellé.

szeptember18., 12:52

Rózsaborsos bélszín karfiol-gránátalma salátával

Miért ne készíthetnél idén pofonegyszerű ünnepi fogásokat? Akár vendégek jönnek, akár a szűk család eszik majd belőle, ez a kombináció remek, nem megszokott, és viszonylag gyorsan összeállítható, érdemes egy esélyt adnod neki.

2020. november18., 06:04

Mustra